Верховна Рада України ухвалила \”закон про деокупацію\”

Верховна Рада України ухвалила "закон про деокупацію"

За три роки після початку бойових дій на сході держави Україна нарешті офіційно визнала Російську федерацію країною-агресором та врегулювала дискусійні питання, які виникали довкола тимчасово окупованих територій у Луганській та Донецькій областях.

Це стало можливим завдяки ухваленню Верховною Радою Закону «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях». Закон, яким Росію визнано країною – агресором, був розроблений за ініціативи одного з лідерів Політичної партії «Народний Фронт», Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександра Турчинова. Депутатська фракція Політичної партії «Народний Фронт» домоглася ухвалення цього Закону у парламенті.

Екс-прем\’єр-міністр України Арсеній Яценюк назвав історичним ухвалений парламентом законопроект.

«Україна продемонструвала всьому світу чітку позицію всієї об\’єднаної української влади: Росія –агресор; ми не віддамо власні території; ми не піддамося на російський шантаж», – заявив політик в день, коли Верховна Рада підтримала законопроект.

Яценюк нагадав, що ухвалення цього закону, згідно з яким Росія визнається агресором, а ОРДЛО та Крим – окупованими, було принциповою позицією партії \”Народний фронт\”.

\”Більше року наші депутати лобіювали це рішення у парламентських комітетах, переконували колег з БПП і коаліції об’єднати відповідні розрізнені законопроекти. Саме «Народний Фронт» наполіг на тому, щоби із законопроекту були виключені «мінські домовленості» (неформальні політико-дипломатичні домовленості, які поки що не виконуються Росією)\”, – сказав Арсеній Яценюк у коментарі журналістам, додавши, що \”це є доказом того, що український парламент здатний об\’єднуватись і ставити національні інтереси над партійними\”.

За словами голови \”Народного фронту\”, наразі повинні відбутися подальші дії Президента Петра Порошенка і міжнародної спільноти щодо реалізації положень Закону про деокупацію і відновлення територіальної цілісності України.

\”Це, насамперед, продовження й розширення санкційного та дипломатичного тиску на Росію, надання Україні летального озброєння та військової техніки (зокрема, протитанкових ракет «Джевелін»), рішення Ради Безпеки ООН про введення до окупованих районів Донбасу миротворців ООН – «НА УМОВАХ УКРАЇНИ І З ЧІТКИМ МАНДАТОМ», – сказав він.

Яценюк заявив, що тепер миротворча місія ООН має контролювати всю територію ОРДЛО, «забезпечити виведення російських військ та найманців, та відновлення контролю українських прикордонників над україно-російським кордоном».

\”Ані Росія, ані афілійовані з нею держави не будуть миротворцями в Україні, бо Росія – агресор (і тепер це закріплено в законі). Миротворча операція на Донбасі неможлива без виведення російських військ та терористичних угрупувань\”, – заявив А. Яценюк.

Довідка.

Що означає \”закон про деокупацію\”?
Верховна Рада України визначає в законі, що збройна агресія Російської Федерації розпочалася з неоголошених і прихованих вторгнень на територію України підрозділів збройних сил та інших силових відомств Російської Федерації, а також шляхом організації та підтримки терористичної діяльності.
В законі не виписані дати окупації, але є посилання на раніше ухвалений закон, де такою датою визначено 20 лютого 2014 року.
Тимчасово окупованими територіями у Донецькій та Луганській областях визнаються частини території України, в межах яких збройні формування РФ та окупаційна адміністрація РФ становили та здійснюють загальний ефективний контроль. В законі сказано, що межі та перелік районів, міст, селищ і сіл, частин їх територій тимчасово окупованих у Донецькій та Луганській областях, визначаються президентом України за поданням Міністерства оборони України, підготовленим на основі пропозицій Генерального штабу Збройних Сил України.
Законом діяльність збройних формувань РФ та окупаційної адміністрації Росії у Донецькій та Луганській областях визнаються такими, що суперечать нормам міжнародного гуманітарного права, є незаконними, а будь-який виданий у зв’язку з такою діяльністю акт є недійсним.

peredplata