Кремль хоче, щоб комуністи і «Свобода» побилися у Києві 1 травня – експерт

Кремль хоче, щоб комуністи і «Свобода» побилися у Києві 1 травня – експертПартія «Свобода» має намір перешкодити Компартії проводити вуличні акції в Києві 1 травня. Проте комуністи не мають наміру відмовлятися від своїх планів провести ходу Хрещатиком з нагоди Дня солідарності трудящих. Експерти наголошують, що першотравень може стати серйозним випробуванням на професійність для правоохоронців.

Комуністична партія України подала до столичної держадміністрації заявку на проведення 1 травня 6-тисячної пішої ходи від Бессарабської площі Хрещатиком до Європейської площі. Натомість очільник київського осередку партії «Свобода» Андрій Мохник заявляє, що свободівці не допустять проведення комуністичних акцій. За його словами, «комуністи не мають права проводити якісь акції на території України», а Компартія має бути заборонена.
Петро Симоненко

У свою чергу, лідер Компартії Петро Симоненко наголошує, що влада має забезпечити конституційне право громадян відзначити державне свято.

«Якщо громадянам України заважають святкувати державне свято, то тих, хто заважає, треба притягати до кримінальної відповідальності. У нас закон України один для всіх», – каже лідер Компартії.

Росія зацікавлена у «страшній картинці» до 9 травня – Магда

Обидві політичні сили програли на парламентських виборах, не зумівши подолати прохідний бар’єр, а тому зацікавлені в тому, аби якнайгучніше нагадати про себе.

«Ухвалені Закони про декомунізацію хоча ще й не підписані, але довкола них достатньо великий резонанс, у тому числі і в Росії. Акції комуністів пройдуть під червоними прапорами. Відносини між комуністами і «Свободою» достатньо складні. І кожен з них захоче довести, що їм ще рано на політичну пенсію. При тому, що провокації з боку комуністів також можуть бути достатньо інтенсивними», – зазначає політичний експерт Євген Магда.

На думку експерта, за теперішньої складної ситуації оптимально було би обмежити проведення масових акцій, але для цього немає законних підстав. Тож, правоохоронцям не залишається нічого іншого, як за цих непростих умов забезпечувати належний порядок.
Росії в нинішніх умовах вигідно показати, як представники «Свободи» лупцюють комуністів

«Росії в нинішніх умовах вигідно показати, як представники «Свободи» лупцюють комуністів, які йдуть під червоними прапорами. Нова хвиля картинок про те, «як фашисти знищують комуністів» напередодні 70-річчя перемоги над нацизмом буде використана проти України», – вважає Євген Магда.

Раніше прем’єр-міністр Арсеній Яценюк доручив правоохоронним органам посилити заходи безпеки напередодні травневих свят. За його словами, «немає сумнівів, що антиукраїнські сили будуть намагатися використати відзначення 70-ліття завершення Другої світової війни та інші травневі свята з метою дестабілізації ситуації».

Експерти зазначають, що зараз політична активність громадян є відносно низькою. Відтак наразі немає підстав говорити про загрозу заворушень у Києві. Натомість у таких містах, як Одеса, Харків чи Запоріжжя ситуація більш неоднозначна.
Дмитро Шурхало

Джерело

peredplata