Росія випустила по Україні 60 “Шахедів” і майже 90 ракет – Зеленський. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

 

В ніч на 22 березня російські окупаційні війська випустили по Україні понад 60 дронів-камікадзе типу Shahed і майже 90 ракет різних типів.

Джерело: президент Володимир Зеленський у соцмережах

Пряма мова: “За цю ніч було понад 60 “Шахедів” і майже 90 ракет різних типів. Цілі російських терористів світ бачить максимально чітко: електростанції та лінії постачання енергії, гребля ГЕС, звичайні житлові будинки, навіть тролейбус. Росія воює проти звичайного життя людей. Мої співчуття родинам та близьким загиблих від цього терору”.

Деталі: Глава держави зазначив, що у всіх міста, які постраждали від атаки, вже працюють необхідні служби. Триває відновлення постачання електрики.

Зеленський нагадав міжнародним партнерам, що у російських ракет немає затримок, як у пакетів допомоги нашій державі.

Пряма мова: “У “Шахедів” немає нерішучості, як у деяких політиків. Важливо розуміти ціну затримок і відкладених рішень. Системи “Петріот” повинні захищати Харків і Запоріжжя, потрібна ППО, щоб захистити людей, інфраструктуру, будинки та греблі. Партнери точно знають, що необхідно. Точно можуть підтримати. Потрібні ці рішення. Життя має бути захищене від цих нелюдей з Москви”.

Що передувало: Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що атака росіян вночі 22 березня була націлена на українську енергетику і стала наймасштабнішою за останній час.

Російські окупанти атакували Дніпровську ГЕС та низку об’єктів критичної інфраструктури у кількох областях України.

Удар росіян по ДніпроГЕС: на станції вирує пожежа, але загрози прориву дамби немає − Укргідроенерго

Російські окупанти вдарили по гідроспорудах та по дамбі ДніпроГЕС у Запорізькій області, наразі рятувальники гасять пожежу на станції, але загрози прориву дамби немає.

Джерело: Укргідроенерго

Дослівно Укргідроенерго: “На жаль, влучання є і по найбільшій ГЕС України − ДніпроГЕС у Запоріжжі. Нелюди не заспокоїлись, зруйнувавши Каховську ГЕС, і тепер намагаються створити нову екологічну катастрофу, цинічно вдаривши по гідроспорудах ДніпроГЕС та плотині”.

Деталі: Повідомляється, що наразі триває пожежа на станції. На місці працюють рятувальники та енергетики, які долають наслідки “численних авіаударів”.

“Загрози прориву немає. Ситуація на дамбі станції контрольована”, − наголосили в Укргідроенерго.

Російські пропагандисти, колаборант Володимир Рогов, а також низка Telegram-каналів публікують кадри пожежі на ДніпроГЕС після російського удару.

Франківщина, Закарпаття, Хмельниччина: є влучання в обʼєкти інфраструктури і загиблі

Зранку 22 березня окупанти поцілили в об’єкт критичної інфраструктури на Франківщині; на Хмельниччині пошкодили обʼєкти інфраструктури, є загиблі; на Закарпатті є влучання та пошкодження об’єктів генерації і системи передачі й розподілу електроенергії.

Джерело: глава Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук, очільник Закарпатської ОВА Віктор Микита, міський голова Хмельницького Олександр Симчишин

Деталі: Під масований ракетний удар 22 березня потрапили – Запоріжжя, Харків, Кривий Ріг. Є влучання у Вінницькій, Хмельницькій областях. У кількох містах почалися проблеми з електропостачанням.

Також є влучанння в західних областях, зокрема на Закарпатті та Івано-Франківщині. Про це зранку у п’ятницю повідомили очільники ОДА. 

Івано-Франківщина

Пряма мова Онищук: “Пролунали вибухи на Прикарпатті. Ворог атакував нашу область і шахедами, і ракетами. Є влучання по об’єкту критичної інфраструктури.

За попередньою інформацією, постраждала одна людина.

Є пошкодження. Наразі перебоїв з електропостачанням в області не зафіксовано.

На місці влучання працюють рятувальники ДСНС”.

Закарпаття

Пряма мова Микити: “На жаль, є влучання та пошкодження об’єктів генерації, системи передачі й розподілу електроенергії в різних областях.

Станом на 08.00 на Закарпатті не зафіксовано перебоїв у електропостачанні та енергогенерації”.

Хмельниччина

Пряма мова Симчишина: Жахливий ранок. Маємо пошкодження обʼєктів інфраструктури.

Пошкодження житлових будинків. Є загиблі і постраждалі серед цивільних”.

Передісторія: 

  • Уночі 22 березня росіяни запустили “Шахеди” та крилаті ракети в сторону України, по всій території країни майже 4 години тривала повітряна тривога.
  • У низці регіонів лунали вибухи. Зокрема, у близько 15 вибухів чули у Харкові. У місцях деяких “прильотів” спалахнули пожежі. Росіяни цілили по енергетичній структурі − у місті виникли проблеми зі світлом.  
  • По Запоріжжю росіяни завдали 8 ракетних ударів. Голова Запорізької ОВА Іван Федоров повідомив, що уражені об’єкти інфраструктури та постраждали цивільні будинки. Окупанти влучили по Дніпровській ГЕС у Запорізькій області, наразі рябувальники гасять пожежу на станції, але загрози прориву дамби немає.
  • Росіяни уночі 22 березня поцілили в об’єкт критичної інфраструктури у Вінницькій області та в обʼєкт енергетичної інфраструктури у Львівській області. 
  • Є влучання і в об’єкти критичної інфраструктури у Кривому Розі.
  • Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що атака росіян вночі 22 березня була націлена на українську енергетику і стала наймасштабнішою за останній час.
  • У низці областей екстрені відключення, Харків – фактично повністю без світла

    Унаслідок ракетних ударів росіян по об’єктах енергосистеми України у низці областей України вводяться аварійні відключення електроенергії.

    У Сумській ОВА повідомили, що тимчасово введені графіки аварійних відключень у населених пунктах Сумського, Конотопського та Шосткинського районів Сумщини.

    У ДТЕК повідомили, що в Дніпропетровській області відбуваються екстрені відключення за розпорядженням “Укренерго”.

    Очільник Полтавської ОВА Філіп Пронін заявив, що на Полтавщині застосовані превентивні вимкнення підстанцій та введений графік аварійних відключень на всі 10 черг.

    “Ситуація – на контролі. Енергетики вже працюють над відновленням електропостачання”, – написав він.

    Пронін додав, що наразі в області знеструмлено понад 104 тисячі побутових споживачів та 6700 юридичних.

    “Фактично це превентивні відключення для збалансування роботи енергосистеми. Зберігаємо спокій. Фахівці проводять відновлювальні роботи”, – заявив він.

    Голова Харківської ОВА Олег Синьогубов заявив, що лкупанти здійснили більше 15 ударів по обʼєктах енергетики – місто “фактично повністю без світла”.

    “У звʼязку з тим, що ворог сьогодні завдав ударів по енергоструктурі Харкова та вивів її з ладу, у місті не працюють світлофори”, – заявив мер Харкова Ігор Терехов.

    Про застосування графіка аварійних відключень заявили також у Кіровоградській ОВА.

    “Кожні 2 години відключатимуть половину абонентів виключно житлового сектора у визначених територіальних громадах області. В обласному центрі під відключення потрапляють околиці міста. Відключати об’єкти критичної інфраструктури наразі не планується”, – заявив очільник ОВА Андрій Райкович.

    Економічна правда

peredplata