В Німеччині розкрили шпигунські схеми Росії – ЗМІ

В Німеччині розкрили шпигунські схеми Росії - ЗМІЦентром шпигунства є посольство РФ в Берліні.
На тлі викриття і затримання російських шпигунів у США стали відомі подробиці роботи розвідки РФ і в інших країнах. Про це повідомила німецька газета Frankfurter Allgemeine пише \”Тиждень\”.

Видання пише, що останнім часом німецька контррозвідка відзначає активізацію російських спецслужб.

“Центром шпигунства є посольство РФ в Берліні: приблизно третина зі 120 працюючих у Німеччині російських дипломатів працюють на російські розвідслужби або якимось чином пов\’язані з ними”, – стверджують у Відомстві з охорони конституції Німеччини.

“Крім цього, займаються збором розвідданихпрацівники авіакомпанії Аерофлот, різних російських новинних агентств, а джерелами найчастіше виступають журналісти, причому не тільки російські. Наприклад, нещодавно з\’ясувалося, що російські спецслужби користувалися послугами італійських журналістів\”, – повідомляє видання.

Найбільш пріоритетними цілями для російських шпигунів у Німеччині є зовнішня, оборонна, фінансова, енергетична та європейська політика ФРН.

“Зараз найбільший інтерес, за інформацією німецької контррозвідки, Росія проявляє по відношенню до різних політиків, політичних партій і суспільних груп до економічних санкцій проти Росії, а метою є депутати Бундестагу і співробітники міністерств. Тим не менш, шпигуни, як правило, воліють не виходити прямо на них, а на співробітників політичних фракцій, через чиї руки проходить діловодство. Також багату на сировину Росію вкрай цікавить німецька енергетична політика: Москва хоче отримати відповідь на питання, як Німеччина, будучи однією з найбільш потужних економік світу, збирається компенсувати відмову від ядерної енергії і яка роль при цьому відводиться поновлюваних джерел енергії\”, – йдеться в статті.

Крім агентів, при зборі інформації Росія також використовує останні технічні розробки. Зокрема, на початку 2013 року з\’явилися відомості про широкомасштабний шпигунстві російських спецслужб в кіберпросторі проти МЗС ФРН, посольств у країнах Східної Європи і німецьких міністерств. Операція називалася “Червоний жовтень”.

Нагадаємо, раніше Німеччина оголосила персоною нон-грата російського дипломата, що працював у генконсульстві в Бонні.

Крім того, у жовтні у Польщі за шпигунство на користь Російської Федерації затримали офіцера Війська польського.

peredplata