У порту Новоросійська після удару морским дроном ліг на борт великий десантний корабель “Оленегорский горняк”

 
Російські бойові кораблі вже не почуваються у безпеці у Чорному морі. Так, вранці, 4 серпня, у Новоросійську великий десантний корабель ЧФ РФ “Оленегорский горняк”, отримавши пошкодження від ураження дроном, завалився на бік.
Якщо остаточно не затоне, то всеодно у відкрите море вже довго не буде виходити.
Корабель “Оленегорський горняк” здійснював поромну переправу до Криму, допомагав доставляти вантажі після другого удару по Кримському мосту.
Що це було? – Та нічого особливого. Десь ближче до обіду на болотах зрозуміють, що це просто продовження “зернових перемовин”.
Термінал КТК (Каспійський трубопроводний консорціум) – це близько 7 млн тонн казахської нафти на місяць (а оператор там Роснефть). Порт Новоросійськ (термінал “Шесхаріс”) – близько 4 млн тон російської сирої нафти на місяць. Ну й ще близько 3 млн тонн дизпалива на місяць. (Жовті мітки – це танкери).
Ну й БДК “Олєнєгорскій горняк” дійсно вражений – як мінімум, сильний крен на лівий борт і втрата руху.
Великий десантний корабель “Олєнєгорскій горняк” зі складу Північного флоту РФ перебуває в Чорному морі з 09.02.2022 року. Проєкту 775 (за кодифікацією НАТО — клас Ropucha). Побудований в 1976 році на верфі Stocznia Północna у Гданську (Польща). Увійшов до складу військового флоту СРСР 30 червня 1976. До 1977 року називався «СДК-91», потім — «БДК-91». 7 травня 2000 року перейменований на «Оленегорский горняк» у зв’язку із встановленням шефства над кораблем Оленьогірським гірничо-збагачувальним комбінатом.
https://www.youtube.com/watch?v=Ttfy6xKcgfU

peredplata