Капітуляція, окупація, Медведчук, – Віталій Портніков

Капітуляція, окупація, Медведчук, - Віталій ПортніковЯнукович повинен погодитися не так на допомогу, не на переговори. Він повинен погодитися на економічну окупацію України.

Кожного разу, коли Віктор Янукович прямує до Росії, мені доводиться писати текст приблизно одного і того ж змісту: вони ні про що не домовляться. Навіть сьогодні, коли, здавалося би, Віктору Януковичу нічого не залишається, окрім як знайти взаєморозуміння з Володимиром Путіним, я повторюю всю ту ж фразу.

Потенціал російсько -українських домовленостей вичерпаний після Харківських угод. Українському керівництву нічого запропонувати Москві, крім флоту. Російське керівництво не цікавить нічого, крім українського суверенітету.

Звичайно, крах української економіки, доведеної \”регіоналами\” до останньої межі, змушує йти на поступки і шукати гроші. Але Янукович весь час хоче продати Путіну повітря, справжнісінький повітря. Тому що спроба отримати 15 мільярдів доларів в обмін на непідписання угоди про Асоціацію – це продаж повітря.

Путіну потрібно не це. Путіну треба, щоб Янукович підписав з Москвою угоди, що раз і назавжди перетворюють Україну в \”союзну республіку\”. А Янукович, звиклий бути повновладним господарем у своїх володіннях, не погодиться бути губернатором Малоросії. І не тільки тому, що йому мало цієї влади. А ще й тому, що точно знає, що губернатором надовго не залишиться, що прийнятний для Москви губернатор – не він, а Медведчук.

Путін у відповідь буде обмінювати повітря на обіцянки. На нічого не значущі угоди. На невеликі кредити, які можуть стати великими, коли Україна визначиться. На обіцянки знизити ціну на газ після вступу до Митного союзу. На дешевий газ для Фірташа, яким можна буде замінити дорогий газ \”Нафтогазу\” і разом \”розпиляти\” прибуток. Словом, дурниця на дурниці.

Єдине, що може згуртувати цих людей, котрі ненавидять один одного, – це смертельна небезпека. Розуміння того, що без суттєвої допомоги сама олігархічна система може звалитися – що небезпечно і для російських корупціонерів. Але в цьому випадку Янукович повинен погодитися не так на допомогу, не на переговори. Він повинен погодитися на економічну окупацію України.

Україна сьогодні – в ситуації соціалістичної Польщі часів \”Солідарності\”. Розвилка між крахом комуністичного режиму і радянською окупацією. Перелякані бонзи з політбюро, які не розуміють, з ким їм бути – зі своїм народом або з Москвою. І військовий стан, річницю введення якого ми нещодавно відзначали.

У Януковича приблизно той же вибір – \”закручування гайок\”, яке в українському випадку може призвести тільки до посилення протестів, домовленість з протестуючими, яких президент намагається не помічати або – капітуляція перед Путіним, після якої піде економічна окупація країни, повний перехід силових структур під контроль російських радників, передача власності непокірних українських \”олігархів\” путінським протеже і – Медведчук. Такий кремлівський план.

Але якщо навіть Янукович сьогодні на все це погодиться, мій висновок про неможливість домовленостей між ним і Путіним залишиться в силі. Тому що капітуляція відрізняється від домовленостей приблизно також, як згвалтування від любові.

Віталій Портніков

Джерело – http://rus.newsru.ua/columnists/17Dec2013/medvedchik.html

переклад – газета ЧАС (с)

peredplata