Буковинський Правий сектор вимагає покарати Папієва за 24 січня

Буковинський Правий сектор вимагає покарати Папієва за 24 січня Чернівецька правозахисна група, котра забезпечує правову діяльність Правого сектору Буковини підготувала заяву-звернення стосовно вчинення кримінального правопорушення. Зокрема, Олексій Крикливець просить прокуратуру та міліцію розібратися у діях Папієва 24 січня, який перешкоджав законній професійній діяльності журналістів, діяльності народного депутата України та депутата місцевої ради, а також зловживав владою та службовим становищем.

Текст заяви додається

Прокурору Чернівецької області
Павлюку П.В.

58001, м. Чернівці,
вул. М. Кордуби, 21

Начальнику УМВС України в
Чернівецькій області
Демидову О.М.

58000, м. Чернівці,
вул. Головна, 24

Крикливця О.В.

59343, с. Мамаївці,
Кіцманського району

З А Я В А
Про вчинення злочину

Аналіз подій, що мав місце в м. Чернівцях біля приміщення Чернівецької обласної державної адміністрації 24 січня 2014 року говорить про наступне. Біля 10 год. було проведено акцію – мирний протест на підтримку євроінтеграційних процесів в Україні. Зібралося кілька тисяч людей. На 10 годину дня повинно було розпочатися заплановане пленарне засідання сесії Чернівецької обласної ради, яке вчасно не відбулося. Близько 11 год. силовики у касках і зі щитами заблокували входи до Чернівецької ОДА. Згодом за 20 хвилин силовики кинули перші димові шашки з будівлі Чернівецької ОДА в мітингувальників. О 12 год. на людей під Чернівецькою ОДА розпилюють сльозогінний газ. В 13:00 Міліція нарощує барикади біля входу до Чернівецької ОДА використовуючи за підручні засоби майно, що знаходиться в кабінетах ОДА. Все вищевказане можна побачити на численних відеозаписах, котрі здійснювалися, як працівниками правоохоронних органів, так і представниками ЗМІ та пересічними громадянами, що були присутніми.
Слід зазначити, є численні очевидці котрі перебували біля стін приміщення Чернівецької ОДА та відеоматеріали, які свідчать про ряд порушень з боку правоохоронців. Після того, як працівники міліції забарикадувалися в будівлі, а зробили вони це за допомогою офісної мебелі та майна, що було в кабінетах – тобто майна, що належить громаді Буковини, почали використовувати столи, стільці, шафи, та інше в якості засобів, щоб спричинити травми та ушкодження мирним протестувальникам. В результаті чого майно було пошкоджено та знищено.
Пізніше стало відомо, що в приміщенні за забарикадованими силовиками та біля ОДА знаходилися троє службовців – міліціонерів, а саме Козак Ярослав Олексійович, Сухар Валентин Валерійович, Кішляр Святослав Анатолійович, котрі проявляли бездіяльність та мовчки спостерігали за знищенням майна та всім цим безчинством. А можливо і віддавали незаконні накази. Окрім того на відеозаписах чітко видно як працівники правоохоронних органів не допускають до приміщення ЧОДА представників ЗМІ, депутатів обласної та Верховної Ради України, про що достеменно було відомо вказаним вище особам.
Також з аналізу відеоматеріалів добре видно, що саме працівники міліції захопили будівлю ОДА та створювали перешкоди в нормальній роботі установи та влаштовували провокації проти мирних мітингувальників з метою ескалації конфлікту.
Окрім того в приміщенні ЧОДА знаходився голова адміністрації – Папієв Михайло, котрий зі слів очевидців в той час незаконно та безпідставно віддавав накази правоохоронцям котрі блокували приміщення.
Всі ці факти є достатніми для проведення службової перевірки як по вказаних особах, так і по інших службовцях перебуваючи там. Оскільки в діях працівників міліції, які були в приміщенні ОДА присутні ознаки складу злочину передбаченого статтями 171, 351, 364, 365, Кримінального кодексу України – перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, перешкоджання діяльності народного депутата України та депутата місцевої ради, зловживання владою або службовим становищем, перевищення влади або службових повноважень.
Проте, як вбачається з останніх дій посадових осіб органів в компетенції яких знаходитися проблемне питання, а саме Прокуратури області та УМВС України в Чернівецькій області, спостерігається відверте небажання розібратися в даній ситуації.
Таким чином, у діях уповноважених посадових осіб простежується упередженість відносно проведення ретельної перевірки та розслідування подій 24 січня 2014 року.
Для мене є добре зрозумілим таке відношення уповноважених органів до вищезазначеної ситуації, адже під підозрою знаходяться добре відомі особи, службовці УМВС України в Чернівецькій області та сам Губернатор Папієв, котрі безпосередньо були свідками та мають причетність до вказаних подій.

Незважаючи на це, усі без виключення, рівні перед Законом і повинні нести відповідальність за скоєні злочини.
Таким чином враховуючи вищенаведене, керуючись ст. 60, 214, 215, 216, 218 КПК України,
прошу Вас :
1) Прийняти та невідкладно зареєструвати подану мною заяву про вчинення злочину до Єдиного реєстру досудових розслідувань.
2) Розпочати за цією заявою про вчинення злочину досудове розслідування у формі досудового слідства за вчинення дій, які мають ознаки складу злочину, передбаченого статтями 171, 351, 364, 365, Кримінального кодексу України – перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, перешкоджання діяльності народного депутата України та депутата місцевої ради, зловживання владою або службовим становищем, перевищення влади або службових повноважень.
3) Надати мені документ, що підтверджує прийняття цієї заяви і її реєстрацію в Єдиному реєстрі досудових розслідувань шляхом надіслання на мою поштову адресу.
4) Інформувати мене шляхом надіслання на мою поштову адресу, про результати досудового розслідування.

З повагою, О.В. Крикливець
Чернівецька правозахисна група

peredplata