Перша закордонна поїздка новобраного Президента – підсумки

Перша закордонна поїздка новобраного Президента – підсумки Петро Порошенко говорив про співпрацю зі США та Польщею з колегами Бараком Обамою та Броніславом Коморовським. Президент США під час перемов назвав широкий список галузей, в яких Вашингтон планує допомогти Києву вже найближчим часом. Президент Польщі запевнив: Варшава завжди буде солідарною з українським народом і не залишить його без підтримки у складний час.

Про підтримку Сполученими Штатами України майже годину у Варшаві говорили обраний український голова держави Петро Порошенко і президент США Барак Обама. Зустріч відбулася в межах відзначення 25-річчя від перших вільних виборів до польського парламенту. Президент Обама запевнив, що Вашингтон ніколи не визнає анексії Криму Росією. Якщо Кремль і надалі підтримуватиме терористів у Донецькій і Луганський областях – США працюватимуть над ще глибшою міжнародною ізоляцією Москви. Українським військовим і правоохоронцям для боротьби з бойовиками Вашингтон надасть обладнання і захисного спорядження на понад двадцять мільйонів доларів. Також президент Обама пообіцяв економічно підтримати Україну, зокрема – в суперечці з Росією про постачання газу. Обраний Президент України Петро Порошенко заявив, що Київ налаштований на довгострокову співпрацю з Вашингтоном.

\”Я вражений досвідом Порошенка, та його ідеями щодо економічного розвитку України. Як бізнесмен, він усвідомлює, які заходи необхідні для відновлення економіки його країни\”, – поділився враженнями Барак Обама. Щодо інших тем, він повідомив: \”Ми також обговорили, як саме Вашингтон може допомогти Києву, зокрема йшлося про американську допомогу у тренуванні українських військових. Серед інших тем – шляхи зменшення енергетичної залежності від Росії та способи мирного врегулювання конфлікту на Сході України\”.

Петро Порошенко, у свою чергу, подякував Сполученим Штатам та президенту Бараку Обамі за підтримку, яку вони надають українському народу, та поділився планами: \”Вже з першого дня президентства, одразу після інавгурації, я готовий надати план з урегулювання конфлікту на Донбасі. Наступні кілька днів надзвичайно важливі для України – нашу делегацію, як учасника антигітлерівської коаліції, вперше запросили на офіційні урочистості з нагоди святкування річниці висадки союзників у Нормандії. Я вважаю, що це дуже символічно – розпочинати переговори з мирного врегулювання ситуації в Україні саме у ці святкові дні\”.

Про підтримку України під час урочистостей заявив і президент Польщі Броніслав Коморовський. Він зазначив, що Варшава не залишить Київ наодинці з військовою агресією.

\”Немає свободи без солідарності. Я особливо хочу наголосити на цьому у зв\’язку з присутністю на цій церемонії обраного Президента України Петра Порошенка\”, – підкреслив Броніслав Коморовський. \”Солідарність Польщі необхідна українському народу. Сьогодні Україна переживає складні часи, не лише через військову загрозу, а й через численні реформи, до яких слід вдатися задля модернізації країни. Немає свободи без солідарності із Україною\”, – запевнив чільник Польщі.

Візит до Польщі став першою закордонною поїздкою обраного президента України Петра Порошенка. 6 червня він відвідає Францію, де візьме участь у відзначенні 70-річниці висадки союзних військ у Нормандії під час Другої світової війни. Участь в урочистостях візьмуть французький президент Франсуа Олланд, глава США Барак Обама, прем\’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон та канцлер Німеччини Ангела Меркель. Запрошено на святкування і російського президента Володимира Путіна.

Олександр Войтко, 5 канал.

peredplata