Насилля над журналістами набуло катастрофічних масштабів

Київ, 25 грудня 2013 р. Національна спілка журналістів України та Незалежна медіа-профспілка висловлюють обурення фактом жорстокого побиття журналістки та громадської діячки Тетяни Чорновіл. Тетяна – активістка Євромайдану, є автором та блогером «Української правди». У своїх журналістських розслідуваннях вона викривала корупційну діяльність високопосадовців та державних чиновників. За словами колег, у день перед побиттям вона проводила зйомку маєтків Міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка та Генпрокурора Віктора Пшонки. Про це свідчить і її блог.

НСЖУ та НМПУ нагадують про те, що вони продовжують вимагати відставки Міністра внутрішніх справ за його бездіяльність у справі покарання винних в нападах та побиттях журналістів. Факти застосування сили до працівників ЗМІ з боку як правоохоронних органів, так і невідомих молодиків спортивної статури, які супроводжують провладні заходи, набувають загрозливих масштабів. Протягом кількох останніх тижнів близько півсотні журналістів було побито під час силового розгону правоохоронцями учасників мирних протестів. Жодного з винних не покарано. У сьогоднішньому вигляді міліція становить суспільну небезпеку. А Міністр або не контролює ситуацію у відомстві, або ж є ініціатором відповідних вказівок, які спричинять агресію з боку його підлеглих до співробітників засобів масової інформації.

Також НСЖУ та НМПУ звертаються до Європейської федерації журналістів з проханням направити в Україну делегацію ЄФЖ, яка б допомогла у ситуації з проявами насилля щодо журналістів, проконсультувала, як захищатися і як діяти постраждалим. Також будемо просити щоб представники ЄФЖ оприлюднили звіт про ситуацію в Україні серед професійних журналістських асоціацій та мас-медіа Європи і світу.

Спілка журналістів та Медіа-профспілка наголошують, що нинішня ситуація в країні є загрозливою і дискредитує не тільки силові відомства, а й владу в цілому.

peredplata