ТИМОШЕНКО НЕ БЛАГОСЛОВИЛА КОРОЛЕВСЬКУ

ТИМОШЕНКО НЕ БЛАГОСЛОВИЛА КОРОЛЕВСЬКУІнтерв\”ю з Сергієм Пашинським

На вашу думку, вчинок Наталії Королевської – це зрада Тимошенко?

– Як на мене, виглядає неетичним і некоректним, що в день, коли апеляція підтверджувала ганебний вирок Кірєєва, Королевська з помпою і прапорцями проводила пишну презентацію свого політичного проекту. Я ж неодноразово читав у різних інтерв’ю Королевської, що вона дуже поважає Юлію Володимирівну. Сумнівна повага, чи не так?

Час покаже, чи це зрада. Королевська вийшла з найбільшої опозиційної партії в країні – \”Батьківщини\”. Вона теж голосно заявляє про свою опозиційність. Але між заявами і реальними справами дуже часто лежить прірва. І те, що вона некоректно поступила стосовно Юлії Тимошенко, людини, яка їй дала путівку в велику політику – це правда.

– Хіба Королевська не купила цю путівку в Тимошенко за гроші – заплативши гроші в касу БЮТ?

– Жодної копійки Королевська в партійну касу не внесла, хоча могла би. І якщо вірити Наталії Юріївні, то вона неодноразово розповідала, що путівку в політику їй дала саме Тимошенко. Рішенням Юлії Володимирівни Королевська стала головою комітету і одним із спікерів нашої політичної сили.

– Чи відома позиція самої Тимошенко з приводу виходу Королевської? Вона давала добро на окремий політичний проект? Бо сама Королевська казала, що піде тільки з санкції Тимошенко.

– Уповноважений повідомити офіційно, що ніякого \”добра\” від Тимошенко Королевська не отримувала.

– Чи не схожа історія Королевської на те, як сталося в 1999 році, коли Павло Лазаренко залишив Україну, і наступного тижня Тимошенко оголосила про свій політичний проект – створення фракції \”Батьківщина\”, вихід з \”Громади\”? Зараз виглядає так само, тільки вже з Королевською і Тимошенко.

– Якщо ви дійсно хочете порівняти Тимошенко і Королевську, то у мене це, крім іронічної посмішки, нічого не викликає. Тимошенко – політик світового рівня. Можна подзвонити західним, австралійським, японським журналістам і запитати, кого з політиків вони знають в Україні…

– Правильно ми розуміємо, що після виходу Королевської й ув’язнення Тимошенко на провідну жіночу роль в БЮТ виходить Олександра Кужель?

– Ми дійсно співпрацюємо з Олександрою Кужель, вона сильна особистість.

– Чи Женя Тимошенко так само є членом вашої команди, яка буде балотуватися на наступних виборах?

– Є небажання самої Жені Тимошенко балотуватися і брати участь в політиці. Але життя саме все розставляє на свої місця. І те, що Женя зараз робить – по суті, це вже політика. Я її бачив в реальній бойовій обстановці. Я хочу сказати, що Женя – гідна дочка своєї матері.

– Чи правда, що керівництво БЮТ дізналося про від’їзд Олександра Тимошенка з преси?

– Ні, неправда. Знаючи цю владу, вони б спробували використати Олександра Тимошенка як заручника, як це робив Кучма. Слава Богу, що він встиг виїхати з країни. І я би хотів, щоб всі люди, яких зараз використовують як заручників, мали можливість покинути цю країну.

– Кого ще ви маєте на увазі?

– Я маю на увазі, наприклад, того ж Арсена Авакова, керівника нашої Харківської обласної організації, який опинився \”на передовій\”, інших людей з нашого оточення.

– Аваков зможе балотуватися, будучи закордоном?

– Звичайно, 100%. І він буде балотуватися, і не тільки по списку партії \”Батьківщина\”, а, мабуть, і по мажоритарному округу. І обов’язково переможе.

– Арсеній Яценюк – це ваш тимчасовий попутчик, чи союзник, чи паразит на рейтингу опозиційної активності?

– Ви використовуєте штампи. Як би там не було, по своєму настрою Яценюк – це проєвропейський політик і однозначно наш союзник. До речі, я абсолютно впевнений, що це – світоглядний вибір Яценюка. Однозначно, об’єднання опозиції потрібне. Люди, які хочуть бачити тут бананову республіку на чолі з кримінальним кланом – це наші спільні вороги.

– Якщо все залишиться, як є, то ви неминуче станете перед вибором – підтримувати Яценюка на виборах президента чи ні?

– Давайте будемо вирішувати проблеми по мірі їх виникнення. А можливо, все закінчиться на парламентських виборах? Ви виключаєте таку можливість? Я – ні.
Пашинський і Кожем\’якін. Фото прес-служби БЮТ

– На якій стадії перебуває узгодження спільних дій опозиції на виборах до Верховної Ради?

– У нас є абсолютно однакове розуміння і бачення процесу. Є блок технічних проблем – це реальний розподіл округів між фізичними особами.

– Чи є право вето однієї опозиційної сили на кандидата від іншої?

– Якщо говорити відверто, то нам треба набрати 150 достойних, потужних людей. Це проблема. І коли пан Кличко заявляє, що треба робити якісь праймеріз, то це просто сміх крізь сльози. Нехай для початку пан Кличко назве хоча б 5, я вже не кажу про 10 чи 15 прізвищ.

Коли я розмовляю з \”Свободою\”, з \”Фронтом змін\”, я ці прізвища знаю. Прямо зараз в сусідньому кабінеті сидять представники \”Свободи\” і \”Фронту змін\”, і ми в даний момент погоджуємо спільну політику конкретно на Житомирщині: у нас в трьох округах буде кандидат від \”Батьківщини\”, в одному – від \”Фронту змін\”, в одному ми разом підтримаємо кандидатуру Павла Жебрівського, і можливо, один округ віддамо іншій демократичній силі.

Але окрім округів, ми узгоджуємо чисто технічні моменти – як будуть пересуватися спостерігачі, юристи, і таке інше. Дуже просто поділити округи в місті Львові і в Києві. Але це всього-на-всього 20 округів.

– Яка стадія погодженості спільних кандидатів між опозицією по всій країні?

– Я думаю, відсотків 30 округів погоджено під конкретні персоналії.

peredplata