Наступили п\’ять найтяжчих днів для опозиції

Наступили п'ять найтяжчих днів для опозиціїПереговорів нема і найближчим часом не буде. Олігархів попередили про персональну відповідальність за переговори з опозиціонерами. Другою людиною в державі вже де-факто став головний міліціонер

Після вчорашнього дня стало зрозуміло, що план влади простий і незамислуватий. Перше: кожен день, весь час в різних місцях будуть проходити провокації “тітушок”. Це має морально виснажувати опозицію, вводити нервозність і головне – створювати інформаційний галас. Правильні канали будуть говорити про безчинства демонстранів, неправильні – будуть нагнітати ситуацію. Правильні виборці почнуть говорити про “гадів опозиціонерів”, а неправильні – почнуть стомлюватися від того, що нема достойного відпору “цим уродам”.

По-друге, почнуться точкові репресії, точніше вони вже де-факто почалися. Влада буде нагнітати інформаційний шум про справи проти простих опозиціонерів. Ці справи будуть підігріватися тим, що опозиціонери ніби то не можуть захистити простих громадян, тоді як самі сидять в теплі і прикриваються недоторканністю.

Окрім того, весь час говоритиметься про те, як майдан валить економіку, а уряд героїчно утримує курс гривні. А урядовці будуть “відвойовувати” свої робочі місця всіма доступними методами. Що буде робити опозиція? Вона змушена буде радикалізовуватися. При правильній інформаційній політиці вона зможе в ці вихідні вивести на Майдан вдвічі більше людей, ніж в минулу неділю. Власне у опозиціонерів є всього три дні на те, щоб провести правильні переговори з правильними людьми, щоб ті перейшли на їхню сторону. Якщо злам не настане в наступні неділю-понеділок, акції протесту підуть на спад.

Зараз оцінити ефективність тактики радикалізація плюс переговори можна з вірогідністю 50 на 50. Якщо переговори провалюються залишається лише тактика глибинної радикалізації. І тут все залежить від долі випадку і розуму лідерів. Плюс, не треба забувати про провокації, ексцес виконавців та про братів росіян.
Якщо опозиція програє, можна не сумніватися, що почнуться масові репресії, перш за все в вузах та бюджетних установах. Очевидно буде утворено ряд радикальних організацій, можливо воєнізованих. Частина з них буде підконтрольна росіянам (події під Банковою кращий тому приклад). Власне, в разі програшу опозиції ми отримаємо тоталітарну країну, де влада опирається на міліцію і міліціонер стає другою людиною в державі.

Сьогодні Янукович просто не уявляє собі, в якого монстра, в разі перемоги влади може пертворитися Віталій Захарченка. Єдиний плюс для Януковича – сам Захарченко ще не уявляє собі, ким він стане після всіх цих подій. І навіть, якщо Янукович звільнить Захарченка відразу після цих подій, модель держави Януковича буде все більше хилитися в сторону Єгипта. Досі, роль армії у нас виконували олігархи. В разі провалу революції-2013, роль олігархів та єгипетської армії буде виконувати міліція.

Вадим Денисенко

Джерело

peredplata