Каталонія проголосувала за незалежність: понад 90% \”за\”

Каталонія проголосувала за незалежність: понад 90% "за"Женералітат (уряд) Каталонії оприлюднив попередні результати референдуму про незалежність.
Ці дані на пресс-конференції оприлюднив офіційний речник женералітату Жорді Турул.
Згідно підрахункам, участь у референдумі прийніло участь 2,3 млн осіб. За результатами обробки 95% білетнів, на підтримку незалежності проголосувало 2020144католонців, що складає 90,09%.
Проти проголосувало 176566 осіб (7,8%). Решта бюлетенів були порожні (2%) або визнані недійсними (0,89%).

У каталонському уряді додатково звертають увагу, що іспанським поліцейським вдалося унеможливити голосування у 400 дільницях. На них мало проголосувати ще 770 тис осіб.
\”Незалежність перемогла\”,- резюмує Турул.
Глава женералітату Карлес Пучдемон у своєму спеціальному телезверненні заявив, що Каталонія отримала право на незалежну державу та готова до діалогу з Мадридом. \”Ми відкриті до пропозицій діалогу, який буде корисний, тільки якщо буде вестися з повагою каталонського народу. І ми відкриті до пропозицій про посередництво, яке могло б допомогти нам на цьому шляху \”, – повідомив Пучдемон.

Нагадаємо, у неділю в Каталонії пройшов заборонений Іспанією референдум про незалежність автономії.
Виборці з самого ранку вишикувалися в черги перед дільницями. Іспанська поліція після початку голосування вдалася до спроб заблокувати дільниці і вилучити виборчі урни. Поліцію Каталонії при цьому звинувачують у бездіяльності і невиконанні рішення суду.
Лідер Каталонії Карлес Пуджемон звинуватив іспанський уряд у невиправданому насильстві і заявив, що поліція стріляє у людей гумовими кулями. За останніми даними, кількість поранених у ході сутичок з поліцією в день референдуму склала 761 особи. Стан двох людей оцінюється як важкий.
Більшість європейських політиків, хоча й не визнали результати референдуму, але звинуватили Мадрид у застосуванні сили та закликали сторони до діалогу. До діалогу уряд закликають і опозиційні іспанські партії. У якості компромісу вони закликають до проведення повторного – вже легального, референдуму.
Зрештою, про готовність до діалогу заявив й голова уряду Іспанії Мар’яно Рахой, не уточнюючи, втім, чи готовий він на повторний референдум.

Джерело

peredplata