В Чернівцях розмальовують «Диво-писанку»

В Чернівцях розмальовують «Диво-писанку»Всього кілька днів залишилось до свята Великодньої писанки, яке започаткувало в Чернівцях управління культури міської ради з рамках Всеукраїнської акції Українська вишиванка – 2012. Диво-писанка прикрасить Центральну площу міста у неділю. Велетенський витвір розміром 3,75 х 2,60 метрів і вагою 58 кг вже активно розмальовують у Літньому театрі Чернівців.

Орнамент майстри підбирали згідно з традиціями нашого регіону. «Писанка, буде мати виразно буковинський колорит, – розповідає заступник голови Чернівецького обласного осередку національної спілки майстрів народного мистецтва України, заслужений діяч мистецтв України Микола Шкрібляк, – також і кольорова гама підбиралась традиційна для буковинських писанок. Головним символом буде хрест, стилізація мальтійського хреста, яка є на старовинних гуцульських і буковинських сволоках, скринях, одвірках, профільованих арках. Також буде яскраво виражена зірка та символ нескінченості, доповнять малюнок традиційні символи для українського писанкарства – це ромби, трикутники, лінії».

Великодні писанки за традицією слід дарувати, і саме для того, щоб подарувати чернівчанам та гостям міста такий чудовий витвір, об’єднали свої зусилля дуже багато людей та організацій. Розмальовують писанку викладачі та учні Чернівецького професійного художнього училища №5, кований тримач виготовили чернівецькі ковалі, якісну автомобільну фарбу надав Чернівецькій хімзавод, а ґрунтовку – гіпермаркет «Епіцентр».

«Ми щиро запрошуємо всіх бажаючих на свято у неділю, – каже заступник начальника управляння культури Чернівецької міської ради, Галина Крупа, – учасники гуртків декоративно-прикладного мистецтва студій писанкарства покажуть як народжується «великоднє диво», також цікавим буде парад великодніх кошиків».

Диво-писанка має простояти до 24 травня, але все залежить від погодних умов. Спеціалісти кажуть, що Великоднє яєчко дуже боїться морозів і має зберігатись при температурі не нижче 5о тепла. Але на цьому шлях буковинської писанки не закінчується, 24 серпня на День Незалежності України вона має предстати на параді Вишиванок у Києві. Організатором цього заходу є громадська організація «Столичні ініціативи», яка й започаткувала проведення свята Великодньої писанки в всіх регіонах України.

peredplata