Тимошенко з нар пересяде у президентське крісло

Тимошенко з нар пересяде у президентське кріслоІнтерв\” з Сергієм Пашинським

– Що вам відомо про умови утримання Тимошенко в тюрмі? З ким вона сидить? Що їсть? Чи отримуєте ви від неї вказівки? Чи впливає вона на процес формування списку?

– Тимошенко абсолютно на 100% контролює ситуацію в партії.

Вона сидить разом з ув’язненою за економічні злочини. Прізвище цієї людини загалу нічого не скаже. А якщо вірити начальнику колонії, то тільки за допомогою цієї жінки Юлія Володимирівна може пересуватися. Хочу їй за це подякувати.

– Тимошенко якось відслідковує інформацію? В неї є телевізор?

– У неї є телевізор, вона дивиться новини, \”5 канал\”, політичні ток-шоу

– Чи отримує вона роздруківки з інтернету?

– Думаю, що ні. Хоча Тимошенко має право отримувати газети й журнали.

– Чим займаються жінки, які знаходяться в Качанівській колонії?

– Вони шиють одяг. Причому непоганий.

– Тобто Тимошенко теоретично після розгляду другої справи має перейти на цю роботу?

– Тимошенко з слідчого ізолятора Качанівської колонії переїде зразу на Банкову в президентський кабінет.

– Це схоже більше на мрії, ніж на якийсь раціональний прогноз. Адже зараз порушена нова справа проти Тимошенко…

– Попередня справа – повний юридичний абсурд, фальсифікація від першої до останньої сторінки. Але коли я прочитав уже нову постанову про притягнення її в якості обвинуваченої – то навіть після досвіду попередньої справи – у мене немає просто слів.

Вони звинувачують Юлію Тимошенко в тому, що вона в 1995 році усно підготувала групу \”злочинців\” – бухгалтера ЄЕСУ, директора ЄЕСУ, і в період 97-98 років, не будучи на той час посадовою особою компанії ЄЕСУ (її було обрано до парламенту ще в 1996 році), давала їм усні вказівки, як посадова особа, порушувати закон.

А знаєте, в чому було порушення закону? Корпорація ЄЕСУ експортувала металопродукцію. Є митна декларація, що це підтверджує, отримано валютну виручку.

Всім відомо, що компанія може відшкодовувати собі ПДВ. Так от, як стверджує слідство, діяльність ЄЕСУ \”грунтувалась на імітації грошових розрахунків через закордонні банки шляхом документального оформлення видимості надходжень до України платежів у валюті за експорт металопродукції\”.

От просто запитайте будь-якого банківського співробітника, як можна створити документальну імітацію розрахунків в валюті? Якщо валюту було реально отримано на рахунки і навіть витрачено?

– Якщо я правильно зрозумів, у банку Тимошенко були встановлені комп’ютерні програми, за допомогою яких вони створювали видимість транзакцій з Кіпру в Україну й навпаки…

– Я працював в банківській сфері. Будь-який банк України має гривневі рахунки в Національному банку, а доларові рахунки – це кореспондентські рахунки в іноземних банках. Так от, цей банк дійсно мав свій коррахунок, в рамках якого всі транзакції йшли \”живими\” грошима, а в рамках цього коррахунку ішли виписки по рахункам клієнтів. Є чітке питання – валюта на рахунок ЄЕСУ зараховувалася чи ні?

– Зараховувалася?

– Зараховувалася. Але у версії слідства це, виявляється, була \”імітація зарахування\”. А що таке імітація? Ми питаємо слідчого: \”Що це таке?\”. Він каже: \”Хай в суді розбираються\”.

І на підставі цього Юлії Володимирівні інкримінують статтю 191, частину 5, це \”розкрадання в особливо великих розмірах\” – за те, що компанія отримала відшкодування по ПДВ на 14 мільйонів гривень…

– 14 мільйонів гривень – на той час це було близько 7 мільйонів доларів…

– …але я звертаю увагу, що ці 14 мільйонів в 1997 році отримала не Тимошенко, а компанія ЄЕСУ за абсолютно легальні операції, коли Юлія Володимирівна вже два роки була народним депутатом.

Всі підприємці знають, що перед відшкодуванням ПДВ відбувається тотальна податкова перевірка. Нагадаю, що Тимошенко на той час уже була в жорсткій опозиції до Кучми. І можна тільки уявити собі, як тодішній голова податкової Азаров проводив ці перевірки.

Зверну вагу ще на один \”дивний\” епізод звинувачення Тимошенко. У 1998 році за те, що ЄЕСУ подала документи на відшкодування ПДВ на суму 11 мільйонів гривень, які так і не було повернуто, їй знов ж таки пред’являють звинувачення в \”спробі заволодіння бюджетними коштами\” і несплаті з цієї суми податків.

То ж кожен з підприємців повинен бути готовим: коли ви зараз подаєте декларацію на відшкодування ПДВ по експортним операціям, валюта за які поступила, майте на увазі, що наступного дня до вас можуть прийти \”грабики\” і передадуть справу \”кірєєвим\”, щоб обвинуватити у спробі крадіжки з держбюджету – до 12 років ув’язнення.

– З іншого боку, Хорошковський би не став ризикувати своєю репутацією заради \”липової справи\”, враховуючи його високі амбіції.

– Я не думаю, що Хорошковський дбає про свою репутацію. Судячи зі всього, для нього зараз найголовніше – прихильність Віктора Федоровича. Заради цього він готовий йти на будь-які провокації і фальсифікації.

Друга справа Тимошенко абсолютно липова. Я б порадив панам Хорошковському і Пшонці ще раз уважно перечитати рішення Верховного Суду від 11 листопада 2005 року, коли 52 судді ВС вказали, що \”кримінальні справи проти Тимошенко обгрунтовано і відповідно до чинного кримінально-процесуального законодавства компетентними органами і посадовими особами закриті за відсутністю складу злочину\”.

– Але це перекручення! Тоді, в 2005 році, Верховний суд не ухвалював рішення на виправдання Тимошенко – бо не розглядав справу по суті пред’явлених звинувачень. Верховний суд лише підтвердив, що справа Тимошенко, дійсно, закрита прокурором в рамках повноважень, які має будь-який прокурор на закриття будь-якої справи в державі.

– Кожен бажаючий може ознайомитися з цим рішенням Верховного суду і зробити свої висновки. Верховний суд в 2005 році приймав до уваги рішення судів першої інстанції та апеляції, а також постанову слідчого. І таким чином прийшов до висновку що справу закрито обґрунтовано.

– Але жодна інстанція не розглядала ту справу Тимошенко по суті! За вашою логікою, якщо зараз суд закрив справу проти Кучми, то це означає його невинуватість? Хоча суд також не розглядав звинувачення проти екс-президента по-суті.

– Я не хочу жонглювати рішеннями. Я вважаю неприпустимим проводити паралелі між участю або неучастю Кучми в убивстві Гонгадзе і фальсифікованими доказами по псевдоекономічним і посадовим злочинам, які інкримінують Юлії Тимошенко.

Джерело

peredplata