Російські війська залишили на Донбасі спецназ – НАТО

В НАТО заявляють, що кількість військовослужбовців регулярної російської армії, що знаходяться в Україні, скоротилася, однак спецназ залишається і досі.

Про це заявив заступник помічника генсека НАТО з питань зовнішньої політики і політики безпеки Джеймс Аппатурай у Брюселі, передає УНІАН.

\”У нас є чіткі докази розгортання російських регулярних військових сил, і таку інформацію ми оприлюднювали. Я говорю про 3 тисячі, можливо, трохи більше. Ця кількість зараз зменшується\”, – сказав він.

\”Ми також бачили розгортання російських спеціальних сил – спецназу, який є там зараз\”, – сказав Аппатурай.

Він наголосив, що НАТО хоче мати добрі відносини з Росією.

\”Але ми також маємо мати справу із ситуацією, якою вона є. Подобається це нам чи ні. 20 років ми намагалися побудувати з Росією партнерство, але зараз ми у складному становищі. І не ми це почали\”, – підкреслив представник Альянсу.

Аппатурай нагадав про намагання „включити Росію у систему євроатлантичного та європейського співробітництва у сфері безпеки, у глобальне співробітництво, поважаючи роль і важливість Росії\”.

\”Ми створили Раду НАТО – Росія, і це була єдина країна, якій ми надали рівне право голосу поряд із союзниками. Я також можу згадати розширення G-7 до G-8, Світову організацію торгівлі і так далі. Весь світ намагався включити Росію у систему та адаптувати систему з повагою до Росії\”, – розповів він.

\”Але зараз ми бачимо, що це не працює. І це – реальна проблема, тому що зараз ми маємо думати, як працювати з Росією, щоб вона відчувала до себе повагу, що її інтереси захищені, але фундаментальні закони, зобов’язання і процедури, які захищають міжнародну безпеку, також поважаються. І це дуже важливо\”, – аргументував він.

Представник НАТО наголосив, що мир, безпека, стабільність кордонів у Європі – це принципи, які ми повинні захищати.

„Якщо російські інтереси йдуть проти цих законів, тоді ми маємо проблему. Але цю проблему створює Росія, а не ми\”, – сказав Аппатурай.

Між тим AFP з посиланням на військового чиновника НАТО повідомляє, що Росія, як і раніше, має близько 1000 військових у східній Україні.

Окрім того, тисяча російських військових підкріплена 20 тисячами на кордоні з Україною.

peredplata