Скандальний закон про кредити переголосують через \”кнопкодавство\” – БПП

Скандальний закон про кредити переголосують через "кнопкодавство" – БППДепутат Павелко готовий підтвердити, що не був присутній у залі парламенту під час голосування.

Законопроект№1558-1 про примусової конвертації валютних кредитів буде переголосовано через неперсонального голосування народного депутата Андрія Павелко. Про це повідомив народний депутат України з фракції \”Блок Петра Порошенка\” (БПП), заступник голови фракції Ігор Кононенко. Про це пише \”Сегодня\”.

За словами Ігоря Кононенко, законопроект про реструктуризацію валютних кредитів №1558-1, підтриманий Верховною Радою України в четвер, буде переголосовано.

\”Сьогодні група наших депутатів зареєструє постанову, згідно статті регламенту, в якій чітко прописано, що при фіксації факту неперсонального голосування, питання має бути переголосовано. І цей закон буде поставлений на голосування\”, – цитує Кононенка прес-служба БПП.

Він зазначив, що Павелко не був у Києві, але його картка проголосувала.

\”Я розмовляв з паном Павелко і він готовий особисто підтвердити, що його в залі не було\”, – додав заступник голови фракції БПП.

Раніше деякі депутати вже вирішили відкликати свої голоси, віддані за цей законопроект. Однак у регламентному комітеті заявили, що такої процедури не існує. У той же час у ВР вже збирають підписи під листом до президента Петру Порошенку з проханням накласти вето на законопроект.

Як повідомлялося, після прийняття напередодні законопроекту №1558-1 про примусової конвертації валютних кредитів (ВР розглядала документ вже після 21 години) по сецсетям розлетілася хвиля обурення. Проблема законопроекту полягає в тому, що він може зруйнувати всю банківську систему України. Хештег # ПорошенкоВетуй1588 вийшов в топи українського Twitter.

За даними Мінфіну, законопроект призведе до погіршення стану банківської системи, нових банкрутств, втрат депозитів громадянами, які ні в чому не винні.

\”Це – популізм, який не має нічого спільного із справедливістю\”, – вважає міністр фінансів Наталія Яресько.

В НБУ, в свою чергу, відзначають, що прийняття закону завдасть руйнівний збиток для фінансової та банківської системи України і поставить під загрозу добробут усіх громадян.

\”Якщо всі кредити, надані фізичним особам-резидентам в іноземній валюті конвертувати в гривню за курсом 5,05 грн/$1, то банківська система зазнає збитків у сумі близько 100 млрд грн\”, – зазначає НБУ.

Регулятор підкреслює, що реалізація зазначених положень призведе до того, що банківська система порушить обов\’язкові нормативи капіталу, що потребують негайної докапіталізації, в тому числі державою через рефінансування, – а це додаткове суттєве навантаження на державний бюджет.

peredplata