Фюле: Українська влада просила у ЄС компенсацій лише для двох компаній

Фюле: Українська влада просила у ЄС компенсацій лише для двох компанійКомісар ЄС Штефан Фюле заявив, що в європейські органи влади не надходили пропозиції Києва про полегшення торговельного режиму для товаровиробників, які можуть постраждати від блокади з боку Росії.

Комісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле 25 листопада під час відеобріфінгу для українських журналістів, прокоментувавши ситуацію у взаєминах з Україною. Фюле досить жорстко охарактеризував інформацію, що останніми днями озвучували українські чиновники, пише \”КоммерсантЪ-Ураина\”.

Фюле заявив, що в європейські органи влади не надходили пропозиції Києва про полегшення торговельного режиму для товаровиробників, які можуть постраждати від блокади з боку Росії після підписання угоди про асоціацію. \”Наскільки я пам\’ятаю, від України було тільки два запити. Перший стосується одного виробника специфічної стали, де вже діють антидемпінгові заходи з боку ЄС. Був також запит про одного виробника продовольчої групи, який зіткнувся з претензіями Росії з приводу безпеки продукції (ймовірно йдеться про компанію Roshen, – Ред.). Комісар виключив можливість дискусії щодо компенсаційного пакету без його участі. \”Це входить в сферу моєї відповідальності\”, – підкреслив Фюле.

Окремо він відреагував на інформацію, що імплементація угоди з ЄС дорого обійдеться Україні. \”В останні дні та години я чув різні суми, наприклад, що Україна вимагає близько $ 20 млрд, щоб адаптуватися до європейських стандартів. Це нонсенс! Я не визнаю такі цифри і не розумію, звідки вони взялися!\”, – заявив єврокомісар.

\”Я знаю про рішення Кабміну (зупинити підготовку до підписання угоди про асоціацію, – ред.). Але я також знаю, що Конституція все одно дає президенту можливість підписати цю угоду\”, – заявив Фюле.

Втім, у бесідах не під запис європейці менш оптимістичні. \”Якщо чесно , то я не бачу можливості того, що угоду про асоціацію підпишуть у Вільнюсі\” , – заявив високопоставлений європейський дипломат.

Як повідомлялось, 25 листопада у телезверненні до громадян України Віктор Янукович запевнив, що «альтернативи побудові суспільства європейських стандартів в Україні немає».

\”Найближчим часом я зроблю широке інтерв’ю на телебаченні і відповім на всі запитання. А сьогодні я хотів би підкреслити – альтернативи побудові суспільства європейських стандартів в Україні немає. І моя політика на цьому шляху завжди була й залишається послідовною», – заявив Янукович.

Нагадаємо, 21 листопада уряд ухвалив розпорядження, яким призупинив підготовку до підписання угоди про асоціацію між Україною і ЄС. Прем’єр-міністр Микола Азаров пояснив це проблемами в економіці і необхідністю поліпшити відносини з Росією.

Джерело

peredplata