Влада дала старт виборчим фальсифікаціям

Влада дала старт виборчим фальсифікаціямПрозора виборча кампанія і чесний підрахунок голосів гарантують перемогу опозиції на парламентських виборах 2012 року. Тому влада взяла курс на фальсифікації й утиски опонентів.

Протягом останніх семи років в Україні тричі відбувалися вибори, які міжнародна спільнота визнала вільними. Власне, завдяки цьому Янукович та його команда прийшли до влади. Домігшись свого, новий президент став згортати демократію в країні: з приводу місцевих виборів 2010 року закордонні спостерігачі висловили неабияку занепокоєність.
Готуючись до цьогорічних виборів, влада пішла далі: за допомогою Конституційного суду вона перекроїла під себе виборче законодавство, злякавшись об’єднання опозиції.
«Коли влада зрозуміла, що закон про вибори забезпечує чесні вибори, що вони будуть не на користь Партії регіонів, а на користь народу України, – президент дав вказівку Конституційному суду планомірно скасовувати ті статті закону, які не влаштовують Партію регіонів», – сказав лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк.
Нещодавно КС визнав неконституційною норму закону, яка давала змогу кандидатам у народні депутати, включеним до партійного списку, одночасно балотуватися в мажоритарних округах. У такий спосіб влада прагне зірвати формування спільних списків Об’єднаної опозиції, заявив Арсеній Яценюк.
«Одна ситуація, коли ти представляєш на мажоритарному окрузі владу і на тебе працює вся адміністративна машина, а інша – коли ти представляєш опозицію і вся адміністративна машина працює проти тебе. Тому на складних округах ми давали можливість депутату бути і в списку, і на мажоритарному окрузі», – пояснив лідер «Фронту Змін».
До того ж, виборчий закон був підписаний президентом, і він як гарант Конституції заздалегідь мав перевірити документ на відповідність Основному закону, а не доводити ситуацію до юридичного абсурду.
«Пакт про проведення чесних виборів розірваний Віктором Януковичем», – сказав Арсеній Яценюк.
За його словами, влада ще намагатиметься змінити виборче законодавство, однак парламентська опозиція всіляко протистоятиме цьому.
І справді, минулої середи регіонали крадькома навіть від своїх союзників у ВР спробували включити до порядку денного законопроект про зміни до Кодексу адміністративного судочинства, яким скасовували конституційне право учасників виборів оскаржувати рішення та дії виборчих комісій. Такі зміни відкрили б шлях для небачених досі фальсифікацій. Цього разу завдяки опозиції законодавчу диверсію вдалося відвернути.
Наразі лише 6% українців вважають, що майбутні вибори пройдуть чесно. Це демонструє ставлення народу до влади, котра за два роки цілком втратила довіру навіть своїх найвірніших виборців. Нагода змінити ситуацію випаде в жовтні, коли настане час парламентських виборів. Тепер майбутнє країни залежить тільки від нас.

peredplata