Після Коломойського влада візьметься за Ахметова та Фірташа – політолог

Після Коломойського влада візьметься за Ахметова та Фірташа - політологУ конфлікті з Коломойським та \”Укртранснафтою\” президент Петро Порошенко повинен діяти по закону. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Олександр Кочетков.

\”Якщо є складна ситуація, найбільш вірний і політично вигідний хід – робити все по законній процедурі. Доручити, це наприклад, прем\’єру. Але висновки обов\’язково оголосити публічно. Неправильно буде, якщо влада почне все замилювати і мовчати\”, – переконаний експерт.

Водночас Кочетков сумнівається, що після заміни голови правління \”Укртранснафти\”, там зникнуть корупційні схеми.

\”У Коломойського хочуть забрати контроль над \”Укртранснафтою\”. Але немає повного переконання, що відбудеться повне повернення до державної власності. Є підозра, що зміняться власники, але не зміняться схеми\”, – зауважив політолог.

На думку Кочеткова, Коломойський не проти, щоб держава отримувала більше. \”Але він хоче, щоб такі рішення були прийняті по відношенню до інших олігархів. Наприклад, до Фірташа, Ахметова. Зараз Коломойський та його команда кажуть, мовляв ми трохи вклалися в державу, а оці хлопці вклалися проти держави. І ми не можемо бути в рівних правах. По-людськи це можна зрозуміти\”, – каже експерт.

Конфлікт з Коломойським, на його думку, Порошенко владнає за допомогою компромісу.

\”Порошенко є хорошим переговорником. І знайде спільну мову не з губернатором-Коломойським, а з бізнесменом-Коломойським. Буде компромісне рішення – інтереси Коломойського враховуватимуть. Він і надалі впливатиме на керівництво \”Укртранснафти\”. І гадаю, що після цього держава висловить свої претензії й до інших олігархів.

Якщо Порошенко і Коломойський не порозуміються, то тоді в країні можуть бути проблеми. У Коломойського дуже страшна економічна зброя. Його Приватбанк – це системний банк. Варто йому на три дні зупинити роботу філіалів, впаде банківська система України\”, – пояснив Кочетков.

Нагадаємо, що у четвер, 19 березня, на засіданні наглядової ради \”Укртранснафти\” було прийнято рішення відсторонити голову правління компанії Олександра Лазорка. Тимчасово здійснювати повноваження голови підприємства до 10 серпня призначений Юрій Мірошник. Ввечері голова Дніпропетровської ОДА Ігор Коломойський в супроводі озброєних людей прибув у київський офіс \”Укртранснафти\”.

Він заявив, що ловив російських диверсантів на підприємстві, а також обматюкав одного з журналістів. За словами Коломойського, Міністерство енергетики зробило спробу змінити голову правління \”Укртранснафти\” за вказівкою вищого керівництва країни.
Автор: Наталя ЯКИМЕНКО

peredplata