Буковинські фронтовики вважають обрання регіонала Гайнічеру головою облради своєю перемогою

Буковинські фронтовики вважають обрання регіонала Гайнічеру головою облради своєю перемогоюБуковинські фронтовики вважають обрання регіонала Гайнічеру головою облради своєю перемогою. Зокрема, про це сьогодні на прес-конференції говорив голова чернівецького обласного осередку \”Фронту Змін\” Максим Бурбак. Проте він наголосив, що вибори пройшли з порушенням процедури. І на це повинна відреагувати прокуратура. Опісля оголошення висновку прокуратури, опозиція діятиме відповідно.

Що ж стосується самих виборів, то пан Максим зазначив, що чи не вперше на засіданні сесії, де обирається голова, був присутній не куратор області від парламенту, а представник адміністрації президента. Чи не є це сигналом для місцевого самоврядування? Адже адміністрація президента курує виконавчу гілку влади.

Також фронтовики нарікали на роботу виконавчого апарату облради, бо ж документи отримали за три до пленарного засідання сесії. І взагалі засідання сесії проходило з грубими порушеннями регламенту. Ключові питання включались до порядку денного навіть без голосування усіма депутатами прямо з голосу депутатів (зокрема, так проголосували щодо дозволу отримувати бюлетені для голосування за голову обласної ради не тільки за депутатськими посвідченнями, а й за паспортом чи іншим документом, що посвідчує особу, або депутатською карткою).

«Ми маємо всі підстави звернутись до суду з вимогою визнати результати голосування недійсними», – заявили опозиціонери.

«Люди, які мають захищати закон, самі його порушують. Безперечно, якби не «тушки» в обласній раді, кандидатура «регіоналів» ніколи б не набрала потрібної кількості голосів», – стверджує голова обласної організації «Фронту Змін» Максим Бурбак.

До речі, на запитання нашого кореспондента щодо позиції кандидатури від опозиції пана Фищука, котрий підтримав Папієва у тому, аби дозволили використовувати інші посвідчення особи, то пан Бурбак зазначив, що то було зроблено, аби голову таки обрали і не загострювати ситуацію.

Загалом ж Максим Бурбак про нинішню ситуацію в облраді сказав наступне, цитую: \”Облрада має обраного голову, але ми ще не знаємо, чи це є голова.\”

Також фронтовики наголошують, що нарешті Буковина має обраного голову. Бо ж неодноразові звернення і пропозиції депутатів опозиційних партій щодо обрання голови обласної ради постійно ігнорувались провладною більшістю. Тоді фронтовики звернулися до суду з позовом щодо негайного обрання голови обласної ради. Рішення суду навряд чи влаштувало б нинішніх керівників області, тому в авральному порядку на черговій сесії обласної ради була запропонована кандидатура члена Партії регіонів, заступника голови обласної державної адміністрації Михайла Гайнічеру.

Однак припинити судитися з облрадою фронтовики не планують. Адже бюджет області, переконані вони, прийнятий з порушеннями. Тому питання скасування рішення про бюджет краю буде відстоюватися в суді.

Також фронтовики наголосили, що в буковинському парламенті наразі склалась нездорова ситуація, коли важливі запити депутатів від опозиційних сил не голосують. І це призводить до трагічних наслідків. Зокрема, в Сторожинецькому районі так і не відбудований аварійний міст, котрий був пошкоджений повінню. Та звернення опозиціонерів з цього питання не знайшли підтримку у провладної більшості. І в результаті бездіяльності як обласної, а тим більше районної влади (адже заступник голови Сторожинецької РДА Пожога обіцяв депутатам, що на відновлення моста є 10 мільйонів гривень), 13 березня 2012 року загинула людина. Батько чотирьох дітей впав з моста і насмерть забився. На вихідних його поховали. Тому депутат від ВО\”Батьківщина\” Світлана Фочук звернулась до прокурора області, аби той розібрався в ситуації.

Пан Бурбак каже, що своїми діями більшість, підконтрольна виконавчій владі, руйнує сам інститут депутатства у місцевих радах та представницької влади. Адже вже на наступних пленарних засіданнях сесій більшість планує роздавати землі, майно та надра. І опозиція не має можливості відстоювати інтереси буковинців.

Що ж до чуток щодо призначення лідера місцевого осередку \”сильної України\” Віталія Тимерівського на посаду заступника голови ОДА, то Максим Бурбак зауважив, що не думає, що той зможе керувати економікою та інвестиціями в краї. І в агромпромисловому комплексі та специфіці не дуже то й розбирається. Але чутки коментувати не став, бо на те вони і є чутки. Але чув, що сильноукраїнцям віддали 15-16 посад заступників голів ОДА в регіонах. Але в яких саме, не знає. Тому певності в тому, що там є і Буковина немає.

peredplata