Її перший раз

Її перший разЯк справедливо зазначає політтехнолог Тарас Березовець, який свого часу співпрацював з БЮТ, про цю людину ніхто не може сказати нічого поганого. Біда лише в тім, що й хорошого про Женю Тимошенко – доньку Юлії та Олександра Тимошенків – сказати також нічого. З1-річна (народилась у 1980-му) Женя ще не залишила в житті жодного сліду, не «засвітилась» у жодній царині, у жодній діяльності.

Досі в неї було одне заняття – бути донькою своєї матері. Тобто знаходитись в її тіні та провадити власне малопомітне життя (щасливе воно чи ні, «продуктивне» чи ні – про це обивателю невідомо). Так тривало доти, доки Юлія Володимирівна не опинилась за гратами, а з Тимошенко-молодшої не почали виліплювати якусь подобу екс-прем’єрки. Власне, йдеться навіть не про подобу (другої ЮВТ просто не має і бути не може), а про використання родинного імені.

Адже якийсь час тому назад почалися невиразні (на рівні натяків, припущень, побажань тощо) розмови про те, що Євгенія Тимошенко може стати першим номером виборчого списку «Батьківщини».

Все про Женю

Вищезгаданий Тарас Березовец в інтерв’ю «Обозревателю» просив нагадати, що саме він «був першим, хто зробив такий прогноз». Принагідно він підкреслив, що «на Жені немає негативу», і її присутність у списку додасть бютівцям 1-2 відсотки. Єдине, чим неприємно запам’яталася Женя – справедливості заради додав Березовець – це інцидентом в Одесі.

Власне, одеський епізод не вартий того, аби довго про нього розводитись. Конфліктна ситуація на пляжі Ланжерон, після якої чоловік Жені Шон Карр замість байкерського шоу опинився в місцевому райвідділку міліції. На дворі тоді стояв 2008 рік, і теща скандаліста керувала урядом країни. Тому непорозуміння швидко зам’яли і забули.

Поза цим ім’я Євгенії Тимошенко викликає мало асоціацій. Якщо, звісно, не брати до уваги екзотичного чоловіка Жені – вивезеного з-за кордону музиканта Шона Карра, з яким молода жінка, судячи з усього, нещодавно розлучилась. Колишня місіс Карр повернула собі дівоче прізвище, чим підігріла розмови про свій похід у велику політику.

Женю Тимошенко складно назвати затятою світською тусовщицею, її мало де бачили і ще менше – чули. Тому так само складно судити про рівень її інтелекту, обізнаність і освіченість, надії і потреби, міру заангажованості у ту велику гру, в яку Женю (можливо, й дещо супроти її волі) нині втягують.

Тимошенко-молодша з тінейджерівського віку жила та навчалася за кордоном. У свій час закінчила Лондонську школу економіки за фахом «політологія та філософія». Захистила дипломну роботу на тему – nota bene! – «приватизація української енергетики». Після навчання повернулась в Україну.

В іпостасі публічної особи Женю Тимошенко можна було побачити на суді над ЮВТ, де донька Юлії Володимирівни виступала в ролі захисника-аматора (що дозволено найближчим родичам підсудних). Вона обмежувалась короткими невиразними репліками, які зовсім губилися на тлі епатажного красномовства Сергія Власенка та інших професійних адвокатів.

Так само коротко Женя коментувала (або не коментувала) події, виходячи з зали суду (а пізніше – зі стін СІЗО). Можливо, більше, ніж українці, про Женю довідались євродепутати. В грудні минулого року вона побувала у Брюсселі – на засіданні Комітету регіонів Європейського Союзу. Женя мала виступ перед комітетчиками, а також зустріч з єврокомісаром Штефаном Фюле. Тимошенко-молодша виклала європейцям своє бачення процесу над матір’ю, а також заявила, що вона не має ілюзій, пов’язаних з апеляцією по справі ЮВТ.

Все про Турчинова

На цьому причини згадувати про Женю Тимошенко майже вичерпуються. Лишається одна, але і головна: гіпотетично список «Батьківщини» на виборах-2012 може очолити саме Женя. Кому це вигідно і навіщо це потрібно? Політолог Вадим Карасьов вважає, що ідея належить Турчинову з Кожем’якіним.

Втім, абсолютно неможливо уявити, що рішення про втягування Жені у політику не благословила сама Юлія Володимирівна. «Все насправді погоджено, все носить характер системної кампанії», – заявляє Тарас Березовец. «Женя – запасний варіант, це колективне рішення, потрібне для підстраховки», – додає Анатолій Луценко,директор компанії \”GMT Group\”.

З розмірковуваннями політологів відчутно дисонують заяви самих бютівців, які продовжують твердити, що першим номером вони бачать виключно Юлію Володимирівну, і більше нікого. Будь-які спроби перевести розмову на цю тему у прагматичне русло натикаються на непробивну депутатську твердолобість, загартовану небажанням говорити щиро: тільки ЮВТ, кажуть її однопартійці, і жодних членів родини на чолі списку.

Можливо, така затятість є не продовженням особистої відданості Юлії Володимирівни, а супротивом тій владі, яку помалу підгрібає під себе Олександр Турчинов. Нині в БЮТі не бракує незадоволених «новою політикою партії», ідеями та прожектами, які продукує Турчинов.

Число ображених на нього зростає, хоча у підсумку кожен з нинішніх депутатів вирішує, що йому робити далі, самостійно: прогнутись під Олександра Валентиновича чи потроху «окучувати» котрийсь з мажоритарних округів, чи (якщо фінансова неспроможність не дозволяє йти на мажоритарку) проситися в якийсь інший партійний список.

«Першим номером в БЮТі буде сам Турчинов», – категорично заявляє політичний аналітик Олександр Палій. «Якщо його до того часу не посадять», – меланхолійно додає він. Про посадку Турчинова наразі нічого не чути, інтенсивні допити його, які мали місце на початку минулого року і стосувались справи ЕЄСУ, дивним чином зійшли нанівець.

«Турчинову не потрібно бути першим номером списку, є бренд БЮТ, і йому цього досить», – говорить Анатолій Луценко. Власне, задля підтримання бренду на плаву Турчинов буцімто і затіяв ангажування Жені Тимошенко в лави партії. У самого ж Олександра Турчинова лишилися неприємні спомини від того, як він одного разу вже побував на чолі списку – мова про вибори київського мера, які Турчинов ганебно програв Черновецькому і Кличку.

Про цей епізод в його біографії «Обозревателю» нагадує Тарас Березовець, котрий підкреслює, що в якості першого номеру «Турчинов почувається некомфортно», а з Женею «у нього нормальні стосунки».

Втім, мати з кимсь нормальні стосунки – ще не привід відводити цій людині роль обличчя партії. Турчинов зацікавлений у тому, щоб відігравати роль регента при недосвідченій і радше «декоративній» Жені. Так вважає директор Агентств моделювання ситуацій Віталій Бала.

Суто номінальна наявність Євгенії Тимошенко на чолі списку БЮТ дасть Турчинову наступні бонуси: по-перше, він відкине обвинувачення в тому, що претендує на роль першої скрипки, по-друге, отримає шанс поправити фінансове становище, приторговуючи місцями у прохідній частині бютівського списку, припускає Бала.

Все про БЮТ

А загалом опитані «Обозревателем» експерти досить скептично ставляться до просування Жені Тимошенко у велику політику. Виключенням є хіба що Тарас Березовець, котрий заявляє наступне: «Про це мало хто знає, але Женя вже пройшла оглядини в багатьох європейських країнах, вона також збирається до США… А загалом є ще цілий рік, щоб її розкрутити».

Та хоч крути Женю, хоч не крути, але «стартувати все таки треба з більш ґрунтовної позиції, більш політичної позиції, а не просто виходячи з родинних зв’язків», – переконаний Палій. «Щоб очолити список партії, мало бути чиєюсь донькою», – додає Бала. «Ефекту з точки зору голосів не буде. Прізвище вимагає серйознішого навантаження. Технологічно рішення щодо Євгенії є невиправданим», – каже він.

Женя на чолі списку буде корисною і для підтримки партійців, і навіть для мажоритарників, – не погоджується у заочній дискусії з Балою Анатолій Луценко. «Технологічно правильний варіант, він створить додатковий стимул для голосування за БЮТ», – вважає Березовець. Словом, скільки політологів – стільки й сценаріїв для «Батьківщини».

Втім, можливо, що бютівці утнуть і такий номер: таки поставлять на чолі списку саму Юлію Володимирівну. ЦВК, звісно, такий фокус не залишить поза увагою. Тимошенко-старшу не зареєструють, Центрвиборчком заверне її прізвище назад, що дасть змогу БЮТу здійняти довкола цього додаткову інформаційну хвилю, припускає Луценко.

Євгенія Тимошенко чи Юлія Тимошенко – це юридично не підкованому бютівському електорату все одно, натякає Березовець. «Далеко не всі в курсі, що статус засудженої не дає ЮВТ змогу балотуватися», – каже він. (В зв’язку з цим – питання, щоправда, риторичне: а чи знає виборець «Батьківщини», як виглядає Юлія Володимирівна? Чи обличчя Жені, якій також можна заплести косу і надати відповідний «лук», може бути продане на виборах як «автентика»?).

«Я вірю в те, що список БЮТ буде узгоджений з Тимошенко», – говорить в інтерв’ю «Обозревателю» Анатолій Луценко. Так, зараз спілкування з нею ускладнене, але в кінцевому підсумку все вирішуватиме саме вона, додає політолог. «Я в таку комунікацію мало вірю», – зазначає натомість Віталій Бала. Та й взагалі, каже він, однопартійці Тимошенко зайняті зараз казна чим. Замість визволяти свого лідера, вони ділять місця в списку, дорікає Бала.

Золоті слова…

Наталия Лебедь

Джерело

peredplata