Європарламент прийняв антикризову резолюцію щодо України

Європарламент прийняв антикризову резолюцію щодо УкраїниЄвропейський парламент закликає до негайної роботи посередницької місії ЄС на найвищому політичному рівні для надання допомоги в пошуку політичного розв\’язання кризової ситуації в Україні.

Про це йдеться в резолюції Європейського парламенту «Про результати Вільнюського саміту і майбутнє Східного партнерства, зокрема, щодо України», яка була проголосована в Страсбурзі в ході пленарного засідання ЄП, пише « Інтерфакс- Україна ».
«ЄП закликає до негайного початку нової повноцінної посередницької місії ЄС на найвищому політичному рівні, щоб досягти і допомогти в проведенні круглого столу між урядом, демократичною опозицією і громадянським суспільством та забезпечити мирне вирішення нинішньої кризи», – йдеться в резолюції.

Крім того, Європарламент висловлює повну солідарність з «демонстрантами за європейське майбутнє» і закликає українську владу повною мірою поважати громадянські права і фундаментальні свободи зібрань і мирних акцій протесту».
«ЄП рішуче засуджує використання грубої сили проти мирних демонстрацій і підкреслює необхідність швидкого, ефективного та незалежного розслідування і покарання осіб, визнаних винними; закликає до негайного і безумовного звільнення мирних демонстрантів, заарештованих в останні дні», – йдеться в резолюції.

Тут же вказується і на міжнародні зобов\’язання України. «ЄП підкреслює, що такі заходи явно суперечать основоположним принципам свободи зборів і висловлювання думок і, отже, порушують універсальні європейські цінності» , – сказано в резолюції. У цьому зв\’язку ЄП нагадав і про те, що Україна повинна захищати ці цінності.

Також Європарламент висловлює жаль з приводу «жорстоких подій, які сталися в ніч на 9 грудня 2013, коли сили безпеки штурмували офіси опозиційних партій і незалежних ЗМІ й переслідували демонстрантів». «ЄП вважає, що ці події можуть призвести до подальшої ескалації і без того напруженої ситуації», — йдеться в резолюції.

У світлі поточної ситуації в резолюції міститься положення «настійно закликати українську владу взяти участь у переговорах з протестуючими, щоб уникнути ескалації насильства і дестабілізації в країні, закликати всі політичні партії гарантувати проведення законної, спокійної парламентської дискусії з економічної та політичної ситуації та перспективи майбутньої інтеграції з ЄС».
«ЄП нагадує, що в будь-якому демократичному суспільстві можуть бути проведені нові вибори, коли потрібно оновити народну законність». У цьому зв\’язку ЄП нагадує, що все ще «залишаються відкритими декілька каналів для комунікації, в тому числі й місія Європарламенту у складі екс-президентів Пета Коса та Олександра Кваснєвського».

«Тому ЄП повторює, що стурбований діями української влади, якою було прийняте рішення про призупинення (підготовку до підписання Угоди про асоціацію). Це повинно було прозвучати раніше для того, щоб дати їм можливість вирішувати це питання», – пояснює свою розчарованість діями української влади Європейський парламент.

Як повідомляли «Коментарі», учора в Європарламенті зареєстрували 8 проектів резолюції «Про результати Вільнюського самміту і майбутнє Східного партнерства, зокрема, щодо України».

peredplata