Позиція \”Народного фронту\”: Спецстатус ОРДЛО можливий тільки після повного і остаточного виведення російських військ

Позиція "Народного фронту": Спецстатус ОРДЛО можливий тільки після повного і остаточного виведення російських військФракція \”Народний фронт\” наполягає на тому, що закон \”Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей\” набуває чинності тільки після повного, остаточного та верифікованого виведення з території ОРДЛО всіх видів російських військ, в тому числі озброєних банд та груп, іррегулярних сил та найманців.

Факт остаточного виведення та повної відсутності регулярних з\’єднань і підрозділів збройних сил РФ встановлюється міністром внутрішніх справ України та міністром оборони України у вигляді спільного подання Президентові України, який на цій підставі схвалює відповідний указ.

Про це заявив керівник фракції \”Народний фронт\” Максим Бурбак.

\”Особливий статус тимчасово окупованим територіям може бути надано тільки після повного виведення військ агресора, найманців, відновлення контролю над кордоном України, лише після цього – політична частина. По-друге, все це верифікується указом Президента на підставі подання міністра внутрішніх справ та міністра оборони\”, – наголосив Бурбак.

\”Тобто, наші Збройні Сили, Національна гвардія, Національна поліція повинні бути розташовані на всій території Донецької та Луганської областей, і які повинні підтвердити, що там немає жодного найманця, жодного російської військового, і всі незаконні формування роззброєні\”, – уточнив керівник фракції, наголосивши на обов\’язковому запровадженні цих корективів.

Що стосується законопроекту 7163 \”Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях\”, Максим Бурбак зазначив: \”Це дуже важливий законопроект, який розроблений нашим колегою Олександром Турчиновим, там вперше вводиться поняття російська військова агресія\”.

Він висловив впевненість, що цей законопроект буде підтриманий фракцією у першому читанні і буде доопрацьований до другого в частині посилань на Мінські домовленості.

\”Ми розуміємо, що посилання на Мінські угоди не доречні в цьому законопроекті. Фракція наполягає, щоб в жодному законопроекті не передбачалося визнання Мінських угод на законодавчому рівні\”, – резюмував керівник фракції.

peredplata