\”Самопоміч\” йде на ВИ

"Самопоміч" йде на ВИЗаява фракції «Об’єднання «Самопоміч»
Фракція «Об’єднання «Самопоміч» вимагає відновлення роботи Верховної Ради та негайного прийняття разом з урядом спільної програми дій з розв’язання тарифної кризи.

· уряд ігнорує те, що 99,7% всіх доходів населення йде на оплату продуктів, товарів та послуг, в першу чергу комунальних. Відсоток тих, хто робить заощадження складає лише 0,3% – це найнижчий показник, який коли-небудь фіксували. Тому, якщо уряд, Верховна Рада, Президент, який призначає керівника НКРЄ КП, відповідального за встановлення тарифів, не вирішать це питання зараз – восени ми отримаємо державу-банкрута та населення за межею зубожіння.
Ми вимагаємо:
1. Зменшення тарифів мінімум на 40%
· Коли уряд заявив, що ціна українського газу стає ринковою, співставною з імпортованим газом, споживачам байдуже, де цей газ видобувається – в Україні чи закордоном. Для людей пріоритет номер один – менше платити. Тому із 40 мільярдів гривень, які держава дає у вигляді субсидій транзитом на рахунки НАК «Нафтогаз», частину коштів потрібно перевести на енергозбереження та енергоефективність. «Самопоміч» сьогодні готова говорити саме про це – про зміну акценту державної підтримки з «Нафтогазу» на підтримку простих людей. Мета споживача – зменшити власні видатки завдяки зменшенню споживання та впровадженню енергоефективності. Зменшення тарифів можливе також через зменшення ренти, яку «Укргазвидобування» сьогодні сплачує в державний бюджет і за рахунок якої фактично фінансуються субсидії. Потрібно розірвати це замкнуте коло. Також мусимо дискутувати щодо прибутковості «Укргазвидобування». Підприємство показало 8,3 мільярда гривень прибутку минулого року за рахунок видобування українського газу, але питання – чи потрібні саме зараз такі надприбутки? Фракція \”Самопоміч\” має напрацьований фахівцями пакет пропозицій до Уряду і готова співпрацювати.
2. Тарифна криза має всі ознаки перетікання в політичну кризу. Кожного дня зростає істерія щодо невідкладності дострокових парламентських виборів. Цього не можна допустити, бо це в першу чергу зруйнує і без того слабку економіку.
· Маємо ризик, що на тлі політичних катаклізмів забудуть і про непідйомні тарифи для населення. Упередити можливі дочасні вибори Верховної Ради необхідно через розблокування роботи парламенту та прийняття Закону «Про вибори народних депутатів» за відкритими списками з призначенням нового складу ЦВК. Відтворення олігархів в політиці відбувається саме через механізм виборів та залежну ЦВК. Закон про вибори за пропорційною системою з відкритими списками дозволить звільнитися від «приватних» партій і дозволить розвиватися прозорій партійній системі, яка сформує уряд та інші органи влади, що будуть протидіяти та запобігати корупції, а не плекати її.
3. І третє. Цей склад Верховної Ради має не допустити вибори на окупованих територіях, визнати реальність і розробити план повернення Криму та Донбасу через ухвалення Закону «Про тимчасово окуповану територію України».
· Саме через відсутність цього закону відбувається переслідування добровольців, неможливо отримати компенсацію за завдані збитки від Росії як Україні, так і мільйонам тимчасово переміщених осіб з окупованих територій.
Саме через відсутність цього закону нам нав’язують проведення виборів в непідконтрольних частинах Донецької та Луганської областей.
«Самопоміч» категорично проти блокування роботи парламенту.
Ми вимагаємо створення і застосування будь-яких інструментів для пошуку виходу з тарифної кризи, відновлення роботи парламенту, прийняття надважливих для України законів, в тому числі і створення ТСК.
Ми категорично не приймаємо втягування держави у безодню чергових політичних, соціальних і економічних потрясінь, дочасних виборів, які сприятимуть виключно посиленню нашого внутрішнього і зовнішнього ворога, але не стабілізації держави.

peredplata