ВЧИТИСЯ НА ПОМИЛКАХ

Важким виявився 2014 рік для України. \”Братня\” Росія підло й підступно окупувала Крим і спробувала захопити Схід та Південь України. Продовжуються бої на Донбасі, гинуть люди, руйнується економіка. Дорогу ціну нам доводиться платити за помилки, які державне керівництво наробило за 23 роки української незалежності. Найголовніші з них – створення вкрай корумпованої владної системи, що висмоктує з країни усі соки й взамін не дає суспільству того, задля чого існує державний апарат. Нинішні події засвідчили: влада не змогла достатнім чином забезпечити територіальну цілісність і недоторканість території України, знехтувала розвитком системи національної безпеки і оборони нашої держави.

\”Поліцейська держава\” з розваленою армією

Впродовж усіх років незалежності Українські Збройні Сили не отримували необхідного, що негативно позначилося на їхній боєздатності у період важких випробувань весни і літа цього року. Влада \”економила\” на армії, заколихуючи суспільство казками про те, що у нас немає ворогів, держава оточена лише друзями. Військо скорочувалось, натомість роздувалась чисельність міліції. Україна на очах перетворювалася на поліцейську державу, в якій влада відгородилася від народу сотнями тисяч \”сторожових псів\”. Але коли народ піднявся на боротьбу за свої права, вся ця величезна зграя охоронців правлячого режиму виявилася нездатною його захистити. А коли агресор зі сходу вліз на українську територію й розгорнув терор проти захисників нашої держави, міліціонери почали масово переходити на його бік. Зрадників виявилося багато і в інших правоохоронних органах, серед чиновництва тощо.
Агресори сподівалися, що при перших же випробуваннях Українська держава розсиплеться, як картковий будиночок. Вони не врахували головного: за роки незалежності у нас з\’явилися мільйони справжніх патріотів. Вони чудово розуміли, що олігархи і чиновники, котрі міцно тримали владу в своїх руках, вічними не будуть й під тиском народу можуть втратити свої позиції. Кремль чомусь розраховував, що всі російськомовні громадяни України сплять і бачать себе у складі відродженої Російської імперії. Значні кошти викидалися на пропаганду вигаданого \”Русского міра\”, але для більшості громадян нашої держави цей фантом виявився чужим і навіть зовсім нецікавим. Інша річ – Українська держава, на захист якої піднявся наш народ. Завдяки звичайним людям було зібрано кошти, необхідні для створення сучасних Збройних Сил, солдатів одягали і годували рядові громадяни, підприємці, громадські діячі.
Мало того, люди почали допомагати у ремонті бойової техніки, у виготовленні захисних екранів для бронетранспортерів, що рятують від протитанкової зброї. Власні гроші громадяни передають для купівлі бронежилетів, касок і т. ін., аби врятувати життя нашим захисникам. Купують тепловізори, іншу необхідну на фронті техніку. Влада під тиском знизу вимушена була відновити Національну гвардію на базі внутрішніх військ, крім цього, почали формуватися добровольчі батальйони, які змогли переламати несприятливий хід подій.
Командир такого батальйону \”Донбас\” легендарний Семен Семенченко днями звернувся до керівництва України, а також до нашої громадськості. Він попередив, що запекла боротьба з нападниками сама собою не припиниться, українці повинні у ній перемогти, інакше ворог знищить нашу державу. Недарма Путін називає Україну \”державою, що не відбулася\” і заперечує саме існування української нації. Його мета – стерти Україну з карти світу, а територію нашої держави долучити до своєї імперії, що відроджується. Недарма контрольовані Кремлем бойовики так званих Донецької і Луганської \”Народних республік\” знищують промислові підприємства, залізничні станції, мости та інші об\’єкти, щоб підірвати економіку України і загнати її в цілковиту руїну, а українців – у суцільні злидні.

Українських партизанів московські генерали бояться

Як протистояти такій нелюдській політиці? На думку бойового командира, успішно протистояти планам агресора може лише весь наш народ. А влада повинна негайно організувати загальне навчання військовій справі, щоб мати достатні резерви для протистояння ворогові. Особливу увагу він радить приділити підготовці партизанських загонів. Противник має значно більше ресурсів, ніж ми. За офіційними даними, населення РФ становить близько 140 мільйонів, а України – лише 45 мільйонів. Російська армія краще озброєна, у неї значно більше авіації, ніж у нас. Але у партизанській війні ці переваги нівелюються. Коли мирне населення масово підтримує партизанів, здолати їх неможливо. Про це свідчить досвід багатьох воєн ХХ століття – у В\’єтнамі, Афганістані, багатьох країнах Африки і Латинської Америки. Дотепер не втратив свого значення і досвід Другої світової війни. Партизанський рух в СССР, Югославії, Польщі, Греції, Італії та деяких інших країнах завдав помітної шкоди гітлерівцям. А повстанський рух на Заході України завадив сталіністам повністю \”совєтизувати\” цей край і створив тут негаснуче вогнище національно-визвольної боротьби.
До речі, у Совєтському Союзі у 20-30-і роки відбувалася масова підготовка кадрів для партизанської війни на випадок вторгнення армій Польщі й Румунії на територію СССР. В Україні було підготовлено понад півтори тисячі кваліфікованих диверсантів-розвідників, здатних діяти як на совєтській території, так і за кордоном. Проте значна їх частина стала жертвами сталінських репресій і не змогла взяти участь у бойових діях проти гітлерівців. Втім, загальновідомі партизанські командири Ковпак і Руднєв якраз були з тих, котрі пройшли таку підготовку. Партизани здатні тримати противника у постійній напрузі, підривати його бойовий дух. Тому їхній підготовці необхідно приділяти особливу увагу.
Російські генерали чудово розуміють всю небезпеку повстансько-партизанського руху у тилу своїх військ, тому й не дуже підтримують кремлівських яструбів у їхньому бажанні вдарити по Україні всією міццю збройних сил РФ. Найбільш далекоглядні з них розуміють: партизанський рух з України може перекинутися на прикордонні області Росії, де мешкає чимало етнічних українців. А це вже загрожує початком громадянської війни у самій Росії.
Готуватися треба до непростих випробувань. Помилок в Україні наробили багато, їх необхідно виправляти. Наша країна веде війну, нав\’язану їй сусідами-імперіалістами, і нашою метою є захист власної незалежності. Навколо ідеї Української держави згуртувалися мільйони громадян, які не хочуть опинитися у статусі рабів архаїчної імперії, що вилазить з могили і намагається зжерти всіх, до кого може дотягнутися. Українці обрали свободу і готові захищати її до кінця.
Ігор Буркут, політолог

peredplata