Буковинців штрафуватимуть за незаконну вирубку ялинок

За незаконно заготовлену новорічну ялинку на правопорушника накладається штраф, розміри якого визначено статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка».

Так, згідно вказаної статті незаконна порубка і пошкодження дерев і чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 7 до 12 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також порушник зобов’язаний відшкодувати завдані державі збитки. Визначення суми відшкодування відбувається згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 23 липня 2008 р. N 665 «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу». У документі зазначається, що за вирубування або пошкодження до ступеня припинення росту дерев еталонних насаджень та дерев на лісонасіннєвих плантаціях і ділянках, насіннєвих і хвойних дерев віком до 41 року в грудні-січні розмір шкоди обчислюється за таксою, збільшеною у 3 рази. У такому випадку, за незаконне вирубування однієї ялинки діаметром стовбура до 10 см необхідно відшкодувати державі 188,5 гривень та заплатити штраф. Чим більший діаметр дерева, тим більша сума відшкодування збитків.

Загалом за незаконну рубку новорічної ялинки правопорушник буде змушений заплатити на користь держави щонайменше близько 270 грн. Повідомляє прес-служба Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства.

peredplata