Державна допомога на розвиток підприємництва

Державна допомога на розвиток підприємництва

Уряд затвердив критерії оцінки допустимості державної допомоги суб\’єктам господарювання для забезпечення розвитку регіонів та підтримки середнього і малого підприємництва. Такими Критеріями є:

– недопущення істотної нерівності умов діяльності суб\’єктів господарювання, що конкурують між собою;
– збільшення кількості нових робочих місць;
– зменшення кількості безробітних;
– вихід на ринки нових товарів (робіт, послуг).

Критерії не застосовуються до суб\’єктів господарювання, які визнані банкрутами, щодо яких порушено справу про банкрутство, які знаходяться на стадії ліквідації, мають прострочену більше 6 місяців заборгованість перед державним (місцевим) бюджетом, ПФУ та фондами загальнообов\’язкового державного соціального страхування.
Державна допомога для забезпечення розвитку регіонів та підтримки середнього і малого підприємництва, крім новостворених суб\’єктів малого підприємництва, надається у будь-якій формі.

Для новостворених суб\’єктів малого підприємництва держдопомога надається у формі:

кредитів на пільгових умовах;
– гарантій;
– грантів, зниження сукупного розміру процентної ставки та плати за користування гарантією.
Максимальний розмір державної допомоги для забезпечення розвитку регіонів, у тому числі для підтримки інвестицій і створення нових робочих місць в результаті реалізації інвестиційного проекту, становить:
– для суб\’єктів великого підприємництва – до 50 % сукупного розміру витрат, передбачених для забезпечення розвитку регіонів;
– для суб\’єктів середнього підприємництва – до 60 % таких витрат;
– для суб\’єктів малого підприємництва – до 70 % таких витрат.
Максимальний розмір державної допомоги для новостворених суб\’єктів малого підприємництва:
у формі кредитів на пільгових умовах:
– строком 10 років становить 2 млн євро за офіційним валютним курсом НБУ;
– строком від 5 до 10 років визначається як добуток вказаного значення максимального розміру державної допомоги та співвідношення 10 років і фактичного строку кредиту;
– строком до 5 років визначається на рівні максимального значення розміру державної допомоги у формі кредитів строком п\’ять років.

у формі гарантій:

– строком 10 років становить 3 млн євро за офіційним валютним курсом НБУ;
– строком від 5 до 10 років визначається як добуток вказаного значення максимального розміру державної допомоги та співвідношення 10 років і фактичного строку дії гарантії;
– строком до п\’яти років визначається на рівні максимального розміру гарантованої суми для гарантій строком п\’ять років.

Розмір гарантії не повинен перевищувати 80 % розміру кредиту.
у формі грантів, зниження сукупного розміру процентної ставки та плати за користування гарантією становить до 800 тис. євро за офіційним валютним курсом НБУ.
Критерії оцінки допустимості державної допомоги суб\’єктам господарювання для забезпечення розвитку регіонів та підтримки середнього і малого підприємництва затверджено постановою Кабміну від 7 лютого 2018 року № 57.

Інформує Людмила ПИЛИПІВ
провідний спеціаліст відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області

peredplata