Депутати Чернівецької облради проснулися

Вони спали майже рік тоді, коли сусіди у Сучаві (Румунії) на кожному кроці прославляли 100-річчя від дня створення Великої Румунії (1 грудня 1918 року). Це так звана румунська УНІРІЯ. Але всім відомо, що за місяць до цього у Чернівцях відбулося велелюдне Буковинське віче (3 листопада 1918 року), на якому було проголошено велике об’єднання Буковини з Україною. Тільки завдяки різним дипломатичним хитрощам Румунії вдалося захопити наш край і панувати тут 22 роки до 28 грудня 1940 року.

На майданах Сучави та інших міст Румунії красуються ідеологічні гасла, які прославляють Велику Румунію і виправдовують її загарбницьку політику 100-річної давнини.

Більше того, навіть у Чернівецькій області тишком-нишком почалися якісь культурологічні процеси, на яких десь завуальовано, а десь і відкрито прославляли УНІРІЮ. Часто такі заходи відвідувала й Генеральний Консул Румунії у Чернівцях Елеонора Молдован. Вона там виступала і розповідала про події 100-річної давнини.

А наша влада, наші українські ідеологи мовчали, мов у рот води набрали. І тільки на сесії облради 12 вересня, нарешті, депутати спромоглися прийняти звернення до жителів Чернівецької області. У ньому йдеться про вшанування 100-річчя Буковинського віча.

«… Водночас глибоку занепокоєність викликає те, що окремі сили на території нашої області, спекулюючи історичним минулим нашого краю, своїми діями сприяють зростанню суспільної напруженості».

Це було правдиво сказано. Бо ми уже майже рік бачимо, як окремі політики, активісти і громадські діячі підбурюють людей до створення напруги у краю.

У «Зверненні» говориться і про те, що оливи у вогонь підливають часто й представники іноземних держав, котрі не є жителями нашої області:

«…на території Чернівецької області, яка є невід’ємною частиною нашої держави, за підтримки та участі представників іноземної держави організовуються та проводяться заходи  з нагоди відзначення 100-річяя «Великого об’єднання Румунії».

Депутати облради застерігають, що події 100-річної давнини повинні бути нивою для професійних дискусії істориків, а не використовуватися з будь-якими політичними цілями, які можуть зашкодити діалогу між державами  – Румунією і Україною.

peredplata