Василь Філіпчук: «Вже наступного року буковинці зможуть їхати до Європи без віз. Якщо ми змусимо парламент працювати»

Василь Філіпчук: «Вже наступного року буковинці зможуть їхати до Європи без віз. Якщо ми змусимо парламент працювати» Наш земляк з Киселева Василь Філіпчук, відомий український дипломат та громадський діяч, готував усі документи, які підписала Україна з Європейським Союзом.
Вісім років Василь Філіпчук працював у Брюсселі, а крім того очолював департаменти євроінтеграції в МЗС та кабінеті міністрів. Лідери ЄС знають його в лице. З ним вітаються, його поважають за гострий розум і патріотизм. Під час правління Януковича Філіпчук відмовився з ним працювати. Бо той вів нас до Росії. А наш земляк робив усе для того, аби Україна стала рівноправним членом ЄС.
Угода про асоціацію, наприклад, вже підписана. Але верховна рада цього скликання, напевне, не спроможеться її ратифікувати. Тому вибори необхідні. І якомога швидше.
Про Європейський Союз, про майбутні вибори і про земляків Василя, котрі однією ногою давно у Європі, говоримо з дипломатом, надзвичайним і повноважним посланником України Василем Філіпчуком з села Киселів Кіцманського району.
– Ви підготували багато документів, які підписала Україна з Європейським Союзом. Чому досі ми не в ЄС?
– Дуже добре, що президент України Петро Порошенко підписав угоду про асоціацію ще на початку літа. Але погано, що досі верховна рада не ратифікувала її. У силу нібито якихось бюрократичних тяганин Міністерство Закордонних справ не надало її до розгляду парламенту. Це прикро.
Тепер 27 серпня рада мабуть що буде розпущена президентом. Малоймовірно, що до завершення роботи цього парламенту депутати зможуть ратифікувати угоду. Це не просто сумно, а ганебно.
Саме за європейську ідею постав Майдан і загинула Небесна сотня. Саме за цю ідею Росія почала агресію проти України. І тепер наші громадяни, наші діти гинуть, захищаючи саме європейський вибір України. Тому парламент, не ратифікуючи асоціацію з ЄС, ті, хто затягують ратифікацію в уряді, несуть повну відповідальність за те, що смерті кращих синів і доньок на Майдані і на Донбасі так нас і не наблизили ще до ЄС.
Нинішній міністр закордонних справ – прихильник врегулювання ситуації через Німеччину і її канцлера Ангелу Меркель. Є різні чутки щодо того, чому він не подає угоду на ратифікацію. Такий підхід до цього важливого для держави питання є аморальним. Він міг би за один день ці документи подати до парламенту. Вони готові повністю. Я особисто з ними працював. Вони готові від «а» до «я».
Молдова, наприклад, зібрала засідання уряду, на якому погодила всі процедури протягом години, і угода була миттєво проголосована у парламенті.
Нам міністерство ЗС розповідає, що потрібні документи по імплементації. Це правда. Бо навіть Конституцією України передбачено, що впровадження міжнародних угод є компетенцією кабміну. Але при чому тут ратифікація угоди у парламенті? Для чого дурити українців?
На мою думку, громадськість повинна би потиснути і на кабмін, і на парламент, аби вони не зволікали з такими важливими державними документами.
– А могли б Ви без дипломатії, без дипломатичних термінів роз’яснити кожному буковинцю, кожному українському газді з Кіцманя, гуцулові з Путили і Вижниці, румунові з Красноїльська вигоду європейського вибору України? Що це їм принесе завтра? Ваші земляки – люди практичні. Вони б хотіли вже зараз помацати цю Європу, через яку так багато терпить Україна.
– Перш за все, асоціація несе нам свободу. Ми абсолютно реально можемо мати безвізовий режим з Європейським Союзом. Я можу гарантувати при політичній волі керівництва держави, при дієздатному парламенті та уряді, що з 1 січня чи найпізніше – 1 травня наступного року – українці отримають безвізовий режим. У травні 2015-го спливає уже 10 років з того часу, як Україна в односторонньому порядку відмінила візи з ЄС.
Треба змусити уряд видавати біометричні паспорти. Для цього все готово. Треба тільки політичної волі, треба Президенту грюкнути кулаком по столу, і біометричні паспорти – у наших кишенях.
Друга перевага асоціації – це добробут. Європа – це найбагатший ринок у світі. У неї 25 відсотків світового добробуту, світових фінансів. Будь-яка країна, котра наближається до Європи, відчиняє ворота для цього величезного фінансового потоку. Так само як гроші з ЄС спочатку надходили у Польщу та Румунію, потім у Сербію та Чорногорію, тепер вони можуть бути спрямовані в Україну. Виробництва, які раніше були у Німеччині та перейшли до Польщі, зараз можуть перейти в Україну. Через 2 – 3 роки ми станемо такими як Словаччина, Польща чи Румунія, котрі стали виробничою базою ЄС. За короткий період у них зарплати піднялися з 200 до 800 євро. Це реально і вигідно нам і ЄС. Наші люди матимуть роботу і високу зарплату та не будуть змушені їздити нелегалами до Італії, Іспанії, Німеччини і т. д.
Європейський Союз – це свобода, робота і захист. Там найбільш надійні захист і безпека. Більші, ніж у НАТО.
Якби в економіку України ЄС інвестував стільки грошей, як, наприклад, в Польщу, то він не чекав би, чим закінчиться конфлікт з Росією на сході України, а давно би втрутився і допомагав нам захищатися.
– Кожен Ваш земляк міг би підтримати ці наміри. Аби швидше їх реалізувати, треба мати політично-економічні важелі. Чи не думаєте Ви йти на вибори до парламенту України саме на округ, де найкращі умови для євроінтеграції? Зокрема, у Кіцманському, Путильському, Вижницькому і Строжинецькому районах.
– Я зараз обмірковую це рішення. Вдячний своїм землякам за підтримку моїх напрацювань та ідей. Я її відчуваю щодня. Ми не можемо чекати, що хтось допоможе нам привести Україну до ЄС.
Цю роботу я розпочинав ще у студентські 90-і роки, коли займався обмінами між Чернівецькою областю і Німеччиною. Потім на запрошення міністра ЗС Удовенка став першим секретарем з питань ЄС. І вже 18 років щоденно працюю в цьому напрямку. У тому числі 8 років у Брюсселі. Пройшов усі сходинки у відносинах між Україною і ЄС. Тільки тоді, коли Янукович поступово почав розворот у бік Росії, а працюючи в уряді ми це бачили ще у грудні 2012 року, у знак протесту проти такої політики тієї влади змушений був піти зі служби. Тому добре знаю, що треба зробити, аби Україна якнайшвидше стала повноправним членом ЄС. Для нашої держави – це порятунок. За час праці здобув досвід і знання для того, аби змусити розвернути державу в бік ЄС.
Треба тільки політичної волі, а також – викорінити політичну корупцію з ВР. Гарантую за короткий період змусити політиків і владу прийняти рішення щодо безвізового режиму. А Буковину, мою малу Батьківщину, зроблю зразково-показовим прикладом європейської інтеграції. Для цього маю відповідні зв’язки у Брюсселі. А також – контакти і авторитет серед керівників ЄС. Я планую зробити все, щоб вибити з європейських інституцій для Буковини кредити до 200 млн. доларів на побудову інфраструктури, зокрема доріг європейського зразка.
– Дякую за інтерв’ю.
Петро КОБЕВКО

peredplata