Зустріч прем\’єр міністра України Арсенія Яценюка з лідерами ЄС

Зустріч прем'єр міністра України Арсенія Яценюка з лідерами ЄСНаш власний кореспондент у Брюсселі передає:

Пiд час самiту глав держав та урядiв Євросоюзу взяв участь Прем\’єр-міністр України Арсеній Яценюк. Основною темою зустрiчi – росiйска iнтервецiя в Крим.

Прем\’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що ынтнеылйконфлікт в Криму є не російсько-українським, а загальноєвропейським. Про це він сказав сьогодні журналістам після зустрічі з лідерами країн в Брюсселі. «Це не лише російсько-українська криза, це — європейська криза», – сказав український прем\’єр. Він відзначив, що Київ дотримується думки про необхідність політичного рішення в ситуації, що склалася. При цьому, А. Яценюк підкреслив, що це залежить від Росії і від готовності її лідерів йти на пошук політичних рішень, або на продовження агресії. У зв\’язку з цим український прем\’єр нагадав, що кілька годин тому російські війська відновили блокаду українських військових в Криму. «Ми закликаємо Росію дотримуватися міжнародних зобов\’язань», – підкреслив А. Яценюк.

«Нас провокували кілька разів використовувати зброю. Ми продемонстрували стриманість . Ми все ще віримо , що зможемо вирішити це мирним способом. Але , у разі подальшої ескалації і військової інтервенції на територію України український уряд і війська діятимуть відповідно до Конституції » , – сказав А. Яценюк.

«Ми готові захищати нашу країну , повністю розуміючи наявність великого військового дсбаланса між Україною і Росією» , – додав він.

При цьому, український прем\’єр підкреслив , що українці мають достатньо моральних сил для захисту своєї країни.

«Можливо , ми менше озброєнi, не маємо ядерної зброї, але ми маємо дух. Це дух української революції та дух відчуття свободи » , – підкреслив А. Яценюк.

Ростислав Демчук,
Брюссель
.

peredplata