КОД: Приїзд патріарха Кирила на Буковину – не душпастирський, а політичний

КОД: Приїзд патріарха Кирила на Буковину – не душпастирський, а політичнийКомітет опору диктатурі: Приїзд патріарха Кирила на Буковину – не душпастирський, а політичний

Обласний Комітет опору диктатурі оприлюднив свою позицію стосовно майбутнього візиту на Буковину глави Російської православної церкви патріарха Кирила і поширив заяву з цього приводу. Присутні на прес-конференції члени Комітету від політичних партій ВО «Батьківщина», «Фронт змін», ВО «Свобода», Народний рух України, Наша Україна, Народна самооборона, «За Україну», Конгрес українських націоналістів, «Громадянська позиція» здійснили короткий екскурс в історію православ’я та дійшли висновку, що запланований приїзд патріарха Кирила на Буковину, як і його попередні візити в Україну, – не душпастирські, а політичні.

В заяві, зокрема, заначається: \” Ми рішуче засуджуємо дії Патріарха Кирила, спрямовані на розкол українського суспільства, а також дії нинішньої влади, яка провадить політику підтримки однієї Церкви на противагу всім іншим\”.Голова Чернівецької міської організації ВО «Батьківщина» Юрій Скорейко нагадав присутнім про Заяву Пентархії – Собору п’яти найдавніших Апостольських православних церков, який підтвердив неодноразові заяви Константинопольського патріархату щодо неканонічності твердження Російської православної церкви про свої претензії на Україну.

Юрій Скорейко підкреслив, що в заяві Комітету опору диктатурі йдеться винятково про візит чужоземного патріарха, і жодним чином – не про вірних Української православної церкви Московського патріархату та не про очільників УПЦ МП: «Духовну сторону у цій заяві ми не зачіпаємо, а наголошуємо лише на політичній складовій візиту. Візит патріарха Кирила ми розцінюємо як політичний візит, а не духовний, який має на меті розколоти українську націю, може призвести до розпалювання міжнаціональної ворожнечі».

Заяву Комітету опору диктатурі підписали керівники обласних організацій 9-ти політичних партій та однієї громадської організації. Немає підпису лише лідера буковинських «нашоукраїнців» – з причини відсутності керівника в місті, як зазначають у цій партії.

Заява
комітету опору диктатурі в Чернівецькій області
щодо візиту Глави РПЦ Кирила

2 жовтня 2011 року очікується візит до Чернівецької області глави Російської православної церкви Кирила. За останні два місяці – це вже третій візит в Україну. Складається враження, що з кожним новим приїздом до України Патріарх Кирил все більше почуває себе як в дома, забуваючи про те, що це не так.
Дії Патріарха Кирила свідчать про те, що його візити мають не лише пастирський, але й явно виражений політичний характер. Саме своїми діями Патріарх Кирил може призвести до:
• знищення будь-яких ознак самостійності та незалежності в управлінні УПЦ та перетворення її з самокерованої Церкви у складі Московського Патріархату на сукупність єпархій РПЦ на території України;
• глобального конфесійного конфлікту в Україні;
• посилення розділення між західними та східними регіонами України;
• перетворення нинішньої УПЦ на цілком залежну від Москви структуру та знаряддя імперського політичного впливу з метою повернення України до політичного та державного поля Росії.
Ми констатуємо, що характер візитів Патріарха Кирила свідчить про те, що цей ієрарх не налаштований на проведення діалогу щодо відновлення церковної єдності українського православ’я. Дії та слова Патріарха Кирила свідчать, що він свідомо намагається нав’язати УПЦ роль інструменту здійснення в Україні політичного впливу Росії.

Ми рішуче засуджуємо дії Патріарха Кирила, спрямовані на розкол українського суспільства, а також дії нинішньої влади, яка провадить політику підтримки однієї Церкви на противагу всім іншим.
Україна є незалежною, суверенною державою. Ми переконані, що рано чи пізно в Україні постане єдина незалежна Помісна Православна Церква.

Голова Чернівецької обласної організації
ВО «Батьківщина» І.Мунтян
Голова Чернівецької обласної організації
Народного Руху України О.Бурденюк
Голова Чернівецької обласної організації
ВО «Свобода» В.Мельничук
Голова Чернівецької обласної організації
Народної самооборони І.Кравчук
Голова Чернівецької обласної організації
Конгресу Українських Націоналістів В.Лютик
Голова Чернівецької обласної організації
ПП «Фронт змін» М.Бурбак
Голова Чернівецької обласної політичної
партії «За Україну!» Г.Манчуленко
Громадська організація «Товариство
«Буковина-наш дім» Т.Гуцуляк
Голова Чернівецької обласної організації
«Громадянська позиція» М.Малярчук
Голова Чернівецької обласної організації
«Реформи і порядок» В.Затірка

peredplata