Після зустрічі із Папієвим Фірташ перейшов у PR-наступ, заявивши, що модернізує Україну

Після зустрічі із Папієвим Фірташ перейшов у PR-наступ, заявивши, що модернізує УкраїнуОчікуючи у Відні рішення щодо екстрадиції до США, олігарх Дмитро Фірташ не марнує часу. Мільярдер із сумнівним минулим не шкодує грошей на PR-кампанію, постаючи в образі бізнесмена-реформатора.

У лобі розкішних віденських готелів Park Hyatt чи Ritz Carlton цими днями можна натрапити на депутатів та іменитих політичних пенсіонерів з різних куточків Європи, які за філіжанкою меланжу філософствують про… реформи в Україні. Всі ці люди – гості міжнародного форуму \”Україна завтра\”, який відбувся у вівторок, 3 березня у фешенебельному палаці Ферстеля. Усе лише найвишуканіше – грошей на своїх гостей Дмитро Фірташ не пошкодував.

Невиїзний \”меценат\”

Відень став місцем народження нової \”української\” ініціативи випадково. Просто її спонсор – невиїзний. Рік тому Фірташа заарештували прямо біля віденського офісу його компаній за ордером ФБР. Вийшовши під заставу у 125 мільйонів євро, надану одним із російських друзів, олігарх чекає на рішення суду щодо екстрадиції до США за підозрою в корупції.

Поки команда із двох десятків іменитих адвокатів намагається врятувати бізнесмена від американської в\’язниці, Дмитро Фірташ вирішив відкрити \”другий фронт\” боротьби за свою свободу – іміджевий. У провідних українських ЗМІ напередодні віденського форуму з\’явилися десятки сюжетів і статей про план реформ в Україні.

Плану нема

Утім, виявилося, що жодного \”плану Маршалла для України\” ще немає. Його мають написати до кінця року команди експертів. На форумі поки лише представили майбутніх координаторів робочих груп. Ними стали відомі відставні політики, такі як колишній міністр закордонних справ Франції Бернар Кушнер або екс-прем\’єр і голова МЗС Польщі Влодзімєж Цімошевич.

Координатором роботи експертів став депутат Бундестагу, голова Німецько-української міжпарламентської групи Карл-Ґеорґ Вельманн. У розмові з DW німецький депутат наголосив, що Дмитро Фірташ не впливатиме на роботу експертів, хоч і спонсорує ініціативу. \”Ми кажемо: ті люди, які збагатилися в Україні протягом останніх двох десятиліть, вони тепер мають своїми багатствами долучитися до модернізації. Ми хочемо, щоб вони давали гроші на такі проекти, як цей\”, – зазначає Вельманн.

За ідею чи за гонорар?

У німецькій пресі ініціатива Дмитра Фірташа викликала чималий резонанс. Але насамперед тому, що консультантом з питань інвестицій став екс-міністр фінансів Німеччини, депутат Бундестагу Пеер Штайнбрюк, який раніше Україною не цікавився. Зате політик прославився тим, що непогано підзаробляє, виступаючи з промовами на конференціях та економічних форумах. За один виступ він отримує від 15 до 30 тисяч євро, про що свідчить звітність на сайті Бунестагу.

Підробітки Штайнбрюка на минулих парламентських виборах навіть кинули тінь на його кампанію як кандидата на посаду канцлера від Соціал-демократичної партії Німеччини. \”Під час виборчої кампанії стало відомо, що з 2009 року Штайнбрюк заробив на промовах близько 1,25 мільйона євро\”, – зауважує, зокрема, видання Spiegel Online.

\”Без олігархів не обійтися\”

Одним із завдань Штайнбрюка буде пошук донорів для проекту. Німецький депутат вважає, що без олігархів тут не обійтися. \”Ігнорувати ми їх не будемо. Але наша група радників буде абсолютно незалежною від впливу спонсорів з числа промисловців чи тих, кого можна назвати \”олігархами\”, – запевнив Штайнбрюк.

Повірив у безкорисність намірів Дмитра Фірташа і колишній польський урядовець Влодзімєж Цімошевич. Він у майбутній \”Агенції з модернізації України\” відповідатиме за боротьбу з корупцією. Цімошевич розраховує на те, що українські олігархи і політики готові змінити правила і розділити політику й бізнес. \”Я сподіваюся, вони розуміють, що ситуація критична. Вони мають нарешті щось зробити для своєї країни, інакше можуть просто втратити її\”, – сказав DW Цімошевич. Хоча свою антикорупційну місію він відверто називає \”майже нездійсненною\”.

Загадкові мільярди до спецфонду

В Австрії невдовзі буде зареєстрована \”Агенція з модернізації України\”. Її завданням, крім фахових консультацій, буде також наповнення грошима \”Фонду реконструкції України\”. Кошти цього фонду планується вкласти у модернізацію економіки, зокрема співфінансуючи проекти іноземних інвесторів, пояснює один з координаторів ініціативи, екс-міністр закордонних справ і фінансів Австрії Міхаель Шпіндельеґґер. \”Ми маємо надати гарантії бізнесу, страхувати ризики у контрактних відносинах, підтримати спільні підприємства. Нині інвестиційна діяльність в Україні через високі ризики практично неможлива\”, – нарікає австрієць.

Скільки коштів буде у фонді, наразі невідомо. На форумі у Відні називали суми від півмільярда до сотень мільярдів євро. Дмитро Фірташ у розмові з DW так і не зізнався, скільки готовий вкласти сам. \”Подивимося. Я буду вкладати кошти у \”моїх\” секторах програми модернізації\”, – зазначив бізнесмен, говорячи, вочевидь, насамперед про свій бізнес у хімічній галузі. Адже хімічні підприємства споживають величезні обсяги газу. Фірташ після зміни влади в Україні втратив можливість закупати в обхід \”Нафтогазу\” російський газ зі знижкою. Тепер підвищення енергоефективності – питання життя чи смерті для хімічної імперії олігарха.

Олігархи схаменуться?

До Дмитра Фірташа великі реформаторські ініціативи вже представляли Віктор Пінчук та Рінат Ахметов. Всі вони закінчувалися нічим. Не варто нічого очікувати і цього разу, вважає економіст Віденського інституту міжнародної економіки Василь Астров. Він переконаний, що саме олігархи і є найбільшою проблемою на шляху модернізації України. \”Вони визначають правила гри в українській економіці. Приміром, через своїх людей у державних відомствах чи у міністерствах. Олігархи в Україні не зацікавлені у реформах, вони будь-що уникають конкуренції\”, – нагадує Австров у розмові з DW.

Однак \”план Фірташа\” може у будь-який момент розчинитися у повітрі і з іншої причини. Якщо Австрія таки видать олігарха Сполученим Штатам Америки, він ризикує на 50 років потрапити за ґрати і позбутися всього свого майна.
DW.DE

peredplata