Віталій Михайлішин: «В.о. – це добрий стимул»

Віталій Михайлішин: «В.о. – це добрий стимул»Що зроблено за рік? Про це говорив секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин. І слово «секретар» в прес-релізі до заходу було надруковане з великої букви. Як президент чи прем’єр-міністр. Раніше посаду секретаря, та й голови міськради, писали з маленької букви. Дрібниці, скажете? Але, як кажуть, дрібниць не буває. Та ми дозволимо собі все ж писати цю посаду з маленької букви.

«Мені не соромно дивитися людям в очі за 2011 рік, за те, що ми зробили, робимо і будемо робити», – запевнив Михайлішин журналістів. Також він має, як і Папієв, мрії. Зокрема, це дитячий майданчик в кожному великому дворі міста та стадіон в кожній школі.

Говорив він про здобутки та перемоги (10 мільйонів додаткових коштів на розвиток міста, дитячі майданчики, перекриття дахів, ремонти вулиць та доріг тощо). Про нездобутки говорити не схотів. Але пообіцяв, що наступного року зробить ще більше.

Прес-конференція відбувалась у формі запитання-відповідь. На політичні запитання Михайлішин відповідав неохоче. Уникав реакції на коментарі інших політиків. Але зазначив, що стосується такої уваги до міста народних депутатів з Буковини, то варто в них питати, що ті для міста зробили. Зокрема згадав і пана Романюка (депутата верховної ради від партії регіонів). Бо той теж нічого не зробив і звернення, котрі надходять до нього, переадресовує на міську раду. Натомість завдяки співпраці з міністерством палива та енергетики в місто додатково залучено кошти. Та й наведення порядку на Калинівському ринку дозволило скерувати кошти на ремонт міжбудинкових територій та аеропорту. Тільки сказав, що хотів би, аби признали вибори міського голови.

Не оминули уваги журналісти й відміни авіарейсу з Києвом. Та пан Михайлішин запевнив, що рейс незабаром відновлять. І керівництво міста буде добиватися, аби керунок польоту був «Чернівці-Київ-Чернівці», а не через Ужгород, як було до того. Окрім того ведуться переговори з провідним авіакомпаніями світу для організації рейсів закордон. Зокрема, йде мова про турецький напрямок (рейси на Анталію та Стамбул) та болгарський.

Торкнулися й теми новопризначеного в.о. керівника Калиівського ринку Руслана Сербінчука. Адже ходили чутки, що його з Михайлішиним пов’язують дружні відносини, бо свого часу працювали разом на одному з підприємств краю. Однак пан Віталій ці чутки спростував, заявивши, що в той час працював не в «Олбі-Рос», де Сербінчук був комерційним директором, а в «Олбі-Рошен». І разом з ним працювало ще з півтисячі працівників. А тому говорити про якісь зв’язки не варто. Пан секретар запевнив, що Руслана Сербінчука призначили за професійні якості.

На зауваження журналістів, що то якось негоже, коли на керівних посадах в місті одні виконуючі обов’язки, пан секретар зауважив, що на його думку, приставка в.о. навпаки стимулює краще працювати керівників (правда, скоріш за все іншої думки пан Максимюк, який більше півроку з тою приставкою так і був звільнений з посади в.о. директора Калинки, – Авт.). Те саме стосується й керівництва аеропортом. Та, запевнив Віталій Михайлішин, вже ближчим часом (після свят) буде оголошено про конкурс ан заміщення керівних посад в комунальних підприємствах. Але роботою в.о., в.о. голови міської ради задоволений.

Наш кореспондент поцікавився, чи не «розраховується» нове керівництво міста з перебіжками і тими, хто відправляв у відставку Федорука, натурою (землями, приміщеннями). Таку можливість Миайлішин категорично заперечив. Але коли існують обґрунтовані факти, то закликає звертатися до міської ради та прокуратури.

Віталій Михайлішин розповів і про можливість будівництва і відкриття «Макдональдса» в Чернівцях. Переговори вже йдуть. Інвесторам запропоновано кілька ділянок (в районі Південно-Кільцевої, Проспекту тощо). Але ті хочуть ближче до кільця поблизу «Майдану» або біля «Туристу». Наразі представники «Макдональдса» вибирають, де краще розмістити своє підприємство. Але, завірив нас пан секретар, це ні в якому разі не буде центр міста.

Питали у керівника міста і про зраду і про зрадників. Та він сказав, що зрада – це «коли після зняття Федорука його заступники та начальник юридичного управління пишуть заяви на відпустку заднім числом (на 120-150 днів) і залишають місто без управлінців». І саме цей період він називає найважчим в своїй новій іпостасі.

Наостанок Віталій Михайлішин запевнив, що рішення з питань життєдіяльності та розвитку міста приймає самостійно. Радиться звичайно з заступниками, радниками. Дослухається порад і від керівників з будинку з левами. Але все вирішує особисто.

ДОДАТОК (офіційне повідомлення міської ради)

\”З журналістами на цю тему поспілкувався секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин. Він, зокрема, зазначив: «Минулий рік став знаковим для Чернівців. Наше місто зробило відчутний крок уперед. І це стосується не лише нарешті розпочатих ремонтів в школах, дитячих садках, відкриття нових дитячих майданчиків, оновлення обладнання в лікарнях. В першу чергу це стосується активного впровадження політики відкритості в роботі міської влади, налагодженню конструктивного діалогу з громадськістю, а також такій побудові роботи в сесійній залі, яка дозволяє усім депутатам, незалежно від партійної приналежності спільно працювати на єдиний результат – на користь міста і його мешканців».

Серед найбільших здобутків минулого року Віталій Михайлішин, зокрема, відзначив розпочатий у 2011-му процес оновлення та модернізації технічного оснащення міських лікарень та поліклінік. Тепер медичні працівники відчувають постійну турботу міської влади, її прагнення вивести чернівецьку медицину на гідний сучасний рівень. Крім того, Чернівецька міська рада звернула увагу на гостру проблему нестачі місць у дошкільних виховних установах. В минулому році було відкрито два нових дитячих садки (6 груп), що знизило напругу в цьому питанні у мікрорайонах вул.Руської та Садгори. Робота в цьому напрямку триватиме й надалі, наголосив очільник міської влади. В минулому році було встановлено 15 нових дитячих майданчиків. Надалі завдання поставлене так, щоб кожний великий двір Чернівців забезпечити спортивно-ігровим майданчиком, а кожну школу – сучасним, повністю обладнаним стадіоном.

Чималі здобутки міської влади і у комунальній сфері. Зокрема, саме в 2011-му було введено в експлуатацію сучасний сміттєсортувальний завод, аналоги якого в Україні є наразі лише в Києві та Запоріжжі. Відкриття підприємства дозволить вирішувати проблему сміття в Чернівцях з мінімальним навантаженням на екологію міста. Крім того, на ньому створено 100 нових робочих місць. Завдяки співпраці Чернівецької міської ради з Міністерством енергетики було відкрито другу гілку газопроводу до Чернівців. В результаті навіть за умови екстремально низьких температур в мікрорайоні Роша, де щорічно спостерігалося відчутне зниження тиску газу, цієї зими газопостачання відбувалося без проблем. Збільшено обсяги ремонтних робіт на дорогах і тротуарах міста, збудовано 10 міжбудинкових проїздів, відновлено покриття дахів, спортивних залів шкіл.

Нові можливості для міста відкрило зруйнування корупційних схем бюджетоутворюючого підприємства – КП МТК «Калинівський ринок». Вперше за часів Незалежності його надходження стали працювати на користь всієї громади міста, а не окремих осіб, наголосив Віталій Михайлішин. В цьому році робота в цьому напрямку продовжуватиметься, і вже незабаром, пообіцяв очільник міста, усі городяни зможуть відчути на собі чергову допомогу цього найбільшого в області підприємства у вигляді оновлення парку Чернівецького тролейбусного управління.

В минулому році було створено надзвичайно важливий для міста документ – проект Стратегічного плану розвитку м. Чернівці, розрахований на найближчі 5 років. Він є результатом колективної праці, адже до його розробки була залучена широка громадськість: науковці, експерти, громадські діячі, митці та інші члени територіальної громади. Тож Віталій Михайлішин висловив сподівання, що в міру реалізації цього Плану будуть задоволені більшість потреб та побажань чернівецької громади.

Спілкуючись із журналістами, секретар Чернівецької міської ради відповів на цілу низку важливих запитань, що стосувалися як проблемних питань з життя міста, планів на майбутнє, так і політичних аспектів. Були й запитання особистого характеру. При цьому жодне із журналістських звернень до керівника міста не залишилося без відвертої і прямої відповіді.\”

Світлина – Сектор інформації та зв\”язків з громадськістю Чернівецької міської ради.

peredplata