Чернівецькі делегати діляться враженнями від харківського форуму Євромайданів

Учора з Харкова повернулись представники Чернівецького Євромайдану Максим Волошин, Ольга Гришин-Грищук та Тарас Прокоп. Там, у Харкові, 11-12 січня проходив Всеукраїнський форум Євромайданів України, на якому була ухвалена Резолюція форуму.

Чернівецькі делегати діляться враженнями від харківського форуму Євромайданів

На форум прибули представники 35 Євромайданів з різних міст України, аби скоординувати свої дії. Усі вони поділились на 7 робочих груп, кожна з яких розробляла план дій по тому чи іншому питанні.

Харків для зустрічі обрали не випадково – організатори форуму таким способом спробували «прорвати інформаційну блокаду на схід України» та підтримати дух харків’ян, котрі прагнуть відстояти свої права. «Також це був своєрідний виклик харківській владі, – зазначив Т.Прокоп. – Проте в цьому був і певний мінус – ми зіткнулися з неймовірною кількістю провокацій».

Як розповіли делегати, вже у перший день їхнього приїзду у Харків, атмосфера була дуже напруженою. Їх постійно супроводжували групи людей у спортивних формах та міліція.

«Розпочавши пленарне засідання 11 січня, нам довелось змінити три різні приміщення, – розповів Тарас Прокоп. – Так, коли ми зібралися в церкві, прийшла група «тітушок», які почали штурмувати приміщення. Вони застосовували сльозогінний газ і хотіли прорватися в церкву».

Так само був скоєний напад на робочу групу, де працювала Ольга Гришин-Грищук. «Ми зібралися в книгарні «Є», у підвальному приміщенні, з якого лише один вихід. Після 40 хвилин роботи ми почули, як розбили скло, потім у приміщення забігли молодики і впустили сльозогінний газ. – розповіла Ольга. – Двох людей, котрі стояли в охороні, забрали в лікарню. Один з них має струс мозку і пошкодження сітківки ока».

«У харків’ян немає змоги мирно зібратись для проведення Євромайдану, – розповів ще один представник Буковини Максим Волошин. – Коли ми прийшли на площу – нас одразу оточили міліціонери, антимайдан, з’явилися тітушки. Вони [тітушки – прим. авт.] почали кидати в нас піротехнічні засоби, переважно петарди, димові шашки. Проте для харків’ян-євромайданівців це було звичним».

Чернівецькі делегати впевнені – за всіма нападами та провокаціями стоїть місцева харківська влада. «У нас, та й самих харків’ян, склалися підозри, що всі провокації були сплановані з одного місця. Дуже вже скоординовано працювали тітушки, правоохоронці та ті бюджетники, котрі прийшли на анти майдан, – зазначив Тарас Прокоп. – Як сказали організатори Євромайдану у Харкові, тут помітний почерк їхнього губернатора та міського голови Добкіна і Кернеса».

Чернвчани впевнені – харків’яни, котрі виходять на Євромайдан, – люди з дуже сильним духом і волею, бо не бояться йти наперекір своїй владі. Саме з таких людей мають брати приклад інші учасники Євромайданів.

Діонісія Кернична

peredplata