Румуни України вимагають, щоб нардеп Іван Попеску вийшов з партії регіонів

Румуни України вимагають, щоб нардеп Іван Попеску вийшов з партії регіонівЛідери румунських організацій написали відкритий лист до Міжрегіонального Об’єднання “Румунська Спільнота України”, щоб її представник, нардеп Іван ПОПЕСКУ, вийшов із лав Партії Регіонів. Лист був підписаний 17 січня 2014 р., тож вони вимагали у представника румунської громади в Парламенті, щоб той відкликати свій голос наданий за пакет законів “Олійника-Колісниченка”, які обмежують права і свободи громадян України. Як відомо, нардеп ПОПЕСКУ не з’явився а засідання Верховної Ради, коли та голосувала за відмінення 9 диктаторських законів. Про це повідомляє ChernivtsiNews.com.

Нижче подаємо повний текст відкритого листа (переклад ChernivtsiNews.com):

До: МІЖРЕГІОНАЛЬНЕ ОБ’ЄДНАННЯ “РУМУНСЬКА СПІЛЬНОТА УКРАЇНИ” – 27 січня 2014 р. Враховуючи демократичні та європейські прагнення румунської історичної громади історичної Мараморщини, Північної Буковини, Герцаївського повіту, Північної Бессарабії та історичної Бессарабії, які сьогодні є складовими частинами Закарпатської, Чернівецької та Одеської областей України;

Посилаючись на положення Статуту Міжрегіонального Об’єднання “Румунська Спільота України” (МО “РСУ”) – найчисельнішої організації румунської громади України, щодо європейського вибору України та делеговане право надане пану депутату Івану ПОПЕСКУ (член Партії Регіонів) представляти румунську національну меншину в українському парламенті;

Ставимо Вас до відома, що представники румунської спільноти Південної Бессарабії, члени та співзасновники МО “РСУ ” висловлюють своє занепокоєння бездіяльністю керівництва МО “РСУ”, щодо вуличних протестів в Україні, як відповідь на припинення процесу підготовки до підписання Договору про Асоціацію нашої держави з ЄС у листопаді 2013 р.

Вважаємо, що вступаючи у політичне життя держави шляхом представлення в українському парламенті діючим головою МО “РСУ”, керівництво Міжрегіонального Об’єднання “Румунська Спільнота України”, у цьому історичному моменті для українського народу, складовою частину якого є і румуномовне населення, відповідно до положень Статуту МО “РСУ” та рішень зборів керівних органів, повинно приймати одностайну громадську позицію щодо події в Україні, які тривають вже другий місяць.

На шкоду євроінтеграційного вибору історичної та автохтонної румунської громади України, керівництво МО “РСУ” до сьогодні не висловило однозначну позицію і поділяє тільки точку зору провладної сили – Партії Регіонів. Ми вважаємо безвідповідальним те, що керівництво МО “РСУ” не порадилося з організаціями-членами МО “РСУ” та з їхніми делегованими представниками тоді, коли воно приймало рішення про зміну зовнішньополітичного вектору країни напередодні Саміту у Вільнюсі у 2013 р. Це спричиніть ще більше дистанціювання румунської громади України від румунського духовного, культурного та ідентичного ареалу, який знаходиться у самому центрі Європи.

Враховуючи вищенаведені аргументи, представники румунських організації Південної Бессарабії вимагають:
Щоб народний депутат України Іван ПОПЕСКУ, представник Міжрегіонального Об’єднання “Румунська Спільнота України”, відкликав свій голос наданий за спірний та антидемократичний пакет законів “Олійника-Колісниченка” 16 січня 2014 р.
Щоб керівництво МОРСУ на чолі з своїм лідером – депутатом в українському парламенті, безумовно підтримувало євроінтеграційний вибір народу України та підписання найближчим часом Договору про Асоціацію з Європейським Союзом.

З метою запобігання подальшого заплямування честі румунської громади України, у разі мирного вирішення конфліктів між різними категоріями протестуючих та владою, вважаємо за потрібним, щоб пан депутат Іван ПОПЕСКУ вийшов зі складу парламентської фракції Партії Регіонів, адже він представляє Міжрегіональне Об’єднання “Румунська Спільнота України”.

У разі несерйозного ставлення до цього листа та нехтуванням можливостями вирішення цих проблем, залишаємо за собою право вийти зі складу МО “РСУ”.

Підписанти:

Петро ШКІОПУ, голова Екологічної організації „IALPUG”, співзасновник МОРСУ;

Микола МОШУ, голова Національно-культурної асоціації румунів Татарбунарського району „VALUL LUI TRAIAN”, співзасновник МО “РСУ”,

Анатолій ПОПЕСКУ, голова Національно-культурної асоціації румунів Одеської області „BASARABIA”, член Сенату МО “РСУ” від румунської громади Одеської області.

Нагадаємо, що на сайті Верховної Ради оприлюднено результати поіменного голосування за скасуваня диктаторських законів, ухвалених в ручному режимі 16 січня.

З-поміж народних депутатів-буковинців Іван ПОПЕСКУ і Артем СЕМЕНЮК під час голосування були відсутні. У своїй передвиборчій риториці, ПОПЕСКУ завжди наголошував на європейському виборі румунів і обіцяв всіляко сприяти євроітеграційним прагненням українського народу.

Джерело

peredplata