У витоків «Ісламської держави» стоять російські спецслужби?

Як повідомляє УКРОП з посиланням на Inosmi.ru чеченські терористи мають значиму роль в Ісламській державі, яка останнім часом становить найбільшу небезпеку для Заходу.

У витоків «Ісламської держави» стоять російські спецслужби?

Для багатьох визнаних експертів у галузі тероризму це стало сюрпризом. А спираючись на цю роль, я думаю, не тільки можна, але й необхідно досліджувати можливі зв\’язки Ісламської держави з російськими спецслужбами.

Одним із джерел натхнення для написання цієї статті став текст авторитетного експерта по Близькому Сходу і тероризму, колишнього дипломата та представника британської розвідки MI-6 Аластейра Крука «Ви не можете зрозуміти ISIS (Ісламська держава Іраку та Леванту), якщо не знаєте історію ваххабізму в Саудівській Аравії »(You Can not Understand ISIS If You Do not Know the History of Wahhabism in Saudi Arabia).

Згадану статтю насправді варто прочитати всім, хто хоче краще зрозуміти феномен Ісламської держави і небезпеку, яку вона представляє. Я не збираюся сперечатися з авторитетним експертом, кажучи, що він у чомусь не правий, тим більше, що я сам не претендую на роль експерта з ісламу або тероризму в цілому. Однак протягом тривалого часу я досліджував нинішній путінський режим і його походження від КДБ, тому вважаю, що, якщо мова йде про чеченців та Росію, то заголовок статті Крука треба б переінакшити так: «Чи точно можна до кінця зрозуміти феномен Ісламської держави, не звертаючи уваги на підозрілі зв\’язки російських спецслужб з чеченськими терористами? »

Дещо спростувати вже складно

Зв\’язки між чеченськими терористами і російськими спецслужбами взагалі, напевно, не стали б заперечувати навіть західні оглядачі та експерти, які схильні називати їх теоріями змови.

Те, що відомі Шаміль Басаєв, Руслан Гелаєв і деякі інші які прославилися пізніше ватажки чеченських терористів, почали свою кар\’єру, не тільки борючись на боці Росії в грузинсько-абхазькій війні, але і були безпосередньо навчені спецслужбами Головного розвідувального управління (ГРУ), ніколи не заперечували навіть у Росії. Те, що за ними потім весь час тягнувся шлейф агентів ГРУ – теж публічна таємниця.

Навіть колишній генерал-майор КДБ, багаторічний голова управління «С» («нелегали») Юрій Дроздов у 2011 році в інтерв\’ю порталу Fontanka.ru по суті публічно визнав, що вся ця інформація про Басаєва – не вигадка, а правда. За словами Дроздова, Басаєв був «одним з керівників підрозділу спеціального призначення, причетного до військових».

Також незаперечно, що вторгнення Басаєва в Дагестан у 1999 році і наступні вибухи житлових будинків в Росії, в яких звинуватили чеченських терористів, як мінімум допомогло сходженню Путіна до верхівки влади в Росії. А підозри, що все це було добре запланована, хоча і важко збагненна розумом операція російських спецслужб, на Заході викликає все менше сумнівів.

Неважливо, чи будемо ми читати книгу Олександра Литвиненка та Юрія Фельштінського «ФСБ підриває Росію» або відомого американського журналіста і експерта з Росії Девіла Сеттера «Пітьма на світанку: зліт російського кримінального держави» (Darkness at Dawn: The Rise of the Russian Criminal State) , або іншого експерта з Росії Джона Б.Данлопа «Вибухи в Москві в 1999 році: погляд на теракти в Росії на початку правління Володимира Путіна« (The Moscow Bombings of September 1999: Examinations of Russian Terrorist Attacks at the Onset of Vladimir Putin\’s Rule) , або дослідження популярного професора маямського університету в Огайо Карен Давіша «Путінська клептократія: хто володіє Росією» (Putin\’s Kleptocracy: Who Owns Russia?), спростування безлічі дивних збігів, непояснених дій російської влади і підозр було б дійсно нелегким завданням.

Тим часом путінський режим вів себе зовсім інакше – присік всі можливі дослідження, а більша частина людей, які намагалися більш-менш серйозно розслідувати згадані підозри, загинула або померла за дивних обставин.

peredplata