В Чернівцях з приміщень виганяють громадські організації

Три громадські організації в Чернівцях, серед котрих і Чернівецький прес-клуб реформ, який організовує більшість прес-конференцій та зустрічей з журналістами на Буковині, Чернівецька міська рада намагається вигнати з приміщення в центрі міста, котре ті орендують вже багато років. Влада запевняє, що орендарі порушували умови договору, а тому продовжувати його не будуть.

Як заявив голова правління Чернівецької обласної громадської організації товариства «Знання», яку й хочуть виселити, Ярослав Курко, як тільки змінилась влада у Чернівцях, департамент економіки повідомив, що орендодавець має намір самостійно використовувати вказані приміщення для власних потреб і попередив, що договір оренди по завершенню тер- міну його дії (а це 6.07.2011) продовжено не буде. Після тривалої переписки 20 липня товариство отримало лист від департаменту, в котрому зобов’язали товариство «Знання» звільнити приміщення протягом трьох днів. Керівники облтовариства «Знання» та громадських організацій, ним створених та розташованих в цьому приміщенні, вважають такі вимоги департаменту необґрунтованими та незаконними, так як вони належно виконували умови договору. Переселення ж на околицю міста рівнозначне смерті організації.

Також, як наголосив пан Курко, організація діє ще з 60-х років і всі ці роки орендувала ці приміщення у міської ради, вчасно сплачувала орендну плату, до травня жодних претензій не було. Керівники громадських організацій переконані, що за цим всім стоять економічні інтереси групи людей, які бажають з приміщення зробити черговий бутик чи ресторан. Окрім того керівник товариства «Знання» та керівниця Чернівецького прес-клубу є депутатами Чернівецької облради від опозиційної партії «Фронт змін». Тому тут можна прослідкувати і політичний підтекст чи особисту неприязнь.
Прохання, задресоване до голови Чернівецької ОДА Михайла Папієва ще в червні 2011 року, результату не дало, хоча громадська рада при губернаторові підтримала його більшістю голосів.

Директор департаменту економіки Чернівецької міської ради Світлана Хімійчук повідомила, що позиція влади стосовно всіх орендарів однакова і ніяких преференцій чи навпаки немає. Було здійснено перевірку дотримання умов договору оренди і виявилось, що вказаний орендар не виконував умови договору (страхування майна, узгодження питань з землею, суборенда). А тому продовжувати договір оренди не будуть. І ніякої політики немає. І, запевнила, що приміщення ніколи не передадуть для використання з комерційною метою, а «тільки на користь громаді».

20 вересня в Господарському суді Чернівецької області за позовом департаменту економіки Чернівецької міської ради до Чернівецької обласної організації товариства «Знання» розглядалась справа про примусове звільнення приміщення. Та суд переніс розгляд справи в зв’язку з відсутністю відповідача (пан Курко якраз в той час відбув до Києва).

Також вчора прес-конференцію зібрали чиновники Чернівецької міськради. Нічого нового, правда, не сказали. Вказали, що пан Курко зараз намагається затягувати справу. І взагалі, заявили чиновники, не варто асоціювати товариство «Знання» з приміщенням по вулиці Штейнбарга. Адже організація може розвиватися і в іншому приміщенні. То ж як тільки їх виселять зі Штейнбарга, міська рада готова розглянути їхнє звернення з проханням надати приміщення в оренду (в чому тут логіка – вигнати, а потім дати нове приміщення, важко зрозуміти. Хіба що приміщення ніхто надавати не збирається, – Авт.). На зауваження стосовно того, що приміщення запропонують, наприклад, десь в Садгорі, начальник департаменту економіки міськради Світлана Хімійчук запевнила, що є приміщення і в центрі міста. А для Чернівецького прес-клубу взагалі пообіцяли надати краще та більш зручне приміщення.

Здивувало обурення чиновників, що в спір між товариством «Знання» та міськрадою втрутились треті особи (розуміємо, журналісти в тому числі). А як їм реагувати? Мовчки спостерігати? Бо ж взавтра редакції газет можуть виганяти. Багато з них теж орендують приміщення в міської ради. Також дивним видалось запитання до нашого кореспондента радника Михайлішина Бориса Руснака, чого ми не цікавимося, чому решта четверо орендарів, котрих примусово виселяють, не піднімають такого шуму. То, виходить, треба всім тихенько сидіти і мовчати про те, що громадську організацію з півстолітньою історією виселяють. І чомусь тепер, коли прийшла нова влада. Хоча в міськраді кажуть, що то просто закінчився термін оренди. І продовжувати вони його не збираються. А за те, що «Знання» не звільняє приміщення, його ще й подвійну орендну плату змусять сплатити від дати отримання листа про виселення.

Чиновники також спростували чутки стосовно того, що приміщення на Штейнбарга, де зараз ще перебуває «Знання», Фірташ вказав віддати Міжнародному фестивалю «Мерідіан Черновіц». Але чи буде комерційне використання цього приміщення чи ні, напевне відповісти не змогли, хоча й як мантру повторювали, що, мовляв «все буде в інтересах громади міста». Але, все вирішуватиме колегіальний орган. Розуміємо –міська рада та виконком. А там бути в чомусь певним ой як складно.
То ж, чекаємо рішення суду та подальших дій влади та товариства «Знання».

Довідка

Чернівецька обласна організація товариства «Знання» – громадська науково-просвітницька організація діє з 60-х років минулого століття. Проводить просвітницьку роботу, організовує семінари, видає книги, готує спостерігачів на вибори, проводить соціологічні дослідження, має власну бібліотеку, котрою користуються тисячі чернівчан. Також на базі Чернівецької обласної організації товариства «Знання» були створені і працюють Буковинський центр реконструкції і розвитку та Чернівецький прес-клуб реформ. Чернівецький прес-клуб реформ, починаючи з 1999 року провів близько тисячі прес-конференцій, круглих столів, презентацій, зустрічей тощо.

Надія Вірна

peredplata