Роман Ванзуряк: перші кроки

Роман Ванзуряк: перші крокиНе минуло ще й 100 днів з того часу, як посаду голови Чернівецької ОДА зайняв молодий перспективний політик Роман Ванзуряк. На час призначення йому навіть не виповнилося 34-х літ. Наша газета тоді запропонувала для оновлення влади на Буковині призначати керівниками відділів і департаментів тих, хто є ровесниками або молодшими за голову. До чогось прислухалися, а щось таки по-своєму зробили.
У перші дні вступу на посаду Роман Ванзуряк вивів на Майдан у Чернівцях свою майбутню команду. Люди були тоді щиро заскочені тим, що Роман вирішив опертися на жінок. Саме їх він хотів бачити керівниками основних підрозділів адміністрації та з ними працювати.
Другим позитивним кроком нової влади стало те, що голова запросив до своєї команди справжню буковинську еліту, науковців і культурних діячів. Зараз департамент освіти і охорони здоров’я очолюють доктори наук Оксана Палійчук та Оксана Андрійчук. Культуру області віддали в руки відомої української поетеси, Заслуженого працівника культури України Віри Китайгородської. Відбулися заміни у кожній галузі управління. Зламалася схема перетікання керівних кадрів від однієї партії до іншої і непорушності їхнього керування. Честі новим очільникам області додає те, що вони не звільнили середню і нижчу ланку чиновництва. Професіоналів залишили на роботі. Хоча, можливо, й серед них варто провести якусь перевірку на професійну придатність, щоб позбутися вічних пристосуванців до тих, хто прийде до влади. Можливо, тоді доведеться з окремими чиновниками й розпрощатися. Бо нам жити у новій Україні. Чи готові до нового життя ті, хто ніяк не може позбутися старих стереотипів та керуються принципом «я — керівник, ти – дурень»?
Революція гідності поставила перед нами нові завдання. Впораємося з ними — житимемо у процвітаючій європейській Україні. Не впораємося – Путін на кордонах чекає свого часу.
В обласній адміністрації це добре розуміють. У час небезпеки, яка нависла над Україною, голова ОДА Роман Ванзуряк доклав максимум зусиль для мобілізації всіх ресурсів, здатних якомога швидше підняти з руїни українську армію.
— Хто не хоче годувати свою армію, буде годувати чужу, — каже голова ОДА. – Крим, Схід і Південь України у ці дні показали, як була знищена українська оборона. За два місяці треба було відродити армію. І ми це зробили. Я вдячний всім буковинцям, котрі долучилися до цієї святої справи. Хто коштами, хто продуктами, а хто й особистим вступом до лав Національної гвардії. Наші люди їздили до Луганська, возили гроші та продукти воїнам. Наші гвардійці майже два місяці там тримали оборону і захищали цілісність Держави. Зараз проходить ротація. За два місяці ми виросли на два десятиліття. Окрім цього, на Буковині створили батальйон самооборони. І він дієвий. Це ніяка не показуха.
Губернатор розповів нам те, чого досі ще не знають буковинці. Напередодні 9 травня з’явилася інформація про те, що у Чернівецькій області можливі провокації з метою дестабілізації. Хтось казав, що ми панікуємо, хтось не вірив, хтось із цього посміювався. А все ж таки спроба була. Група людей із сусідньої Хмельницької області зробила спробу проникнути на територію Буковини з метою розхитування мирного життя. На під’їзді до Чернівців силами наших правоохоронців та батальйону самооборони цю групу було локалізовано. Роман Ванзуряк відзначив професійність буковинської міліції та її керівництва.
Активно працює губернатор над тим, аби в області зберігався спокій, не було перебоїв з продуктами, не піднімалася ціна на необхідні товари. Зокрема, на хліб.
Наш хлібозавод ще раніше був відданий у руки людей, далеких від Буковини. А вони почасти встановлюють ціни на хліб на власний розсуд, вигідні для себе. Аби тримати під контролем захланність окремих підприємців, Роман Ванзуряк активізував діяльність Неполоківського комбінату хлібопродуктів. Зараз закуплено необхідну кількість зерна, яке переробляється у борошно різного ґатунку. Ціна його буде нижчою за ринкову. Це борошно буде постачатися на хлібокомбінати, що не дозволить тим, хто хоче нажитися на людських бідах, підвищувати ціну на хліб.
З ініціативи Ванзуряка з 7 травня запрацював на повну потужність Лужанський спиртзавод. Окрім виробництва спирту, відновлено виробництво розчинників для флексографського друку та універсальної рідини гамаюн, що є одним із основних компонентів біостенолу – альтернативного автомобільного палива. А сировиною для цього є відходи від спирту. Уже за місяць спиртзавод вироблятиме 500 тонн цієї потрібної економіці сировини. Окрім цього, відтепер мають працю 86 робітників. І є ймовірність збільшення кількості нових робочих місць.
Наводить нова влада порядки на річках Буковини. Щоправда, там є проблеми. Керівник БУВРу ще з тієї влади. І хтозна, на кого він працює. Бо такого безладу з руслами рік, забором гравію Буковина досі не знала.
— Зараз ми залучаємо громадськість до контролю за вибором гравію з берегів та русел річок Буковини, — говорить Роман Ванзуряк. – Бо від безладу на річках потерпаємо всі. Хіба повені останніх років не від цього? Днями на наших річках різко піднялася вода. Зараз перевізники гравію почали якісь незрозумілі рухи. А їх є до 800. Ніхто з них не є підприємцем. Не платить податки. Не відповідає за те, що після себе залишає на берегах рік. І тільки накручують ціну на гравій. Зараз загони самооборони, громадські організації разом з державними будуть контролювати вибірку гравію і проведення руслорегулюючих робіт. Ми порядок там наведемо.
І не тільки там треба наводити порядок, а й у лісах Буковини, на землях, у селах і містах. Ми заслужили уже те, аби жити у цивілізованій європейській Україні. За це поклали свої життя тисячі українців і віддали життя на Майдані воїни Небесної Сотні.
Петро КОБЕВКО

peredplata