Вперед у минуле

Вперед у минулеСпроба уявити, як би могли пройти парламентські вибори. За основу взято реальні події, які відбулися в Москві.

ВОСЕНИ в Києві рекламні площі були зайняті агітацією кандидатів з логотипом Партії районів, зрідка попадалася реклама \”Наших з України\”. Об\’єднана опозиція могла нагадувати про себе лише виставленими у місті наметами, в яких роздавали листівки і партійну пресу.

ЗА ДВА ДНІ ДО ВИБОРІВ

У цей же день 55 представників громадськості написали відкритий лист, в якому заявили про необхідність захисту від тиску ззовні української судової системи, робота якої стала удосконалюватися з прийняттям нового Кримінального кодексу, і закликали окремих політиків не спекулювати перед виборами на темі укладення Юрія Тимошенко. Іншою інформаційною бомбою стала заява глави Центрвиборчкому про те, що інститути міжнародних спостерігачів стали для деяких організацій інститутами по збору військово-політичної інформації, оскільки в іноземців періодично з\’являється бажання стежити за ходом голосування на різних стратегічних об\’єктах України.

ДЕНЬ ВИБОРІВ

У холі готелю \”Интерконтиненталь\” в день виборів не проштовхнутися. У неофіційному штабі Партії районів (ПР), як не дивно, можна було виявити не тільки друзів цієї політичної сили, але і представників бізнесу, яких начебто вважали друзями опозиції, а також кандидатів від радикальних проросійських сил, які ще вчора – в останній день ведення агітації – з екранів обурювалися м\’якотілістю ПР. І ті й інші прагнули уникати телекамер. Зате не відходив від журналістів депутат Михайло Чучетов. Притримуючи лівою рукою праву, яка, здавалося, живе своїм життям, Чучетов з допомогою звичних аргументів запевняв іноземну журналістку, що прийняті ще навесні зміни в закон про вибори жодним чином не відбилися на шансах опозиції потрапити у Верховну Раду, так само як і збільшення кількості округів на сході і півдні в збиток західних областях країни.Поруч з ним голова виборчого штабу Партії районів розповідав про проведені на замовлення партії соціологічних опитуваннях, які пророкували їй 40% голосів на виборах, і ця цифра не відрізнялася від проміжних результатів эксит-полла, зібраних до обіду.

Час від часу в новинах центральних каналів повідомлялося про одиничні порушення на виборчих дільницях. Так, у Донецьку виник було скандал з молодими людьми, які прибули вранці на голосування на декількох автобусах, проте в обласній міліції пояснили, що не варто підозрювати тут \”карусель\” – це люди з інших областей країни, які працюють в Донецьку будівельниками. Голова організації \”Ми за чисті вибори\” журналіст В\’ячеслав Пиховший заявив про те, що його організація впритул займеться розслідуванням іншого гучного інциденту на одній із з київських дільниць: тут організовано вкидання бюлетенів, спостерігачі своїми силами затримали куратора процесу і викликали міліцію, але вона ніяк не їхала, тому незабаром йому вдалося вирватися і втекти. Стежити оперативно за новинами в Інтернеті було непросто: хакерські атаки вивели з ладу сайти двох найпопулярніших новинних агентств і офіційні сайти опозиціонерів.

Тим часом на Майдані збиралися виборці. Тут виступали кандидати від Партії районів, а присутні втомилося махали блакитними прапорами. Київський градоначальник навіть встиг привітати однопартійців з переконливою перемогою, хоча офіційні підсумки ще не були відомі. Всі пожвавилися, коли ближче до ночі на величезному екрані виникла особа почесного лідера партії. \”За попередніми результатами Партія районів набирає 40%, – поділився він інформацією. – Спасибі, друзі, спасибі! Ми перемогли в чесній відкритій боротьбі\”. \”Янкович! Янкович!\” – почала скандувати натовп, і показані крупним планом очі лідера зволожились.

ЧЕРЕЗ ДВА ДНІ ПІСЛЯ ВИБОРІВ

Партія регіонів набрала трохи менше 40% – підкачала Чернівецька область, де, на відміну від інших областей за ПР проголосувало значно менше виборців, ніж передбачали соцопитування. Саме цим фактом стали пояснювати, що з\’явився сьогодні указ про звільнення губернатора Буковини. Втім, з урахуванням мажоритарників Партія районів взяла більше половини місць у парламенті. Політаналітики розділилися на два табори. Одні вважали високі результати партії влади цілком логічними на тлі зростання соціальних виплат в останні місяці. Інші звертали увагу на те, що після настільки нечесних виборів, коли провладні партії накрутили нереальну кількість голосів, почалася ізоляція України європейським співтовариством, і українська влада тепер стала повністю нерукоподаваемой на Заході. Найчастіше цитували американського сенатора Джима Маккейна, який назвав вибори в Україні шахрайством і побажав країні \”арабської весни\”.

Вдень на Софійській площі в Києві зібралися на мітинг українці, незадоволені результатами парламентських виборів. Демонстранти скандували: \”Україна без Янковича!\” і \”Сльоза до Києва не доведе\”. Рівно до дев’ятої вечора, коли акція офіційно повинна була завершитися, міліція за участю внутрішніх військ почала грубо розганяти мітингувальників.

Що думає про минулі вибори глава держави, можна було дізнатися на його зустрічі з обраними журналістами. Пан Янкович вважає необ\’єктивними висновки західних спостерігачів про нечесність виборів і нагадав, що спостерігачі від країн СНД їх визнали. \”Якщо і були порушення, то вони могли вплинути максимум на 1% голосів\”, – зазначив президент. А на питання, що стало причиною його сліз в день виборів, Янукович відповів коротко: \”Вітер\”.
ГЛІБ БОРТКЕВИЧ
№302 / 16 березня 2012

Джерело

peredplata