Буковинське віче – 3*

Сплив перший рік після виборів до місцевих рад. Що він нам приніс?
На Буковині – концентрацію влади в одних руках. Швидше за все, в одних партійних пащах. Нежданно-негадано партія регіонів у Чернівецькій області за один рік цілковито й остаточно перебрала всю повноту влади. Навіть найвіддаленіші села і хутори Буковини активно асоціюють себе з регіоналами.

А ще рік тому ці ж села і ра-йони активно асоціювалися з зовсім протилежними партійними ідеологіями. Вони високо несли інші партійні кольори прапорів. Інші?… Нічого подібного, вони мають тих самих людей і тих самих депутатів. Тільки вчора вони були помаранчевими чи біло-сердечними, а сьогодні вони всі – біло-голубі (це кольори партії регіонів). До речі, позавчора всі вони, чи більшість з них були червоними, потім НДПістами, потім СДПістами, потім іншими… пістами. І так до безконечності. Бо буковинці – люди раціональні. Вони владу сприймають такою, якою вона є. І чи не найшвидше за інших пристосовуються до неї.

Інакше чим пояснити те, що у минулому скликанні обласної ради регіоналів було тільки 14, а у цьому їх уже 49. Якщо врахувати «раціональних» бютівців, нашоукраїнців та інших, то набирається більше 70. Чому така велика різниця? Невже за неповний рік, як Янукович і його партія при владі, життя вже стало кращим і люди активно голосують за партію регіонів?! Нічого подібного. Виборчі технології, спрямовані на продажні характери буковинців, дозволили підмінити справжній стан речей на політичній палітрі області на фальшивий. Навіть за цих розкладів, які маємо, область не могла і не може бути під регіонами. Порахуймо: в обласній раді 104 депутати. З них 49 – регіонали. І жодного комуніста і тільки один литвинівець. Отож, ПР не має більшості. Опозиція має повну перевагу. «Фронт Змін» – 23 депутати плюс ВО «Батьківщина» – 16, плюс ВО «Свобода» – 4 депутати, плюс «Наша Україна» – 9, плюс «Громадянська партія» – 1 депутат і ще один СПУ. Разом – 54. Для прийняття рішень необхідно 53 депутати. Тобто обласна рада навіть за таких умов ідеологічно-опозиційна. Насправді велика продажність депутатів від ВО «Батьківщина» (керівник зрадників Сільва Віщук) та «Нашої України» (керівники Куліш та Шевчук) всю буковинську опозицію кинули під ноги регіоналам.

На районних рівнях ситуація значно сприятливіша для опозиції. Але тільки теоретично. Більшість регіонали зі своїми сателітами мають тільки у Путильському (22 депутати з 28), Новоселицькому (39 з 61) та Герцаївському районах (20 з 28). На всіх інших територіях повний програш політичним силам, яких люди асоціюють з опозицією. Є райони, де регіонали разом зі своїми прихвоснями не набирали навіть 20 відсотків. Наприклад, Кіцманський район. Там тільки 6 депутатів від ПР плюс 4 від Народної партії Литвина і плюс 1 від «Пори». Всього 11 з 58. І у той же час, ця меншість диктує всі свої правила великій більшості. І знову ж, причиною цього є велика продажність українських «патріотів», які себе десятиліттями асоціюють з національно-патріотичними силами. У Кіцманській райраді навіть дрібка депутатів від Руху, очолювана Василем Грекулом голосує з важливих питань так, як це потрібно регіоналам. Сьогодні за продаж регіонали платять посадами та іншими матеріальними благами. Наприклад, той же самий рухівець Василь Грекул займає високу посаду в обласній держадміністрації. Думаєте, задарма все це дається нібито опозиційному політику? Чи ви бачили багатьох при владі регіоналів, хто не продав «Батьківщину» і Юлію Тимошенко чи «Народну самооборону» і Юрія Луценка? Навіть свободівців і фронтовиків регіонали не допускають до влади. А тут чітко опозиційний рухівець на посаді серед регіоналів. Він мусить бути або «шпигуном» від опозиції, або зрадником. Третього не дано.

Одного разу теперішній «порист»а вчорашній нашоукраїнець, позавчорашній кунівець, оунівець, рухівець та всякий…нівець Борис Баглей у присутності голови обласної партії регіонів, голови ОДА Михайла Палієва розповів, що його ОУН заслало на посаду до регіоналів. Аби їх розколоти зсередини?! Якби так було насправді, то пан Борис про це міг говорити тільки з тим, з ким треба, пошепки і в чистому полі, де нема жодної верби. Але тоді вони з головним регіоналом області смачно посміялися над людьми та парті-ями. Напевне, дуже слабко у таких людей розвинуті риси людської гідності, вірності, жертовності та ідеологічної стійкості.
Що й говорити, якщо колись нібито вірний бютівець, активний тимошенківець, нібито борець за народ Петро Гасюк за «пушку тютюну» в один момент спродав і ЮліюТимошенко і «Батьківщину», і гуцулів, і ту частину українського народу, яка через особу Юлії Тимошенко вибирала таких гасюків до Верховної ради.

Сьогодні завдяки Петру Петровичу Гасюку і його зраді «Батьківщини» та Юлії Тимошенко партія регіонів панує на Буковині. Попри те, що у нас навіть у найвіддаленіших селах була повна перевага БЮТу. Люди голосували за висуванців від цієї політичної сили. А цих висуванців підсував їм Петро Гасюк. Кажуть, що кандидатів у депутати обласного, міських та районних рівнів цей, з дозволу сказати, бютівець погоджував з головою партії регіонів. Інакше чому на перших сесіях нібито опозиційні депутати обласної, Чернівецької міської та районних рад вмить стали під знамена партії регіонів?.. І у тому, що нині Чернівці безголові, вина Петра Гасюка. Це завдяки його підбору депутатських кадрів усі бютівці вже стали справжніми регіоналами, хоч називають себе бютівцями. І нинішній голова обласної організації ВО «Батьківщина» Іван Мунтян з великими потугами наводить порядок у партії. А сам Гасюк швиденько перебіг під крило прорегіональної групи Рибака у верховній раді.
За увесь період незалежності на Буковині приклад зради Гасюка є найбільш підлою політичною дією. Його особи це стосується так, як нікого іншого. Бо саме Гасюк ідентифікував себе як високоморального побожного незрадливого по-літика. Він щонеділі ходив до церкви, він вчив інших любити «Батьківщину» і особисто Юлію Тимошенко. Більше того, він співав пісні та дифірамби Юлії Володимирівні. Коли говорив про любов до неї, то не просто кричав, а рув. І змушував усіх навколо русти і клястися у вічній любові та відданості лідерові БЮТу. Його фальш проявився одразу, щойно Юлія Тимошенко втратила посаду прем’єра і розпочалися її переслідування. Гасюк перекинувся до табору противників «Батьківщини», зрадив її і потягнув за собою майже всю колись могутню депутатську силу від БЮту в Чернівецькій області.

Що й казати, коли у буковинських селах нині налічується 608 депутатів-бютівців. Це значно більше, аніж представників всіх інших партій разом взятих. Якби ця армія опозиціонерів по-справжньому боролася за демократію, відстоювала ідеї ВО «Батьківщина», підтримувала Юлію Тимошенко, то партії регіонів у нашому регіоні робити було б нічого. На жаль, ідеї та «Батьківщина» продані – від її ватажка Петра Гасюка до сільського депутата. Чи, може, ні?
На відміну від своїх продажних лідерів, українські депутати від землі та від народу мають честь і гідність, високу мораль і духовність, справжню побожність, а не показну. Отож ще не все втрачено на Буковині. Але діяти необхідно вже і негайно.

Для цього «Комітет опору диктатурі» у Чернівецькій області вирішив скликати велике депутатське віче. Запросять на нього депутатів усіх рівнів теперішнього і попереднього скликання. І будуть на ньому вирішувати, як жити далі. Бо так, як живемо тепер, надалі не можна. Це не життя. Область вже майже рік без голови обласної ради (Василь Ватаманюк помер ще у лютому), від березня у нас немає Чернівецького міського голови (партія регіонів зі своїми поплічниками відправила у відставку Миколу Федорука ще у березні), нема Новодністровського міського голови (його також відправили у відставку). Від весни Заставнівський район не знає, чи має голову, чи ні. Бо саме відтоді ведеться кримінальна справа проти Михайла Бойчука, якого підозрюють у катуванні людей. У Вижницькому районі голова також під криміналом ходить. І т.д., і т.п. Циніки при владі від партії регіонів називають такий стан стабільним, оптимальним, економним (не треба платити зарплати головам) і найкращим. Отож, депутатське віче–3 повинно дати відповідь на всі питання, які ставить перед нами життя. Якщо нема голів у багатьох районах, області і світ не завалився, то, може, й не треба решти голів у решті районів, міст, сіл. Буде оптимально, стабільно і економно. За цих умов голову ОДА проголосимо головою всіх міст і сіл Буковини, суперголовою всіх районів і міст обласного значення і двоглавою області. Цього добивається партія регіонів у Чернівецькій області?
Якщо ні, то «Буковинське віче-3» зупинить цей безлад у нашому краї і поставить все на свої місця.

Петро Кобевко


3 листопада 1918 р. –
Буковинське віче – 1.
25 листопада 2004 р. –
Буковинське віче – 2.

peredplata