Україна отримала Томос

У четвер, 11 жовтня, на засіданні Синоду Вселенського патріархату було прийнято рішення затвердити надання Томосу про автокефалію УПЦ.  Представник Константинополя, митрополит Гальський Еммануїл оголосив журналістам рішення ухвалене Синодом.

Зокрема, у ньому йдеться, що Вселенський Патріархат переходить до надання автокефалії Українській Церкві.

Святий Синод обговорив питання помісної церкви в Україні, яку вважаю своєю законною територією, і заслухав звіт екзархів в Україні. Перше – поновити рішення, яке вже було зроблене. Екуменічний патріархат продовжує процедуру надання Томосу Українській церкві,– заявив митрополит Гальський Емануїл.

Зокрема, за рішенням Синоду, трьом Українським церквам потрібіно об’єднатися, обрати Патріарха і тоді він отримає Томос від Вселенського Патріарха Варфоломія.

Що таке Томос?

Томос – це унікальний церковний документ. Випускають його, коли головна церква хоче надати фактичну незалежність – автокефалію. Зрідка Томос видають з питань, які стосуються положень християнського віровчення, найчастіше він стосується церковного устрою.

Також Вселенський патріархат зняв анафему з предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату патріарха Філарета та архієпископа, предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія.

Що таке анафема?

Це політичний інструмент, яким користуються у православ’ї. Він означає відлучення єретиків або непокаянних грішників від церкви з оголошенням довічного прокляття. Передбачається, що анафема є актом охорони вірних церкви від осіб, які порушують її усталені церковні канони та цінності. Однак на практиці цей інструмент часто застосовувався церковною владою під тиском влади світської з метою дискредитації політичних та ідейних супротивників, або ж під час церковних розколів.

Обидва предстоятелі направили Вселенському патріарху свої прохання про апеляцію, які були прийняті. Після цього Синод Вселенського Патріархату задовольнив апеляції патріарха Філарета і митрополита Макарія і відновив їх у канонічному сані.

Окрім того, Синод визнав незаконною анексію Київської митрополії Російською церквою в 1686 році.

Як створюватимуть Єдину помісну церкву в Україні?

9 жовтня у Стамбулі розпочалося триденне засідання Синоду Вселенського патріархату. 10 жовтня на цих зборах церковники слухатимуть звіт посланців патріарха Варфоломія (екзархів), які майже місяць провели в Україні. Екзархи їздили по українських церквах, розмовляли зі священиками. Саме за результатами їхнього звіту Україні ймовірно й нададуть дозвіл на створення Єдиної Помісної Церкви. Після надання Україні Томосу у Києві проведуть об’єднавчий Собор, на якому оголосять про створення нової автокефальної Православної церкви і оберуть її предстоятеля. На думку релігійних експертів, цей Собор може відбутися вже до кінця 2018 року. Православна автокефальна церква та УПЦ Київського патріархату мають самоліквідуватися і долучитися до новоствореного релігійного об’єднання.

Повний текст документу, який зачитав митрополит Гальський Еммануїл, оприлюднив на своїй сторінці у Facebook архієпископ Чернігівський і Ніжинський, керівник Інформаційного відділу Київської патріархії, секретар Священного Синоду УПЦ КП.

Україна Томос Вселенський патріархат рішення Константинополь
Синод у Константинополі ухвалив рішення щодо Томосу Україні/Фото: Укрінформ

Оголошення рішення щодо Томосу Україні: дивіться відео

Президент України Петро Порошенко прокоментував рішення Синоду Вселенського патріархату щодо продовження процедури надання Томосу Єдиній українській православній церкві.

Рішення Вселенського Патріарха та Синоду остаточно розвіяло імперські ілюзії і шовіністичні фантазії Москви, не підкріплені жодним церковно-правовим документом – про Україну як нібито канонічну територію російської церкви,
– наголосив Порошенко.

Він заявив, що рішення про надання Українській церкві автокефалії вже прийняте.

Порошенко констатує, що в Україні питання Томосу та автокефалії виходить далеко за межі церковного життя і порівняв його з незалежністю України.

“Автокефалія – частина нашої державницької проєвропейської та проукраїнської стратегії, яку ми послідовно втілюємо в життя протягом останніх чотирьох років і, наголошую, будемо впроваджувати й надалі”, – запевнив Порошенко під час свого екстреного звернення.

Журналіст 24 каналу поспілкувався з вірянами Української православної церкви Московського патріархату та дізнався, що вони думають про автокефалію українського православ’я.

“Це таке насилля від влади над православною людиною”, – відгукнулась прихожанка Почаївської лаври, що у Тернополі, про Томос на автокефалію Української православної церкви.

Однак прихожани лаври навіть цілком не розуміють, що таке томос, а на термін “Помісна церква” – одразу негативна реакція. Деякі віряни асоціюють надання Українській православній церкві Київського патріархату автокефалії з відбиранням храмів у Московського. Судячи з позиції керівництва храму на офіційному сайті, таку думку їм навіюють у самій Почаївській лаврі, що перебуває в оренді УПЦ МП. Настоятель особисто кличе вірян на захист святого дому.

томос
Заклики настоятеля Почаївській лаврі

Живою стіною готові стати на заваду Томосу і на Рівненщині. У кулуарах Свято-Воскресенського кафедрального собору збирають людей до Києва, аби брати участь у заходах проти помісної церкви.

Надання автокефалії Київському патріархату – тема номер один у російських ЗМІ. Українську церкву у Кремлі називають “самопроголошеною та розкольницькою”. І щедро фінансують своїх представників в Україні.

Джерело: https://24tv.ua/ukrayina_tag1119

peredplata