ЗВЕРНЕННЯ науковців та громадських експертів Чернівецької області

до вітчизняних політиків і всіх громадян України

Ми, що нижче підписалися, висловлюємо глибоку стурбованість суспільно-політичною кризою, яка розгортається в Україні. Її подальший розвиток загрожує національному суверенітету, безпеці, громадянському миру та злагоді в Україні. Ця криза має бути вирішена виключно демократичним і правовим шляхом, на основі широкої суспільної дискусії, у відповідності до цивілізованих форм розв’язання конфліктних ситуацій.
У зв’язку з цим ми звертаємося до Президента України, Верховної Ради України, політичних лідерів владних та опозиційних партій, громадських організацій та громадян України з наступними пропозиціями:

1. Негайно провести національний круглий стіл за участю Президента України, лідерів усіх парламентських фракцій, провідних експертів у галузі політики, економіки, гуманітарної сфери та лідерів громадської думки для формування узгоджених і невідкладних заходів із виходу з суспільно-політичної кризи. Ініціатива проведення круглого столу має належати Президенту України, а як міжнародний посередник повинні бути залучені представники Ради Європи. При цьому обов’язково повинна бути забезпечена максимальна публічність цього круглого столу.
2. Насильство має бути зупинене, а організатори та виконавці його розв’язання мають бути відсторонені від своїх посад для проведення незалежного, за участю міжнародних експертів, розслідування подій, що мали місце, починаючи з 30 листопада 2013 року.
3. Враховуючи громадянську недовіру нинішньому складу Кабінету Міністрів України, чинний уряд має бути відправлений у відставку, і замість нього невідкладно сформований новий уряд національної довіри, до складу якого повинні увійти не партійні політики, а авторитетні в суспільстві управлінці.
4. Зовнішньополітичний курс України на європейську інтеграцію повинен бути незмінним і реалізовуватися не на словах, а послідовною державною політикою, заснованою на вимогах чинного українського законодавства.
5. За зразком національного круглого столу повинні бути проведені аналогічні регіональні та міжрегіональні круглі столи, спрямовані на пошук порозуміння між конфліктуючими сторонами.
6. Закликаємо громадськість до створення координаційних рад інститутів громадянського суспільства у містах, регіонах та державі в цілому.

18:00, 12 грудня 2013 року
1. А. Анциперов
2. І.Баб’юк
3. І. Гаврада
4. А. Гев’юк
5. В. Зав’ялов
6. О. Колесников
7. А. Круглашов
8. М. Михайленко
9. І. Міняйло
10. Л.Міцевич
11. П. Молочко
12. Є. Олійник
13. Н. Ротар
14. В. Старик
15. Я.Філяк
16. А. Шкуро
17. М. Шморгун

peredplata