Медична реформа: українців лікуватимуть по-британськи

Медична реформа: українців лікуватимуть по-британськи
УНІАН

До літа в Україні створять національну службу здоров\’я.
Про це в інтерв\’ю ВВС сказала в. о. міністра охорони здоров\’я Уляна Супрун.

За її словами це буде \”агенція, яка опікуватиметься держстрахуванням і розподілятиме фінанси\”.

\”Зараз ми заохочуємо усіх громадян знайти свого лікаря, оскільки влітку вони підписуватимуть із ними договори, а лікарі отримуватимуть від цієї служби певні гроші за кожного пацієнта, якого супроводжуватимуть\”, – розповіла посадовець.

Процес вже розпочинають на первинній ланці.

\”Завершуємо роботу над переліком гарантованих для усіх послуг з лікування та профілактики й екстреної медичної допомоги. 2018 року почнуть страхування на вторинній ланці – госпіталізацію і спеціалізовану медицину, 2019-го – високоспеціалізовані втручання і лікування\”, – пояснила Супрун.

Полісів не буде, зауважила вона.

\”Людина, яка живе в Україні, автоматично матиме державне страхування. Відрахування теж будуть автоматичні\”, – сказала чиновник.

\”Ми впроваджуємо щось подібне на британську систему (NHS. – Gazeta.ua), коли кожен громадянин Британії має державне страхування. Люди не мусять нікуди записуватися, шукати страхування. Вона просто працює автоматично з кожним візитом до лікаря чи викликом \”швидкої\”, – заявила Супрун.

В Україні немає реєстру пацієнтів, розказала посадовець.

\”Навіть реєстру громадян, бо давно не проводили перепису і реєстру лікарів. Ми мусимо впорядкувати їх, аби розуміти, скільки у нас потенційних пацієнтів, і зробити кожного з них частиною системи страхування – без додаткової оплати чи обстежень\”, – зауважила Супрун.

27 липня 2016 року Кабмін призначив волонтерку Уляну Супрун на посаду виконувача обов\’язків глави МОЗу. Супрун за фахом – лікар. Народилася у США. За походженням – українка. Із чоловіком Марком Супруном під час Революції гідності переїхали в Україну.
Джерело

peredplata