Репресовані звертаються за допомогою до Европи

В Україні – повзуча реабілітація сталінізму за посильної участі влади. Саме з такими словами громадська організація ГРАД направила звернення до кожного з членів Європарламенту. У заяві наголошується, що з огляду на кримінальну справу проти сікачів голови погруддю кату та тирану Сталіну, до відповідальності притягають не осіб, які незаконно встановили погруддя без відповідних погоджень, а патріотів, які фактично виконали функції органів влади по демонтажу незаконно встановленого об’єкта. І за це дев’ятьом хлопцям загрожує до 10 років позбавлення волі. То ж тепер патріоти чекають на реакцію евродепутатів. А 27 вересня відбудеться чергове судове засідання у справі сікачів погруддя Джугашвілі.

***
15 вересня відбулося чергове засідання суду у справі щодо підпалів офісів комуністів та виборчого штабу регіоналів у Запоріжжі. По справі обвинуваченими проходять троє патріотів. Як повідомляє прес-служба ВО «Тризуб» ім. С.Бандери, експертиза по визначенню шкоди була проведена консалтинговою компанією ТОВ «Бізнес експерт сервіс» за відсутності первинних документів (тобто того, що було в офісі до пожежі) нарахувала 70 тис. грн. шкоди. Комуністи ж нарахували збитків на 10 тисяч. Завдяки цьому вдалось змінити обвинувальний висновок на користь підсудних, прибравши кваліфікуючу ознаку “особливо великі розміри”. Наступне засідання суду призначене на 6 жовтня.
***
Також 15 вересня відбулось чергове засідання у справі активіста Податкового майдану Сергія Костакова. Вкотре, незважаючи на рішення судді про примусовий привід, на засідання не з’явились усі свідки обвинувачення. З чотирьох свідків-міліціянтів на суд прийшло тільки двоє. Як повідомила нам захисник та дружина Сергія Костакова пані Ірина, міліціянти конкретно щодо Сергія нічого не сказали. На запитання захисту стосовно того, чи бачили, як Сергій чинив якісь протиправні дії і що взагалі той робив, свідки відповідали, що не знають, не пам’ятають, не бачили. Хоча від свідчень, даних під час досудового слідства, вони не відмовляються. Тож вже 11 жовтня на черговому засіданні врешті допитають усіх свідків обвинувачення, які в переважній більшості нічого не пам’ятають. Нагадаємо, що Сергій Костаков через свідчення отих міліціянтів та суддівське небажання справедливості відсидів у СІЗО більше півроку. Пані Ірина нам зазначила, що Сергій наразі почувається краще.
***
Завершився судовий розгляд у справі трьох активістів, які на підтримку в той час ув’язненої Ганни Сінькової теж посмажили яєчню на Вічному вогні. Клопотання адвокатів захисту про закриття кримінальної справи за статтею «Наруга над могилою» у зв’язку з відсутністю складу злочину судом було відхилено. Тож хлопців таки судитимуть. Їм загрожує ув’язнення до трьох років.
***
Хороша новина: нарешті з-під варти звільнено одного із за- сновників «Тризуба», 59-літнього Степана Бичека, який провів вісім місяців у в’язниці. Його 8 січня затирмали за зберігання вогнепальної зброї. В березні був засуджений на два роки. Нагадаємо, що в неволі він двічі переніс інфаркт, має цукровий діабет. Окрім того воював в Афгані. Тому й потрапив під амністію.

Надія Вірна

peredplata