Бортнік: «Тепер ми побачимо справжню президентську команду»

Бортнік: «Тепер ми побачимо справжню президентську команду»Політичний експерт, Голова ВГО «ПО «Спільна Мета» Руслан Бортнік прокоментував призначення Міністром фінансів Валерія Хорошковського.

«Передусім, призначення Голови Служби безпеки України Валерія Хорошковського на посаду Міністра фінансів України є знаковим в «другій хвилі» кадрових призначень команди нинішнього Президента й демонструє зміну політичної ситуації в Україні» – вважає експерт.

«Адже призначення «першої хвилі» – весни/літа 2010 року здійснювалися в інших політико-правових реаліях. Діяла парламентсько-президентська модель управління, прогнозувалося нарощування конфронтації з опозиційними силами і передусім з Тимошенко, існувала низка кадрових зобов’язань Президента перед командою (передусім з числа керівництва Партії регіонів), яка привела його до влади.

Наразі ж:

1. Конституційний Суд скасував політ реформу і фактично повернув Україну до президентсько-парламентської форми правління;

2. Рівень загострення суспільно-політичної кризи і зовнішнього тиску спричинені засудженням Тимошенко помітно понизився;

3. Стара команда (провідні її лідери) отримала посади и виконавчій владі, і вже навіть частково їх втратила. Таким чином з політичної арени країни зникли Нестор Шуфрич, Володимир Сівкович, Віктор Тихонов, Анатолій Могильов, а тепер уже і Федір Ярошенко;

4. Загальне зниження рейтингів Партії регіонів не дозволяє їй наполягати на нових кадрових призначення, хоча ті ж Єфремов, Рибак, Колесніченко, Чечетов чи Бахтеєєва очевидно хотіли б спробувати свої сили в виконавчих органах влади» – зазначив Бортнік.

«Президент Янукович чітко усвідомлює, що умови змінилися, руки у нього розв’язані і намагається вибудувати владну вертикаль з людей яким він може дійсно довіряти і, разом з тим, нічого їм не винен.

Ці зміни стосуються переважно двох головних іпостасей влади: сили (забезпечення надійності силового важеля) і грошей (контролю фінансових потоків)» – підкреслив Голова «Спільної Мети».

«Саме тому на додачу до раніше вирішеного питання з Генеральним прокурором, в листопаді 2011 року призначені новий Міністр внутрішніх справ України, Голова Державної податкової служби, а зараз – «відрядження» в Міністерство фінансів Хорошковського з завданнями по контролю податкової та митної служб. Усі інші посади в КМУ наразі досить «віртуальні» – зі значно обмеженими реальними важелями управління.

Тому за моєю інформацією до літа варто очікувати заміни Міністра оборони, начальника Державної пенетеціарної служби України, вірогідно Голови Державної митної служби, МЗС чи Міністра юстиції. В судах будуть завершені процеси зачистки кадрів екс-Голови Верховного Суду Василя Онопенка.

Не виключено, що займатися виборами можуть відправити і Першого Віце-прем’єр-міністра Андрія Клюєва, а ближче до осені «повісити собак» – на непопулярних членів КМУ – Міністра освіти та науки, молоді і сорту – Дмитра Табачника чи Віце-прем\’єр-міністра України — Міністра соціальної політики Сергія Тігіпка.

Разом з тим не варто очікувати швидкого призначення голови СБУ. Адже ця посада є важливою для торгу між групами впливу навколо Президента, а керування СБУ виконуючим обов’язки колишнім заступником Хорошковського – Володимиром Ракитським робить спецслужбу ще більш керованішою і сприятиме виконанню завдань по контролю фінансових потоків країни в рік виборів та Євро-2012.

При цьому навіть у разі призначення нового Голови СБУ його кандидатуру слід шукати серед маловідомих широкому загалу фігур, але вірних Президенту, як це вже було з податковою, митницею чи міліцією. Серед озвучених експертами кандидатів певні шанси має тільки нинішній виконуючих обов’язки Голови СБУ.

Загалом, наразі, коли в політико-правовому плані руки у Президента розв’язані, а 2012 рік може стати вирішальним у формуванні результатів наступних президентських виборів, можна спостерігати процеси формування реального обличчя команди Президента, яка поступово займає усі ключові державні посади» – резюмував Бортнік.

peredplata