Як можна посадити Портнова – Чорновіл

Як можна посадити Портнова - Чорновіл Колишнього заступника глави Адміністрації президента Андрія Портнова можна посадити до в\’язниці лише завдяки показам свідків. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав екс-нардеп Тарас Чорновіл.

\”Треба пройти увесь ланцюжок по лінії певного злочину, в якому підозрюється Портнов. І затримати людей, через яких він протискав незаконні рішення чи дії. Надати їм можливість дати покази щодо того, хто їх примушував виконувати незаконні дії. Показати, що вони можуть бути або основним винуватцем злочину і отримати 10-15 років, або жертвою, на яку тиснули і в судовому процесі виступити як свідок. Це єдиний спосіб, яким можна взяти за жабра Портнова, Лукаш чи будь-кого\”, – каже він.

Однак, на думку Чорновола, українські слідчі не вміють працювати зі свідками.

\”Діють за старими методами: пальці в двері, молотком по голові. Чого зараз вже не можна робити. Крім того, нам бракує американського варіанту законодавства щодо захисту свідків і особливих умов для тих, хто пішов на домовленість зі слідством. Зокрема, не передбачено, що людина яка мала б сидіти в тюрмі, наприклад, 5-6 років повністю звільняється від відповідальності. А натомість дає можливість посадити на 15 років велику рибу\”, – пояснив він.

Чорновіл зауважив, що Печерський суд змушений був зобов\’язати ГПУ скасувати рішення про розшук Портнова, бо той \”не залишив слідів\”.

\”Портнов дуже вмілий юрист. Виграє не лише наші суди, а і європейські. Значна частина українського законодавства виписана ним. І там закладені певні дірки, які дають можливість добре викручуватися і маніпулювати. Також Портнов не наслідив паперами — немає жодного його підпису під недозволеними документами. Ми, як громадяни, кажемо, що він винен у створенні диктатури після чого відбулася узурпація влади. Напевне так. Але де це на папері? Де написано, що за цим всім стояв персонально Портнов? Тому немає юридичних підстав, щоб притягнути його за документальною перевіркою\”, – резюмував екс-нардеп.

Нагадаємо, що Печерський районний суд Києва зобов\’язав Генеральну прокуратуру скасувати рішення про розшук колишнього заступника глави Адміністрації президента України Андрія Портнова. Перед тим Портнов виграв справу у європейському суді. З нього зняли санкції та арешт майна.
Автор: Наталя ЯКИМЕНКО

peredplata