\”Панамський в\’язень\”, або Повернення блудного Каськіва

"Панамський в'язень", або Повернення блудного КаськіваПанама має усі шанси стати синонімом слова \”проблема\”. Принаймні у словнику українських політиків.

Спершу весь світ, і Україну в тому числі, сколихнула хвиля скандалів і публічних викриттів, що її спричинив \”панамський архів\”. Після витоку інформації про офшорні компанії, багатьох українських політиків проймали дрижаки тільки від одного слова \”Панама\”.

Тепер до списку таких людей додався ще один – Владислав Каськів. Для екс-глави Нацагентства \”з питань інвестицій\” вояж до Панами має всі шанси перетворитись на тюремне ув\’язнення.

Причому Україна й Панама зараз сперечаються не про те, чи затримувати Каськіва – а про те, у чию в\’язницю його посадити.

Шлях до \”успіху\”

Свого часу Каськів починав політичну кар\’єру в \”помаранчевому\” таборі як один із лідерів \”Пори\” та нардеп НУНСу. Однак зі зміною кольорів влади на синьо-білі – Каськів \”не загубився\”. За Януковича він очолив створене Агентство інвестицій і нацпроектів, де й став фігурантом одразу кількох гучних скандалів.

Найвідомішими серед них були проекти швидкісного Аероекспресу, який мав сполучити аеропорт \”Бориспіль\” із залізничним вокзалом Києва, та LNG-терміналу, який мав приймати скраплений газ. Обидва проекти, попри помпезні презентації і численні обіцянки, з тріском провалились. Не допоміг навіть лижний інструктор, з яким Каськів тріумфально підписав угоду на мільярд доларів про будівництво LNG-терміналу.

Після того, як з України втік Янукович, з рідних теренів мусив виїхати й голова його інвестагентства.

Нам вдалося зв\’язатися з Каськівим 26 серпня, поки він перебуває у Панамі. Свій виїзд з України він назвав вимушеним кроком.

\”Поки йде \”розправа з непричасними\”, як і тисячі інших людей, я переїхав в Європу\”, – заявив Каськів.

Під \”розправою\” колишній головний інвестиційний агент має на увазі одразу кілька кримінальних справ в Україні, де фігурує його прізвище. Принаймні одна з них, щодо розкрадання 7,5 мільйонів гривень – уже доведена до суду. Саме по ній Каськіва й оголосили в розшук.

Першим про місце виїзду екс-глави Нацагентства інвестицій дізнався депутат Сергій Лещенко, який знайшов Каськіва в Австрії, де той влаштувався директором інвесткомпанії Ozario Holdings GmbH.

У коментарі УП Каськів підтвердив, що досі очолює цю компанію.

\”Почав розвивати цю компанію з лютого 2015 року. Маю намір реалізувати бізнес-ідеї, народжені під час роботи в Комітеті економічних реформ і Агентстві. Сфера діяльності компанії – інвестиційна і консалтингова. Початкові пріоритети – інвестиції в Україну\”, – розповів Каськів.

Але поки він планує залучення нових інвесторів, українські силовики намагаються відбити ті \”інвестиції\”, які екс-глава інвестагентства уже \”залучив\”.

І мають на цьому напрямку перший успіх.

\”Панамський в\’язень\”

18 серпня Юрій Луценко оголосив про затримання Каськіва у Панамі. Але генпрокурор дещо поквапився. Як з\’ясувалося, Каськіва в Панамі і не заарештували, і не затримали.

25 серпня він навіть написав новий блог, де сфотографувався зі свіжою панамською газетою й привітним місцевим полісменом. На додачу Каськів переконував, що ніякої \”червоної картки\” Інтерполу на нього немає.

В ГПУ одразу заявили, що мали на увазі не фактичний арешт, а взяття Каськіва під контроль панамських правоохоронців. У Луценка це пояснили тим, що Інтерпол саме в той день отримав запит України на арешт Каськіва і просто не встиг відкрити \”червону картку\”. Але зараз уже все гаразд – і Панама має затримати українського втікача.

\”Панамська сторона запропонувала підтвердити актуальність розшуку Каськіва, а також висловила готовність розглянути можливість застосування тимчасового арешту, якщо ми подамо таке клопотання – що ми й зробили\”, – заявив УП заступник Луценка Євген Єнін.

18 серпня ж Каськіва просто не випустили з Панами, коли він з родиною намагався поїхати в Коста-Ріку.

\”Міграційна служба Панами під час перетину кордону запросила мене на співбесіду для з\’ясування міграційного статусу. В Коста-Ріку планував дводенну туристичну поїздку\”, – заявив Каськів в коментарі УП.

На запитання, коли й для чого він взагалі приїхав у Панаму, Каськів відповів, що це була робоча відпустка.

\”Ми приїхали три тижні тому. Я аналізував інвестиційні проекти і можливості експорту продукції з України в низку країн регіону. Поєднував ділову поїздку і приватну подорож з родиною. Планово мав повертатися в Європу наприкінці серпня. З вересня у мене був запланований досить жорсткий графік, пов\’язаний з бізнесом\”, – розповів він.

Однак реалізувати свої плани Каськіву може й не вдасться. Україна уже відправила документи на його арешт і екстрадицію.

Каськіву навіть порадили уникати фотографій з панамськими поліцейськими, бо наступного разу таке фото він може зробити уже в кайданках.

Екстрадиція блудного сина

Хоч Україна й виконала всі передбачені процедури – але схоже на те, що швидкого повернення Каськіва в Україну не буде.

І справа тут не тільки в тому, що екстрадиція – процес довготривалий і плутаний. Виявилось, що за право потримати Каськіва у своїй тюрмі вирішила позмагатись і сама Панама.

Принаймні про це заявив у четвер ввечері заступник Луценка Єнін.

\”У питанні екстрадиції Каськіва в Україну може виникнути одна несподівана проблемка – він має шанси перед українською в\’язницею потрапити до панамської. Деталей оприлюднювати не буду – таємниця слідства\”, – написав у своєму Facebook заступник генпрокурора.

Як вдалось з\’ясувати, проблеми Каськіва пов\’язані з порушенням міграційного режиму.

\”У нього проблеми з міграційним режимом. Повних даних у нас поки немає. Але нам відомо, що в Каськіва був дозвіл на постійне перебування у Панамі\”, – розповів УП високопоставлений співрозмовник у Генпрокуратурі.

Сам же Каськів вважає, що його навмисне підстерігали у Панамі.

\”Оскільки українські правоохоронці реалістичне оцінювали свої шанси, то ніхто раніше й не звертався зі спробами екстрадиції мене з території Євросоюзу. Зараз, очевидно, розрахунок на зловживання двосторонніми відносинами з Панамою та відсутність практики у подібних політичних умовах\”, – бідкається він.

\”Очевидно, тепер доведеться захищатися\”, – підсумував Каськів.

Очевидно, таки доведеться. Правда, як показують справи Колобова, Маркова чи Фірташа, чиновникам режиму Януковича вдається дуже ефективно відбиватися від претензій українських правоохоронців.

Чи вдасться Каськіву потрапити у цей ряд, покаже час.

При тому – уже найближчий.

Роман Романюк, УП

peredplata