Захистимо Чернівці та чернівчан. Від кого?

Влада раз-по-раз повторює: яке Чернівці толерантне та європейське місто. Тим часом слова її розходяться з ділом.

От хочуть чернівчани зібратися, аби створити ініціативну групу для збору підписів щодо проведення референдуму з розпуску Чернівецької міської ради. А їм п’ять разів міська рада на чолі з ставлеником регіоналів Віталієм Михайлішиним відмовляє в реєстрації. На шостий раз (29 жовтня 2011 року) взагалі витиснула представників ініціативної групи з залу готелю «Черемош», який попередньо був ними замовлений для проведення зборів. За годину до початку зал вже був повністю зайнятий людьми, серед яких можна було впізнати працівників підприємств, що належать депутатам від більшості в міськраді. На зауваги представників ініціативної групи вийти з зали і пройти реєстрацію, ті навідріз відмовились. І тоді було вирішено зібратись на вулиці, а згодом і взагалі відмовитись від проведення зборів щодо референдуму про розпуск міської ради. Але ті люди, які засіли в «Черемоші», провели свої збори і проголосували проти проведення референдуму.

Представники ініціативної групи «Захистимо Чернівці» називають це провокацією та спробою в силовий спосіб перешкодити чернівчанам у реалізації своїх прав. І…відмовились від наступних спроб провести збори. Кажуть, що поки що. І стверджують, що вдаються до «крайньої міри» і починають збір підписів під зверненням до европейських інституцій (планують зібрати більше 18 тисяч підписів). Та всі ми знаємо, що користі з тих усіх звернень, як з козла молока.

А влада з шостого разу таки дотисла незгідних. Звичайно ж своєї причетності до тих подій влада не визнає. Одначе.
Окрім того, толерантна та європейська влада, на переконання представників ініціативної групи «Захистимо Чернівці», використовує ще й брудні політичні технології, створивши клона ініціативної групи «Спільними зусиллями захистимо Чернівці» – громадську організацію «Спільними зусиллями чернівчан» (дуже нагадує ситуацію, коли, аби знищити газету «Час» влада створила клона «Час-2000» і багато людей були довгий час дезінформовані, буцімто, то і є «Час»).

На наступний день після реєстрації новостворена організація вже працювала на вулицях Чернівців, маючи чотири тисячі членів, дозвіл на розміщення наметів, самі намети, кошти на їх оплату, на оплату щоденної роботи двадцяти людей (правда, переконують, що люди там стоять за ідею), на друк 50 тисяч примірників листівок, в котрих закликали міську раду захистити Чернівці від… ні, не від Януковича чи депутатів-зрадників. А від Яценюка. Бо, на переконання керівника громадської організації Василя Мойсова, саме Яценюк та керівники «Фронту Змін» на Буковині та Чернівцях – то найбільше зло для чернівчан. І свою акцію зі збору підписів проти Яценюка проводять на противагу акції фронтовиків «Україна проти Януковича». І каже, що чернівчани їх підтримують. Та до редакції газети «Час» телефонують обурені такою провокацією люди. І вимагають у правоохоронців дати тому всьому неподобству оцінку.

І хоча Мойсов і переконує, що ніякого відношення до міської ради, політичних партій не має, в це важко повірити. Адже чомусь організація виникла саме тепер, коли «Фронт Змін» почав свою акцію. І зациклена вона саме на місцевих фронтовиках. Також здивування викликає інформаційна активність цієї громадської організації: одразу ж проведення прес-конференції, оперативні прес-релізи. На то потрібно мати хорошого політтехнолога, фахівця в галузі зв’язків з громадськістю. На то потрібні гроші. І не малі. І владна підтримка.

…Отож маємо дві організації: зареєстровану «Спільними зусиллями чернівчан» та незареєстровану «Спільними зусиллями захистимо Чернівці». Назви співзвучні, а мета кожної з них різна. Одна за цю владу – інша проти цієї влади. Ті, хто за владу, вимагають роз-прави над партією «Фронт Змін» і над її лідером, нашим земляком, Арсенієм Яценюком. Ті, хто проти влади, вимагають відставки Януковича і Чернівецької міської ради. Намети стоять один навпроти одного. Але у тих наметах, де б мали стояти за владу, навіть агітатори проти влади. Тож операція клонів, яка відома у нас з часів царської охранки, ЧК, НКВД і КГБ, тріщить по всіх швах. Бо вони шиті білими і гнилими нитками. Лідер тих, хто «за», товариш Мойсов, викликає тих, хто проти на змагання за збір підписів. Наразі чернівчани активно підписуються проти Януковича і міських депутатів. Аби зберегти лице при дуже поганій грі, послідовники ЧК і НКВД збирають підписи у трудових колективах, де агітують людей до розправи над Арсенієм Яценюком, котрий після арешту Юлії Тимошенко, Юрія Луценка чи не єдиний залишився, хто може дати серйозну відсіч злочинній владі.

Надія Вірна,
Петро Кобевко

peredplata