Рецепти подолання безробіття від опозиції

Рецепти подолання безробіття від опозиціїДедалі більше українців лишається без роботи. І винна в тому не світова криза, а українська влада. Це змушує людей шукати щастя за кордоном або перебиватися з юшки на воду та виходити на мітинги, як було під час акції «Україна проти Януковича!». Ані схід, ані захід країни більше не покладають жодних надій на нинішню владу, що протягом двох років довела свою цілковиту неспроможність.

Офіційна статистика свідчить, що 2010 року 106 тисяч українців втратили роботу, а 2011-го – ще близько 200 тисяч. Рівень прихованого безробіття ніхто не обраховував, але він у кілька разів вищий за офіційний. Бюджетні кошти, призначені для створення нових робочих місць, чиновники нахабно розкрадають, залишаючи сотні тисяч сімей без шматка хліба. Так, на гарячому попався директор Державної служби зайнятості, у якого знайшли 3 кг золота, діаманти й валюту на мільйони доларів.
Влада, сама ніяк не намагаючись змінити цю ситуацію, у той же час перешкоджає ініціативам опозиції, які можуть зменшити рівень безробіття в країні. Наприклад, лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк ініціював у Верховній Раді прийняття закону про надання молодим фахівцям першого робочого місця. Передбачалося, що принаймні 15 відсотків трудових колективів становитимуть молоді люди (випускники університетів, коледжів), а держава натомість гарантуватиме підприємствам деякі пільги.
«Регіонали» не проголосували за цей законопроект Яценюка, проте «Фронт Змін» планує винести документ на повторне голосування після виборів 2012 року, коли демократичні сили матимуть більшість у парламенті.
– Ми хочемо, щоб той, хто хоче працювати, мав таку можливість і отримував гідну зарплатню. Молода людина, що здобула університетський диплом, повинна знати, що освіта дає їй квиток у життя. І ми приймемо закон про перше робоче місце для молоді, – каже Арсеній Яценюк.
Це не єдиний законопроект лідера «Фронту Змін», спрямований на зменшення безробіття. Зокрема, соціальну напругу в суспільстві могли б послабити зміни до Податкового кодексу, внесені Арсенієм Яценюком, які стимулюють молодь займатися підприємницькою діяльністю.
Також Арсеній Яценюк, залучивши експертів, підготував власний варіант пенсійної реформи, яка забезпечує справедливий розподіл коштів, запроваджує пенсійне страхування, а також містить механізми, що заохочують підприємства малого та середнього бізнесу створювати нові робочі місця. Проте провладна більшість у Верховній Раді знову не захотіла ухвалювати цей проект.
Для того, аби вивести з кризи ринок праці, необхідно реформувати й систему підготовки кадрів. Нині, в період фінансової скрути, міністерство освіти викидає шалені гроші на підготовку юристів, економістів, бухгалтерів – спеціалістів, яких і без того зараз надлишок. У підсумку протягом останніх трьох років 49 тисяч випускників вузів, що навчалися за держзамовленням, не змогли знайти роботи за фахом. Змінити цю ситуацію може реформування системи вищої освіти. Проект такої реформи, спираючись на успішний досвід інших країн, розробили лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк та член партії Леся Оробець. Законопроект гарантує громадянам рівний доступ до безоплатної освіти, незалежний контроль над її якістю, прозорий конкурс на отримання державного замовлення, рівність університетів різних форм власності. Згідно з проектом «Фронту Змін», державні кошти не надходитимуть автоматично на рахунок міністерства освіти, а закріплюватимуться за кращими вступниками.
Незважаючи на цілковите ігнорування нинішньою владою опозиції, команда «Фронту Змін» продовжує працювати над альтернативними законопроектами. Тож на парламентські вибори-2012 «Фронт Змін» ітиме з конкретними пропозиціями, ухвалення яких реально поліпшить ситуацію в країні.

peredplata