Румунські гуцули навчать нас по-справжньому любити Україну

Румунські гуцули навчать нас по-справжньому любити Україну

Майже 150 років гуцули жили однією родиною. Ходили разом на базар, залицялися до одних й тих самих дівчат. Зустрічали Різдво та Великдень за спільним столом. Все змінила радянська влада. Частина гуцулів лишилася в Україні, а частина опинилася у Румунії.

Гуцули – мешканці Карпат, етнічна група українців. Чисельність у світі – всього близько 26 тисяч. З них в Україні мешкають 21 тисяча, а в Румунії майже 4 тисячі (відомості з «Вікіпедії»). На сьогоднішній момент абсолютна більшість румунських гуцулів зосереджена на Мараморощині. Є окремі села (Бродіна, Ульма), в яких розмовляють виключно українською мовою. Російську мову при цьому називають москальською, а румунську – волоською.
Зі слів виконавчого директора громадської організації «Асоціація ділових людей Яси 2003» Марії Гудеми, дітей у цих селах з малого малку вчать української мови. Вдома і на вулиці, у полі або в лісі, всі розмовляють тільки українською. Коли приходе час йти до школи, то виникає питання румунської, адже діти її практично не знають. Тому навчання починається з вивчення літературної та розмовної румунської мови. При цьому міжособистісне спілкування залишається українською.

Завдяки тому, що гуцули історично живуть у певній ізоляції, їм вдалося зберегти автентичну мову. У них майже немає запозичених слів, тому ми – носії, як ми вважаємо, справжньої української мови, можемо не зрозуміти гуцулів. Вони вживають слова, котрі ми вже забули. Так само вони не розуміють нас у повній мірі.

Згідно з переписом 2011 року, близько 52 тисяч громадян Румунії визнали себе етнічними українцями (насправді є 200000). Але якби під час перепису була графа «гуцул», то українців стало б щонайменше на 4 тисячі менше. Відмітку про етнічну належність до України вони ставили тільки тому, що не вважають себе валахами (тобто румунами). Українцями вони себе також не вважають, якби цього не хотілося окремим політикам як у нас, так і в Румунії.

Гуцули – це окремий народ, який сам себе відносить більше до українців, аніж до румунів. Українські традиції у гуцулів настільки сильні, що навіть один дядько заслав свого сина із Тімішоари до Сучави, аби той знайшов собі дружину з числа українських гуцулок. Ось така любов до чистоти нації! Навіть шлюб має бути тільки між гуцулами.

Румунська влада свого часу запрошувала сучавських гуцулів до Тімішоари, аби ті працювали там. Роздавала землю під сільськогосподарські потреби, але гуцули румунами так і не назвалися. Земля – це добре, а ми все одно лишаємося гуцулами, а ви – валахами. Так вважає кожен гуцул Румунії.
На думку Марії Гудеми, за бажанням гуцульської громади, можна було б ініціювати створення в україномовних селах шкіл з українською мовою навчання. Але, ініціатива вимагає грошей.

Україна не пропонує реальної підтримки подібних кроків, а Румунія, в свою чергу, не зацікавлена брати на себе черговий фінансовий тягар і також мовчить. Гуцули це прекрасно розуміють і … продовжують розмовляти українською мовою, святкувати Різдво за Юліанським (як в Україні) календарем, одружуватися на гуцулках і не платять жодної копійки будь-кому за політичні інсинуації українських та румунських політиків. Будь-які провокаційні заяви, як от щодо «мовного закону», їх не обходять. Ось, що означає любити Україну по-справжньому, цінувати і берегти свою українську ідентичність. Певно, ми – українці, будемо вчитися цьому у румунських гуцулів.

Володимир Лісовський

peredplata